Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zapekané plnené palacinky: vynikajúci obed aj pohostenie pre návštevy

50 min
5 porcií
zapekané plnené palacinky

Potrebujeme: 

  • Na palacinky:
  • 2 šálky špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžička morskej/himalájskej soli
  • 2 lyžičky karí korenia (ak robíme pre deti, vynecháme, alebo nahradíme kurkumou - stačí 1 lyžička)
  • 2 lyžičky kajanského korenia (ak robíme pre deti, vynecháme)
  • 0,5 l kvalitného mlieka
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • Na náplň:
  • 1 lyžicu olivového oleja (príp. kokosového oleja či ghee masla)
  • 1 cibuľu
  • 200 g čerstvý špenát
  • 250 g ricotty
  • 125 g parmezán (príp. množstvo podľa vlastnej chuti)
  • 2 x 125 g mozzarelly (príp. množstvo podľa vlastnej chuti)
  • Na paradajkovú omáčku:
  • 1 lyžica olivového oleja (príp. kokosového oleja či ghee masla)
  • 1 cibuľu
  • 2 x 500 g pasírovaných paradajok (príp. paradajky v konzerve/čerstvé)
  • morskú/himalájsku soľ
  • korenie (škorica, bazalka, oregano, mleté čierne korenie) - ak robíme pre deti, vynecháme
  • 1 hrsť parmezánu
zapekané plnené palacinky

Čakáš návštevu a rozmýšľaš čo zaujímavé pripraviť? Máš po sviatkoch mäsa dosť a chceš si dopriať niečo sýte a pritom ľahké? Mám pre teba dobrý tip. Plnené palacinky! Na prvý pohľad klasika. Stačí sa však zahryznúť a hneď zistíš pravý opak. Korenisté slané palacinky, plnené 3 druhmi syra, zaliate paradajkami a všetko spolu zapečené, tvorí chutnú, sýtu a neodolateľnú zostavu. Príprava je časovo náročnejšia, stojí však zato vyskúšať.

Ako na to?

1

Najprv pripravíme palacinky. V miske zmiešame múku, korenia a soľ.

2

Do vlažného mlieka pridáme vajíčka, roztopený kokosový olej a premiešame.

3

Pridáme k sypkej zmesi a ešte raz všetko poriadne zmiešame.

4

Palacinky opekáme na čistej panvici (tým, že sme do nich pridali olej sa nebudú na panvicu lepiť).

5

Potom pripravíme syrovú náplň. Na oleji opražíme dozlatista nakrájanú cibuľku, k nej pridáme špenát a 5 minút podusíme.

6

Necháme chvíľku vychladnúť. Ricottu, nastrúhaný parmezán a mozzarellu zmiešame s vychladnutým špenátom.

7

Zmes jemne navrstvíme na pripravené palacinky. Na 1 palacinku vyjde cca 1 kopcovitá lyžica zmesi.

8

Ako poslednú pripravíme paradajkovú omáčku. Na oleji do zlata opražíme cibuľku, pridáme pasírované paradajky a privedieme k varu.

9

Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a na koniec pridáme za hrsť nastrúhaného syra (parmezán). Pozor!!! Omáčku neriedime vodou!!!

10

Nakoniec na dno pekáča nalejeme 1/3 omáčky, do ktorej ukladáme naplnené palacinky. Zvyšnú omáčku nalejeme na palacinky a posypeme nastrúhanou mozzarellou.

11

Pečieme pri 170°C cca 25 minút, kým sa syr nerozpustí a trošku zapečie.

TIP: Ak máš rada sladšiu paradajkovú omáčku, môžeš do nej pridať trstinový cukor alebo med. Paradajkovú omáčku môžeš vymeniť za svoju obľúbenú.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

719 kcal

3019 kJ

T:

36 g

B:

45 g

S:

59 g

V:

11 g

zapekané palacinky
špenátovo-ricottové palacinky
vegetariánske palacinky
špenátové palacinky

Prajem ti dobrú chuť! :-)

Ďalšie zaujímavé recepty nájdeš v našich knihách:

fitshaker knihy
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.