Vianočné pečenie: Božský makovník z celozrnnej múky

“Makoholičky” pozor, pozor! Mám tu jednu špecialitku, ktorá sa postará o tú pravú atmosféru Vianoc u vás doma. Šťavnatý, lahodný koláčik plný maku, medu a orieškov. Bez štipky cukru a sladučký až-až. Inak, vedela si o tom, že mak obsahuje 12 x viac vápnika ako kravské mlieko, veľa vlákniny a máličko sacharidov? Na našom stole rozhodne chýbať nebude. A čo ty, vyskúšaš ho tiež :-)?

 Čo budeme potrebovať na cesto(menší plech)?

  • 250 g celozrnnej múky
  • 170 g kvalitného masla
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice medu

Na plnku:

  • 500 g mletého maku
  • 10 PL medu
  • 100 g posekaných vlašských orechov
  • trocha mlieka

Na potretie:

  • 1 vajíčko

Ako budeme  postupovať?

1. Suroviny na cesto zmiešame a dáme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

2. Mak uvaríme v troche mlieka, aby sa nám vytvorila hustá hmota. Po vychladnutí pridáme med a orechy.

3. Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a dáme na plech. Na ňu rovnomerne rozotrieme plnku. Druhú polovicu takisto rozvaľkáme a položíme navrch.

4. Potrieme vajíčkom a pečieme 40 minút pri 180 stupňoch.

celozrnný makovník

makovník bez kysnutia

makový koláč

Hotovo! Prajem skvelú chuť :-).

 

 

 

Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 15/12/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre