Veľký špeciál o rastlinných mliekach alebo ako si vybrať to správne?

Piť či nepiť živočíšne mlieka? Otázka, ktorú si kladie čoraz viac ľudí. O tom, že mlieko už nie je tým, čo bývalo, sa popísalo veľa. Odborníci na výživu sú stále rozdelení na 2 tábory. Jedni veria, že kravské mlieko treba piť, aj keď na úkor nižšej kvality a druhí sú absolútne proti a hľadajú iné spôsoby príjmu vápnika. Ak sa rozhodneš, že mlieko piť nebudeš, pretože ti nerobí dobre, máme pre teba tie najlepšie alternatívy, čím ho bezpečne nahradiť. Ako pracovať s rastlinnými mliekami? Kto ich môže a kto nie? Sú schopné byť plnohodnotnou náhradou namiesto tradičného mlieka alebo je to len nový trend? Všetko dôležité zistíš v tomto mliečnom špeciále :-).

Prečo je vlastne kravské mlieko strašiakom? 

Čím ďalej, tým častejšie sa stretávame s názorom, že kravské mlieko, aké dostať v supermarketoch, nie je pre naše telo úplne ideálne. Toto mlieko je pasterizované a zhoršuje vstrebávanie niektorých minerálov, ako vápnik, zinok a železo. A práve pre tieto minerály tento nápoj obyčajne kupujeme. Maximum dokážeme vyťažiť len zo surového mlieka. K takému sa môžeme dostať jedine priamo od farmára alebo zo salaša. Ďalším problémom, ktoré je čoraz častejšia intolerancia na laktózu alebo alergia na bielkovinu kravského mlieka. Osoby, ktoré týmito ťažkosťami trpia, musia pozorne čítať etikety, pretože stopy mlieka sa nachádzajú aj v iných ako mliečnych výrobkoch.

Riešením pre ľudí ktorí sa rozhodnú nepiť mlieko (či už zo zdravotných dôvodov alebo z vlastného presvedčenia), sú rastlinné mlieka, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Náš kamarát aj výživový poradca a zakladateľ humanbase.sk Stano Koiš, ktorý je odborníkom na zdravú výživu, nám o týchto mliekach povie všetko, čo ťa doteraz zaujímalo :-).

15534923824_9ef887cd19_k

Všetko, čo si sa chcela spýtať na tému: RASTLINNÉ MLIEKA

Najpoužívanejšími rastlinnými mliekami, ktoré sú skvelou náhradou za živočíšne mlieko sú: kokosové, mandľové a ryžové mlieko. Sójové mlieko odporúčať nebudeme, pretože v súčasnosti je sója veľmi kontroverznou potravinou a nájsť kvalitný zdroj je mimoriadne ťažké. So spomínanými 3 druhmi mlieka si však hravo vystačíme. Všetko, čo potrebuješ vedieť o rastlinných mliekach, sme sa spýtali Stana za teba. Páči sa :-).

1. Dokážeme z rastlinných mliek získať vitamíny, ktoré obsahuje bežné mlieko?

Určite áno. Každé rastlinné mlieko obsahuje mnoho vitamínov. Ak by sme to mali porovnať, tak ako zdroj vápnika môžeme použiť mandľové. Vitamín B, C, zinok, mangán zase nájdeme v kokosovom. Ak budeme mlieka striedať dostaneme sa ku všetkým dôležitým látkam.

2. Ktorá alternatíva je vhodná na varenie?

Čo sa týka varenia, tak každé rastlinné mlieko je vhodné. Tu, ale veľakrát ide o zručnosti gazdinky a chuť. Najskôr odporúčam začať receptami s rastlinnými mliekami, ktoré sú inými kuchárkami overené, až následne začať s vlastnými. Každé mlieko sa správa trošku inak a je dobré sa s ním zžiť :-).

3. Aké sú výhody rastlinných mliek v porovnaní s klasickým?

Výhod je tu viac, ale hlavný benefit vidím v alergénoch, ako napríklad laktóza, kazeín alebo cholesterol. Rastlinné mlieka ich neobsahujú. Ďalšou veľkou výhodou sú už spomínané vitamíny, minerály, ale aj rastlinné proteíny (bielkoviny) a vláknina, ktorú kravské mlieko veľmi neobsahuje.

4. Kedy je ideálne piť počas dňa rastlinné mlieka?

Rastlinné mlieka môžete piť počas celého dňa. Tu by som obmedzenia nevidel.

16418551428_531823af14_z

5. Pre akých ľudí rastlinné mlieka nie sú určené? Môžu niekomu spôsobovať ťažkosti?

Určite sa môžu vyskytnúť prípady, kedy človek zle reaguje na niektoré látky v rastlinných mliekach, ako napríklad alergia na mandle alebo som počul už aj o tráviacich ťažkostiach z agáve sirupu, ktoré sa veľa krát v rastlinných mliekach nachádza. Treba čítať etikety a pri problémoch vyskúšať iné mliečko.

6. Čo ľudia, ktorí trpia intoleranciou na laktózu, sú pre nich rastlinné mlieka vhodné?

Rastlinné mlieka laktózu neobsahujú, takže áno.

7. Čo taká kokosová, mandľová alebo ryžová smotana? Môžem ju použiť namiesto klasickej smotany do ktoréhokoľvek jedla? Spoznám nejaký rozdiel?

Ja ich osobne používam a aj ľuďom hovorím, aby tieto náhrady vyskúšali. Pri kokosovej smotane radím, aby ju ľudia riedili trochou vody – vtedy sa stratí kokosová chuť, ktorá by napríklad pri perkelte mohla prekážať. Všetko je, ale iba o zvyku. Ak by vám odmalička varili z takýchto mliek, pripadalo by vám to normálne.

8. Ako dlho nám vydržia rastlinné mlieka a výrobky z nich v chladničke po otvorení?

Výrobcovia uvádzajú 3-4 dni. Osobne som však už konzumoval aj týždňové a bolo v poriadku. Rastlinné mlieka sa nekazia tak ako kravské.

9. Je rozdiel medzi pojmami rastlinné mlieko a nápoj (napr. sójové mlieko a sójový nápoj)?

Nie, tu ide iba o slovné spojenie, ktoré si vyberie výrobca. Podľa môjho názoru by sa to malo volať nápoj, aby nedochádzalo k zavádzaniu spotrebiteľa.

10. Veľakrát som na obale rastlinných mliek čítala, že obsahujú len malinké % či už ryže alebo mandlí. Je to ok? Koľko % hlavnej zložky by mali optimálne obsahovať?

Tie kvalitné značky uvádzajú cca 10-15 %, ale videl som aj 3 %, a to je skutočne veľmi málo. Opäť je rozdiel či ide o sójové, ryžové či madľové.

mlieko

11. Ako rozoznať kvalitné mlieka od tých horších? Ako si vybrať to najlepšie?

Určite by som v tomto prípade vyhľadával označenie BIO a potom percentuálne zloženie danej zložky, či už ryže, kokosu alebo mandlí.

12. Čo by kvalitné rastlinné mlieko nemalo obsahovať?

Konzervanty, farbivá, žiadnu potravinovú chémiu.

13. Čo hovoríš na rastlinné mlieka s príchuťami? Sú pre nás v poriadku?

Určite áno. Ak je mlieko v bio kvalite, tak aj látky, ktoré daný nápoj ochucujú, sú pre nás prospešné.

Čítaj etikety, vyberaj to kvalitné

Výber rastlinného mlieka by sme mali. Najdôležitejšie je čítať etikety, kontrolovať zloženie, a prípadne si preveriť aj výrobcu (odporúčame značky Alpro, Alnatura, bio Provamel, Isola bio). Keďže dopyt po týchto produktoch je pomerne vysoký, stále sa na trhu objavujú nové a nové značky, ktoré musia súperiť kvalitou, čo je pre nás – spotrebiteľov, to najlepšie. Pozor! Väčšinou môžu rastlinné mlieka obsahovať repkové a slnečnicové oleje a umelé sladidlá. Keď v zložení uvidíš cukor, je to mlieko dosládzané prídavným cukrom, agáve sirupom. Hľadaj mlieka nesladené a bez stabilizátorov. 

Ak stále nevieš, ktoré mlieko by si chcela vyskúšať, prečítaj si o jednotlivých druhoch viac.

Zaostrené na kokosové mlieko

Kokosové mliečko sa vyrába lisovaním kokosovej dužiny, teda kokosová voda, ktorá je v orechu nie je kokosové mlieko z obchodu. Samotné mlieko obsahuje túto dužinu a vodu. Ak si ho chceš vyrobiť doma, TU nájdeš recept :-). Je určené úplne pre každého a v kuchyni nachádza široké možnosti využitia, či už nastudeno alebo v teplých pokrmoch. Ideálne je do raňajkových kaší, koktejlov, omáčok, či dezertov alebo smoothies. Kúpiš v každom dobrom obchode so zdravou výživou, v bio shope alebo už aj v potravinách (tu však dobre sleduj zloženie).

Čo sa týka zdravotných účinkov, pozitívne vplýva na imunitný systém, krvotvorbu, nervovú sústavu a ocenia ho ženy bojujúce s kvasinkovými infekciami. Zabraňuje tiež zápalovým procesom v tele a infekciám. Obsahuje množstvo zdravého tuku, ktorý dokonca znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

mjmj

Prečo by si mala skúsiť ryžové mlieko?

Toto rastlinné mlieko je najvhodnejšie pre alergikov. Neobsahuje lepok. laktózu ani cholesterol. Vďaka veľkému množstvu vitamínu D a antioxidantov je prospešné pre imunitný systém. Obsahuje vodu, ryžu, a obvykle aj agáve sirup na dosladenie. Väčšina ľudí ho využíva na prípravu raňajok, kedy si ním zalejú obľúbenú granolu alebo si pripravia lahodný šejk. Chuťovo je spomedzi rastlinných mliek najmenej výrazné, takže sa hodí aj do rôznych omáčok alebo polievok. Vyskúšaj sama.

Ryžové mlieko si môžeš vyrobiť aj doma, a to hneď viacerými spôsobmi. Existujú domáce výrobne rastlinných mliek, ktoré pri výrobe mlieko zohrievajú. Potom je to možnosť vyrobiť si surové rastlinné mlieko, a to mixovaním v nádobe určenej na prípravu mliek. Najmenej náročným spôsobom, pri ktorom nepotrebuješ žiadne ďalšie prístroje, je tento: namoč ryžu na 24 hodín do vody, potom rozmixuj ponorným mixérom a následne preceď. Mliečko je hotové.

4690192623_ac051e00f5_z

Ak máš rada orechy, obľúbiš si mandľové

Mandle sú tými najzdravšími orieškami vôbec. Síce toto mlieko neobsahuje ani zďaleka toľko vápnika ako kravské, milujeme ho pre iné benefity. Neobsahuje cholesterol, len samé zdravé tuky, ktoré sú skvelé pre zdravé srdce. Podporuje tiež kosti a zrak. V neposlednom rade má len málo kalórií a pomáha pri chudnutí.

Aj toto mlieko je úžasné na raňajky, či už vo forme smoothies alebo do rôznych kaší. Vynikajúco chutí aj samotné alebo v koláčoch či pudingu. Nájdeš ho v bio obchodoch či predajniach so zdravou výživou.

8596721996_c97de4844f_b

Prinášame ti prehľad výživových hodnôt jednotlivých druhov mliek. Možno ti uľahčí rozhodovanie, ktorému mlieku dáš prednosť.

 

Kalórie Množstvo bielkovín na 100 ml Vápnik
Kravské plnotučné 63 kcal 3 g 120 g
Ryžové 48 kcal/100 ml 0,1 g 110 – g vo väčšine prípadov sú vápnikom rastlinné mlieka obohacované (fortifikované)
Mandľové 50 kcal 0,6 g
Ovsené 52 kcal/100 ml 0,7 g
Kokosové 230 kcal 2,3 g

Je len na tebe, ktorému mlieku dáš zelenú, a či vyrobíš vlastné alebo dáš prednosť kupovanej variante. Nezabúdaj však čítať etikety a mysli na to, že lacnejšie mlieka spravidla nebývajú veľmi kvalitné. Dôležité je, aby si tiež vedela, že tieto mlieka neobsahujú toľko vápnika a aminokyselín ako živočíšne, ale na druhej strane ľahšie stráviteľné a neobsahujú cholesterol. Sú tiež výborným osviežením a v lete nie sú rizikové ani z hľadiska vzniku salmonelózy.

Pripíjam plným pohárom výživného mliečka. Na zdravie :-)

 

Zdroj fotiek: flickr.com

 

Ďalšie články, ktoré by sa ti mohli páčiť:

Bryndza – táto slovenská národná špecialita má zázračné účinky

Prečo jesť avokádo? Lebo ti pomôže schudnúť!

Ako vybrať dobrý proteín pre ženu?

Romana Sadloňová

Romana Sadloňová

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Sadloňová

Článok bol pridaný dňa 30/09/2015 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Romana Sadloňová

Komentáre