Veľkonočná zeleninovo-vajíčková roláda zo špaldovej múky

K tejto roláde ma inšpiroval recept na tradičnú syrovú roládu, ktorú robievala moja mama a nesmela u nás doma na veľkonočnom stole chýbať. Samozrejme, že sme ju jedli s pečivom. V tejto roláde som však spojila 2 v 1. Obal totiž tvorí chutné mrkvovo-špaldové cesto a chlebík k roláde už potrebovať nebudeš. Môžeš si ju pokojne dopriať ako olovrant s čerstvou zeleninou alebo ponúknuť návšteve :-).

Čo budeme potrebovať na cca 20 kusov?

Na cesto:

  • 150 g mrkvy
  • 2 vajíčka od šťastných sliepok
  • 300 ml vody
  • 200 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 prášok do pečiva z vínneho kameňa

Na plnku:

  • 6 vajíčok od šťastných sliepok
  • 1 červenú papriku
  • 1 žltú papriku
  • 3 ks mladej cibuľky
  • 200 g kvalitného masla
  • 4 lyžice nátierkového masla
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si dáme uvariť vajcia na tvrdo a maslo necháme zmäknúť.

2. Z jemne nastrúhanej mrkvy, surových vajec, vody, špaldovej múky a kypriaceho prášku si vypracujeme redšie cesto.

3. Plech si vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 30 minút.

4. Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si plnku. Vychladnuté uvarené vajcia nakrájame s paprikami a cibuľkou na drobno. Maslo vyšľaháme s nátierkovým maslom a pridáme k vajciam a paprike. Ochutíme soľou a dobre premiešame.

5. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry, preklopíme na pracovnú dosku a opatrne odstránime papier na pečenie. Bavlnenú utierku navlhčíme, prikryjeme cesto a spolu opatrne stáčame do rolády. Takto pripravenú roládu necháme vychladnúť.

6. Keď je roláda vychladnutá, opatrne ju roztočíme a naplníme vaječnou plnkou. Opäť stočíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na noc stuhnúť.

7. Stuhnutú roládu krájame na plátky a servírujeme.

Tip: Pokiaľ ťa prepadne chuť na sladké, cesto môžeš naplniť aj sladkou plnkou a ovocím.

veľkonočná slaná roláda

roláda na slano na Veľkú noc

veľkonočná roláda na slano

slané pečenie na Veľkú noc

veľká noc recepty

Prajem dobrú chuť :-).

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
671 kj

160 kcal

11 g 9 g 4 g

 

Ďalšie recepty, ktoré ti zachutia:

Hráškovo-mrkvové placky v sezame

Fantastická karfiolová roláda

Zelerovo-mrkvový šalát s kozím sysrom

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 24/03/2016 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre