Sviatočný čokoládový srnčí chrbát bez múky

Máme pre vás fantastickú dobrotu, ideálnu na veľkonočný stôl. Tento koláčik neobsahuje ani gram múky, vďaka čomu môže zaujať všetkých, ktorí si dávajú pozor na sladké a je vynikajúci práve na toto sviatočné obdobie. A viete prečo? Je slávnostný a, samozrejme, je oveľa ľahšou náhradou našich tradičných čokoládových dezertov plných tukov a sacharidov, ktoré sú skryté i v múke. A čo viac – rozplýva sa na jazyku a je jednoducho úžasný pre všetky naše zmysly.

Nech sa páči, vyskúšajte. :)

Čo budeme potrebovať? 

• 100 g kokosového oleja,
• 6 lyžíc kokosového cukru (môžete použiť i trstinový),
• 5 domácich vajíčok,
• 80 g nastrúhanej horkej čokolády (min. 85 % ),
• 2 lyžíc kvalitného kakaa,
• 80 g mletého kokosu,
• 1 lyžičku bezfosfátového prášku do pečiva,
• 85 g mletých slnečnicových semienok (môžu byť i mandle),
• 250 g tvarohu (môžete použiť i ricottu),
• 150 g mrazených ríbezlí, malín alebo černíc,
• kúsok horkej čokolády na ozdobenie

 

Ako budeme postupovať?

1. Kokosový olej si trošku zahrejeme, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Spolu s ním si vyšľaháme žĺtky a cukor do hladkého krému.

2. Prichystáme si mleté slnečnicové semienka, prášok do pečiva, postrúhanú čokoládu, kakao, kokos a spolu všetko dobre premiešame. Ešte pridáme tvaroh a mrazených ovocníčkov ☺.

3. Z bielkov so štipkou soli si vyšľaháme sneh, ktorý pomaličky, naozaj po – ma – li – čky, vmiešavame do masy.

4. Takto pripravené cesto vylejeme do formy. Ja som koláčik piekla v obdĺžnikovej sklenenej forme, ktorú používam na pečenie chlebíka. A tú som si vyložila papierom na pečenie. Inak si môžete formu vymastiť kokosovým olejom a vysypať kakaom. Pečieme pri 180 °C 30 – 40 minút.

5. Po vychladnutí vyklopíme, môžeme ozdobiť čokoládovou polevou alebo len čokoládovými hoblinkami.

 

srnčí chrbát6

 

srnčí chrbát5

 

Prajeme dobrú chuť a nádherné veľkonočné sviatky plné lásky a dobrej nálady. :)

 

Ďalšie recepty na zdravé sladké dobroty, ktoré by sa vám mohli páčiť:

Čokoláčik bez múky

Pšenový koláčik so slivkami a jabĺčkami

Čokoládové brownies – RAW recept

 

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 04/04/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre