Chrumkavé bryndzové tyčinky zo špaldovej múky
Očakávaš návštevu a chceš pripraviť pohostenie, na ktoré nezabudne? Špaldová múka v kombinácii s bryndzou a jogurtom vytvorí chutnú, slanú pochúťku, ktorá je úžasnou náhradou kupovaných čipsov či krekrov od výmyslu sveta. Výroba týchto tyčiniek je síce trošku pracnejšia, ale výsledok rozhodne stojí za to. Vyskúšaj :-).
Čo budeme potrebovať na cca 80 ks?
- 400 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 200 g bryndze
- 150 ml bieleho jogurtu
- 1 vajce od šťastných sliepok
- 150 ml olivového oleja
- 1 sušené droždie
- soľ
Na potretie:
- 1 vajce od šťastných sliepok
- 1 hlavičku cesnaku
Na posypanie:
- sezam
- rascu
Ako budeme postupovať?
1. Múku si v mise zmiešame s droždím a trochou soli. Bryndzu si vymiešame s jogurtom a pridáme spolu s vajcom a olivovým olejom k múke. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 60 minút kysnúť na teplom mieste.
2. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 2 časti. Z každej časti vyvaľkáme tenký plát v tvare obdĺžnika. Plát natrieme rozšľahaným vajcom a potrieme cesnakom. Pozdĺžne plát nakrájame na 5 približne rovnakých pásov.
3. Jednotlivé pásy ukladáme na seba. Posledný pás uložíme tak, aby vrchná časť nebola potretá vajcom. Vznikne nám jeden dlhý pás. Cesto spolu popritláčame a krájame tenké tyčinky cca 0,4 mm, ktoré stáčame a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
4. Nakoniec tyčinky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom a rascou. Ak máš rada slanšie, môžeš ich jemne posoliť. Takto pripravené tyčinky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 20-25 minút.
Prajem chutné chrumkanie :-).
Výživové hodnoty 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
204 kj
49 kcal |
3 g | 4 g | 2 g |
Ďalšie tipy na chrumkavé maškrty:
Cviklové trojuholníčky so semienkami
Článok bol pridaný dňa 04/03/2016 a zaradený do kategórie: DesiataReceptyZdravé chrumkanie | Autor: Júlia Rašlová