Špaldové ciabatty s čiernymi olivami, ktoré zvládneš aj ty!

Milujem celozrnné pečivo. A najviac milujem to, čo si upečiem doma. Pokiaľ vieš, v akom množstve pečivo môžeš konzumovať, vôbec sa nemusíš báť o svoju líniu, napriek tomu, že je to sacharid. Jedna ciabattka obložená tvojimi obľúbenými ingredienciami ti na raňajky alebo olovrant naozaj neuškodí. Ak si ciabattku natrieš maslom, alebo pokvapkáš olivovým olejom, znížiš glykemický index. Ja som použila klasické kvasnice, ale ak máš radšej kvások, rátaj s tým, že ciabattky budú hutnejšie. Ak ich budeš jesť na druhý deň, kvasnice v pečive ti už neuškodia. Tak smelo do pečenia. ;-)

Doba prípravy: 2 hodiny vrátane kysnutia

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 700 g celozrnnej špaldovej hladkej múky + múka na pracovnú dosku
  • 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 50 ml olivového oleja
  • 300 ml vlažnej vody
  • 80 g čiernych olív

Na kvások:

  • 1 kocku čerstvých kvasníc
  • 200 ml vlažnej vody
  • 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si z kvasníc, vody a cukru pripravíme kvások tak, že kvasnice rozdrobíme do vody s cukrom a premiešame.

2. Necháme odstáť cca 10 minút.

3. Do misy vsypeme múku, pridáme soľ, olej, vodu a nakrájané čierne olivy.

4. Nakoniec pridáme kvások a vypracujeme cesto. To vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú máme dobre vysypanú múkou, aby sa nám cesto nelepilo a ešte pár minút spracúvame. Nič sa nedeje, ak by bolo ceste trošku redšie. Stačí do neho zapracovať miesením múku.

5. Cesto vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť.

6. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme šulec a nožom krájame približne rovnaké kúsky cesta, ktoré tvarujeme do tvaru malých ciabatt a ukladáme na  plech vedľa seba, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie, alebo vymastili a vysypali múkou. Ja som ciabatty vážila, aby mali približne 100 g. Necháme ešte 10 minút kysnúť.

7. Takto pripravené ciabatty vložíme do vyhriatej rúry na 210°C a pečieme približne 30 minút.

8. Po dopečení potrieme ciabatty olivovým olejom zmiešaným s vodou.

9. Ciabatty si môžeme obložiť podľa svojej fantázie.

 

Tip: Toto pečivo môžeme urobiť aj vo verzii s kváskom. Ingrediencie 1 kocku čerstvých kvasníc, 200 ml vlažnej vody a 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového) z receptu vynecháme (čiže 1. a 2. bod receptu nerobíme) a nahradíme ich rozkvasom, ktorý pripravíme z 150 g vody, 150 g špaldovej celozrnnej múky a 2 lyžíc ražného kvásku. Takto pripravený rozkvas necháme kysnúť 10-12 hodín. Potom pokračujeme od bodu č.3 v postupe. Namiesto 1 hodiny (ako je tom v bode č.5), necháme vypracované cesto kysnúť cca 4 hodiny. Vytvarujeme ciabatty, poukladáme na plech a tie ešte necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny (v bode č.6 je 10 minút, tak si to nepomýliť). Pečieme rovnako dlho.

 

Výživové hodnoty na 1 ks bez náplne:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
1194 kJ

289 kcal

6 g 41 g 8 g

ciabatty

 

ciabatty recept

 

domáce pečivo

 

fit pečivo

Prajem ti dobrú chuť!

 

Skvelé recepty aj na domáce pečivo nájdeš v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Určite neprehliadni aj:

Kvásková focaccia s kozím syrom

Snack na cesty

Marhuľový chlebík aj pre začiatočníkov

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 18/07/2017 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre