Nedávno sme "zabŕdli" do témy RAW strava. Sú medzi nami jej zarytí zástancovia i zarytí odporcovia. Aby sme ti priniesli relevantné informácie, na túto tému sme sa spýtali odborníkov. Jedným z nich je MUDr. Bukovský, ktorého ti zrejme nemusím predstavovať, no ak predsa - je to uznávaný odborník na stravovanie a druhými sú manželia Horváthoví - zakladatelia prvej rawfood reštaurácie na Slovensku. Tak, ako to teda je?
MUDr. Igor Bukovský, PhD. , Ambulancia klinickej výživy: Je to riziko
V prvom rade treba pripomenúť, že „raw food“ alebo vitariánstvo či surová strava nie je nič nové, je to len ďalšia stará filozofia stravovania – akurát už nie je zabalená do prirodzených šupiek, listov a kôry, ale do papiera, alobalu a staniolu. Pôvodná „raw food“ bola o tom, že človek jedol iba surové ovocie, zeleninu, orechy, olejnaté semená, niektoré obilniny a niektoré naklíčené obilniny a strukoviny. Ako bývalý prezident Európskej vegetariánskej únie som už pred 25 rokmi zažil a stretol niekoľko skutočných vitariánov. Kedysi základ surovej stravy naozaj netvorili sušené a lisované „ekobiofairtrade“ tyčinky, plátky, keksy, čokolády, čipsy, prášky, chlebíky, torty a ďalšie vymoženosti moderných potravinárskych technológií. Tí, ktorí chceli byť „prírodní“ a „eko“ a „bio“ a „fair trade“ a chceli jesť surovú stravu, nejedli „raw zákusky“ z vyrobenej a kúpenej mandľovej múky a z vyrobeného a kúpeného datlového sirupu. Jedli mandle a zajedali ich sušenými datlami. Tí múdrejší vitariáni pred 25 rokmi boli veľmi opatrní a dopĺňali zložky stravy, ktoré sú pri surovej strave potenciálne deficitné: železo, vápnik, vitamín B12, vitamín D, zinok, selén, jód, omega-3 mastné kyseliny.
Zhrnutie súčasného poznania:
1. Tepelnou úpravou sa niektoré zložky stravy ničia (napr. vitamíny rozpustné vo vode)
2. Tepelnou úpravou sa o 200 až 400 % zlepšuje vstrebateľnosť niektorých iných zložiek stravy (železo, vápnik, karotenoidy a pod.)
3. Tepelnou úpravou potravín sa zlepšuje ich stráviteľnosť (napr. obilniny. mäso) a odstraňuje toxicita (napr. strukoviny)
Tvrdenie, že rastlinné enzýmy v surovej strave podporujú zdravie, a že bez nich ľudský organizmus trpí, vyvracia aj elementárna chémia a fyziológia: akékoľvek enzýmy, z akýchkoľvek potravín sú molekuly (bielkoviny a peptidy), ktoré by boli pre ľudský organizmus cudzorodé a imunitný systém by na ne musel reagovať (čo sa deje napríklad pri alergickej reakcii alebo potravinovej senzitivite), preto sú „enzýmy zo surovej stravy“ ako ostatné bielkoviny v črevnom obsahu chemicky rozložené vlastnými tráviacimi enzýmami človeka a až potom vo forme aminokyselín môžu vstúpiť do krvi. Lenže vtedy už nemajú žiadnu svoju pôvodnú vlastnosť a účinok, a preto odvolávanie sa na význam enzýmov v surovej strave nie je založený na súčasnom poznaní – vychádza z názorov a predstáv starých viac ako 60 rokov.
„Raw food“ alebo „surová strava“ môže mať veľa podôb – závisí od možností, znalostí a skutočnej múdrosti každého vyznávača. Ani jeden zo známych spôsobov „surovej stravy“ však nevyhovuje z dlhodobého hľadiska potrebám organizmu = čím dlhšie sa človek bude stravovať výhradne surovými potravinami, tým má väčšie riziko, že sa rozvinú prejavy deficitov a môže dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia – nestraším, len sa snažím vrátiť zdravý rozum do hlavy.
Surovou stravou je možné priaznivo ovplyvniť niektoré zápalové a chronické degeneratívne ochorenia – surovú stravu je možné dočasne použiť ako podpornú terapiu na niekoľko týždňov či mesiacov napríklad pri reumatoidnej artritíde, psoriáze, žlčníkových kameňoch, cukrovke 2.typu a pod. – aj v tomto prípade je však nutná suplementácia stravy rizikovými nutrientmi, pričom ich zloženie a dávky závisia od konkrétneho modelu „raw food“.
Stravu bez tepelnej úpravy nemôžem nikomu odporučiť ako dlhodobý a už vôbec nie ako celoživotný spôsob stravovania bez toho, aby bol takýto človek pozorne sledovaný chápavým lekárom – a k tomu je potrebné užívať aj pomerne rozsiahlu batériu doplnkov výživy alebo obohatené potraviny. Všetky doterajšie pokusy poskytnúť ľudskému organizmu vitamín B12 alebo D výhradne surovou potravou rastlinného pôvodu stroskotali a každý, kto by veril, že sa to dá, sa vystavuje potenciálnemu riziku.
Zástancovia uvádzajú: už 5 rokov nevaríme a je nám fajn
Zuzana Horváthová a jej manžel Robo Horváth sa v roku 2011 rozhodli otvoriť na Slovensku prvú reštauráciu s RAW stravou – Bemba rawfood reštaurácia v Bratislave. Otvárajú už druhú prevádzku, v bratislavskom Fresh markete. Zuzana hovorí: “V roku 2011 sme mali zhruba ročné skúsenosti. K rastlinnej strave sme sa prepracovávali postupne, dlhoročné zvyky konzumovať tepelne upravenú stravu boli silné. Ako prvé sme z jedálneho lístka vyradili mäso, ryby, vajcia, cukor, sacharidy, mlieko. Ostali nám len syry, ktoré sa z jedálnička postupne tiež vytratili. Na živú stravu sme neprechádzali cez iné štýly stravovania (makrobiotika, vegetariánstvo, vegánstvo,...). Naše rozhodnutie po prečítaní knižky Omladnite od doktora Normana Walkera bolo jednoznačné.” Manželia mali nevážne zdravotné problémy, ktoré popri surovej strave záhadne ustupovali. Najviac ich trápili ťažkosti s kĺbami a akné. Základom ich jedálneho lístka boli a stále sú čerstvé šťavy. Tie vraj dodávajú dostatok vitamínov a energie, bez zaťaženia trávenia. Jedálníček vypĺňa hlavne ovocie, zelenina, semiačka, sušené ovocie či chlebíky a nátierky. Sladkosti sa postupne dostávajú do ústrania.
“Samozrejme v živote nejde len o stránku stravovania . Dôležitý je celkový životný štýl, vrátane spánku, spôsobu trávenia voľného času, pokoj a pohoda, príroda, práca, ktorá baví. Aj my sami na sebe vidíme, že nerovnováha prináša so sebou rôzne problémy. Aj tie zdravotné. Musíme však podotknúť, že regenerácia je na živej strave omnoho rýchlejšia a menej bolestná,” konštatuje Zuzana. Týmto životným štýlom žijú už viac ako päť rokov a nesťažujú sa. Ako hlavné pozitíva vnímajú jednoduchosť, viac energie, menšie množstvá jedla. Mimo aspekt stravovania vidia aj širší rozmer, a to otvorenosť, radosť zo života, pozitívny pohľad na život, záujem o prírodu, návrat k prirodzenosti . “Spolu s nami kráčajú životom aj naše deti, Marek 22, Zuzka 6 a Slavko 2, či manželova mama Helena, ktoré má 66 rokov a na živej strave žije spokojne viac ako 4 roky, “ dodávajú manželia.