Pšenové rezy s ovocím a tvarohom

Rada používam nevšedné druhy potravín a vytváram z nich zdravé a veľmi chutné kombinácie. Práve preto som sa rozhodla dnes podeliť s vami o tento úžasný pšenový koláčik. Mimochodom, pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné, sýte a vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Je to jediná zásaditá obilnina a má vysoký obsah železa a kremíka. Ale dosť bolo slov, obliecť zásteru a ide sa piecť :-)

Čo potrebujeme na prípravu:

Na cesto:

  • 500 g pšena/ jáhli bio,
  • 1000 ml vody,
  • 150 g 60% čokolády,
  • vanilkový lusk,
  • vanilkovú esenciu,
  • 1 lyžičky stévie ( alebo iné sladidlo podľa chuti),
  • 3 bielka,
  • 1 žĺtok.

Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu,
  • 500 g gréckeho jogurtu,
  • vanilkový lusk/esenciu,
  • stéviu ( alebo iné sladidlo podľa chuti),
  • 2 ks želatínového stužovaču (do tvarohu).

Na ozdobu:

  • 1 kg lesného ovocia,
  • stévie,
  • 2 ks červenej želatíny.

Ako na to?

1. Do hrnca s vodou dáme vanilkový lusk a uvaríme pšeno podľa návodu do mäkka. Nalámeme do uvareného pšena čokoládu a necháme prikryté vychladnúť . Občas premiešame, aby sa čokoláde spojila so pšenom.

2. V miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli, stéviou alebo brezovým cukrom, pridáme dužinu z vanilkového lusku/vanilkovú esenciu a nakoniec do snehu pridáme jedno žĺtko.

3. Metličkou pomaly premiešame bielkový sneh s čokoládovým pšenom a pečieme na plechu na papieri na pečenie, pri 180 stupňoch cca 30 min.

4. Pripravíme si plnku. Tvaroh, jogurt, dreň z vanilkového lusku/ esenciu, stéviu prípadne cukor si vymiešame do hladka a podľa návodu primiešame stužovač do tvarohových krémov. Potom ním potrieme koláč a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky.

5. V hrnci si zohrejeme mrazené ovocie, dochutíme stéviou/brezovým cukrom/ medom.

6. Podľa návodu si pripravíme želatínu, pridáme do ovocnej zmesi a vlažné nalejeme na tvarohový krém a necháme poriadne stuhnúť.

…a koláčik je hotový! :-)

koláč z pšena

Želám dobrú chuť! A nezabudnite…

Nerobme zo svojho tela odpadkový kôš, je to jediný majetok, ktorý máme!

gabi svorcova fitshaker

Nevadí ak doma nemáš lesné ovocie, môžeš použiť napríklad aj marhule alebo broskyne, ktoré nakrájaš na menšie kúsky.

Niekoľko ďalších mojich receptov nájdete aj v knihe Z fitka do kuchyne.

S láskou Gabi

 

 

Gabriela Švorcová

Článok bol pridaný dňa 10/02/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Gabriela Švorcová

Komentáre