Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Pečieme na Vianoce: škoricové koláčiky pre hryzkošov

12. Dec 2014
NaN
škoricové koláčiky

Potrebujeme: 

  • 2 šálky ovsených vločiek ( nemusia byť len ovsené)
  • ½ šálky trstinivého cukru alebo medík (ja som teraz dala len med - 3 polievkové lyžice)
  • 1 hrnček celozrnnej múky (použila som hladkú špaldovú)
  • ½ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva z vínneho kameňa (tento kypriaci prášok je vhodný aj pre celiatikov, pretože obsahuje kukuričnú zložku, nie pšeničnú, ako obyčajné kypriace prášky do pečiva)
  • 2- 3 lyžičky škorice
  • 50 g masla
  • 200 – 250 ml podmaslia (alebo acidko, zákysanka, kefír, alebo ak si doma robíte kyslé mliečko z tibetských húb – môžete použiť i to)
  • 1 vajíčko
  • 2 mrkvy
  • a teraz čo vás len napadne, čo máte radi: hrozienka, kokos, mak, kúsky kvalitnej čokolády, rôzne druhy orieškov, goji, semienka
škoricové koláčiky

Predstavte si vôňu škorice, do toho kúsky kvalitnej čokolády a sladučkých sliviek. Mňaaam! Presne touto pochúťkou nás obdarovala na Mikuláša Lucka Jurčová, redaktorka Fitshakra. Kedže táto mňamka bola fantastická, ihneď sme žobronili o recept. Našťastie, podarilo sa!

A tak sú škoricové koláčiky napečené už aj u nás doma. Ľahučké na prípravu, úžasné v ústach a ingrediencie si môžete prispôsobovať podľa aktuálnych zásob v kuchyni.

Prajeme nádherné vianočné pečenie. 🎄

Ako na to?

1

V miske si najskôr zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu, prášok do pečiva.

2

Potom ďalej pridávame ďalšie ingrediencie: ovsené vločky, škoricu a ak použijeme cukor, tak ho pridáme k týmto suchým zložkám koláčika, ak med tak k druhej časti (mokrej). Pridáme aj ostatné drobné maškrtky, ktoré chceme do koláčikov použiť – ja som pre tentokrát pridala goji, sušené slivky( ktoré som pokrájala na drobné kúsky), plátky kokosu a kúsky 90 % horkej čokolády.

3

Teraz prejdeme k mokrej časti koláčika: vymiešame roztopené masielko (necháme ho trošku vychladnúť, nepridávame po roztopení  horúce) s podmaslím, vajíčkom (ak ste použili med, tak ho pridajte teraz a vymiešajte spolu) a po vymiešaní pridáme ešte postrúhanú mrkvu.

4

Nakoniec zmiešame obidve masy spolu, plech si vyložíme papierom na pečenie a s lyžičkou si tvarujeme také maličké kôpky.4. Dáme piecť na 180 °C na 20 minút.

recept skoricove kolaciky

Mám veľmi rada takéto recepty, kde sa medze fantázii nekladú. Môžete si urobiť aj niekoľko variant. Skúste napríklad do niektorých pridať aj postrúhanú kôru z bio pomaranča, tiež sú fantastické!

Pre bezlepkovú verziu:

Moje malinké krsniatko sa musí pomaly od rôčka a pol  obmedzovať... tak som pre neho vymyslela bezlepkovú verziu. Nahradila som špaldovú múku ryžovou a ovsené vločky amarantovými pukancami. Nedala som žiadny cukor ani med, ale namočila som si dopredu ďatle a slivky a potom som ich zmixovala a pridala do mokrej zmesi, aby boli koláčiky sladučké.

 Inak je postup rovnaký....a už sa len pustiť do hryzkania!

skoricove kolace s cajom

TIP: Ak sa recept zaujal, ale nemôžeš jesť vajíčka, nezúfaj. Použi psyllium. Zmiešaj jednu lyžičku psyllia a 5 polievkových lyžíc vody.

Dobrú chuť! 😊

varenie
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.