
Predstavte si vôňu škorice, do toho kúsky kvalitnej čokolády a sladučkých sliviek. Mňaaam! Presne touto pochúťkou nás obdarovala na Mikuláša Lucka Jurčová, redaktorka Fitshakra. Kedže táto mňamka bola fantastická, ihneď sme žobronili o recept. Našťastie, podarilo sa!
A tak sú škoricové koláčiky napečené už aj u nás doma. Ľahučké na prípravu, úžasné v ústach a ingrediencie si môžete prispôsobovať podľa aktuálnych zásob v kuchyni.
Prajeme nádherné vianočné pečenie. 🎄
Ako na to?
1
V miske si najskôr zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu, prášok do pečiva.
2
Potom ďalej pridávame ďalšie ingrediencie: ovsené vločky, škoricu a ak použijeme cukor, tak ho pridáme k týmto suchým zložkám koláčika, ak med tak k druhej časti (mokrej). Pridáme aj ostatné drobné maškrtky, ktoré chceme do koláčikov použiť – ja som pre tentokrát pridala goji, sušené slivky( ktoré som pokrájala na drobné kúsky), plátky kokosu a kúsky 90 % horkej čokolády.
3
Teraz prejdeme k mokrej časti koláčika: vymiešame roztopené masielko (necháme ho trošku vychladnúť, nepridávame po roztopení horúce) s podmaslím, vajíčkom (ak ste použili med, tak ho pridajte teraz a vymiešajte spolu) a po vymiešaní pridáme ešte postrúhanú mrkvu.
4
Nakoniec zmiešame obidve masy spolu, plech si vyložíme papierom na pečenie a s lyžičkou si tvarujeme také maličké kôpky.4. Dáme piecť na 180 °C na 20 minút.

Mám veľmi rada takéto recepty, kde sa medze fantázii nekladú. Môžete si urobiť aj niekoľko variant. Skúste napríklad do niektorých pridať aj postrúhanú kôru z bio pomaranča, tiež sú fantastické!
Pre bezlepkovú verziu:
Moje malinké krsniatko sa musí pomaly od rôčka a pol obmedzovať... tak som pre neho vymyslela bezlepkovú verziu. Nahradila som špaldovú múku ryžovou a ovsené vločky amarantovými pukancami. Nedala som žiadny cukor ani med, ale namočila som si dopredu ďatle a slivky a potom som ich zmixovala a pridala do mokrej zmesi, aby boli koláčiky sladučké.
Inak je postup rovnaký....a už sa len pustiť do hryzkania!

TIP: Ak sa recept zaujal, ale nemôžeš jesť vajíčka, nezúfaj. Použi psyllium. Zmiešaj jednu lyžičku psyllia a 5 polievkových lyžíc vody.
Dobrú chuť! 😊
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!


