Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Originálna večera: Plnený patizón s cuketou a pórom

Z detstva som poznala patizón len ako čudnú vec, ktorá pripomína lietajúci tanier a priznám sa, že ma nikdy neoslovil. Až v dospelosti som prišla na to, že túto zeleninu je možné pripraviť aj inak ako len obalenú v starom pečive a vysmaženú v litroch oleja. Zistila som, že ani ho netreba šúpať, pretože šupka pri varení zmäkne (radšej na to prísť neskôr ako nikdy :-)) a vymyslela som veselé a ľahké jedlo, ktoré nebude lahodiť len oku, ale aj chuťovým pohárikom. Nezľakni sa patizónu a poď si ho pripraviť aj ty.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 patizón strednej veľkosti

  • 10 g masla

  • 2 strúčiky cesnaku


Plnku si pripravíme z:

  • 150 g uvarenej natur ryže  (alebo 60 g surovej)

  • 1 kápie

  • 50 g póru

  • 50 g cukety

  • 1 PL olivového oleja

  • himalájskej soli

  • kurkumy

  • 20 g syru eidamu (do 30% tuku v sušine)


Ako budeme postupovať?
1. Z patizónu si opatrne odrežeme vrch. Lyžicou vyberieme semienka a dužinu. Semienka vyhodíme  a dužinu z patizónu použijeme do náplne.
2. V miske si rozpustíme maslo, pridáme cesnak  a soľ a vytrieme ním vnútro patizónu. Keď je patizón takto prichystaný, vložíme ho do rúry a predpekáme cca 30 minút pri teplote  200 stupňov.
3. Kým je patizón v rúre, na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na kolieska nakrájaný pór. Keď je pór orestovaný, pridáme nadrobno nakrájanú dužinu z patizónu, kápiu a chvíľku dusíme.
4. Nakoniec pridáme na kocky nakrájanú cuketu, dochutíme zeleninu soľou a kurkumou a pridáme uvarenú ryžu. Všetko spolu dobre premiešame.
5. Patizón vyberieme z rúry, naplníme ho ryžovo-zeleninovou zmesou, vrch posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 30 minút.
Tip: Kurkumu pridávaj až na koniec varenia, aby nezhorkla.
fitshaker_blog_plneny_patizon_2
 
fitshaker_blog_plneny_patizon3
 
fitshaker_blog_patizon4
Prajem dobrú chuť :-).
Ďalšie tipy na originálnu a výživnú večeru:
Zapekaná cuketa s olivami a parmezánom
Lahodné kuracie nuggetky so zeleninou
Chrumkavé cuketové placky
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.