Originálna večera: Plnený patizón s cuketou a pórom

Z detstva som poznala patizón len ako čudnú vec, ktorá pripomína lietajúci tanier a priznám sa, že ma nikdy neoslovil. Až v dospelosti som prišla na to, že túto zeleninu je možné pripraviť aj inak ako len obalenú v starom pečive a vysmaženú v litroch oleja. Zistila som, že ani ho netreba šúpať, pretože šupka pri varení zmäkne (radšej na to prísť neskôr ako nikdy :-)) a vymyslela som veselé a ľahké jedlo, ktoré nebude lahodiť len oku, ale aj chuťovým pohárikom. Nezľakni sa patizónu a poď si ho pripraviť aj ty.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 patizón strednej veľkosti
  • 10 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku

Plnku si pripravíme z:

  • 150 g uvarenej natur ryže  (alebo 60 g surovej)
  • 1 kápie
  • 50 g póru
  • 50 g cukety
  • 1 PL olivového oleja
  • himalájskej soli
  • kurkumy
  • 20 g syru eidamu (do 30% tuku v sušine)

Ako budeme postupovať?

1. Z patizónu si opatrne odrežeme vrch. Lyžicou vyberieme semienka a dužinu. Semienka vyhodíme  a dužinu z patizónu použijeme do náplne.

2. V miske si rozpustíme maslo, pridáme cesnak  a soľ a vytrieme ním vnútro patizónu. Keď je patizón takto prichystaný, vložíme ho do rúry a predpekáme cca 30 minút pri teplote  200 stupňov.

3. Kým je patizón v rúre, na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na kolieska nakrájaný pór. Keď je pór orestovaný, pridáme nadrobno nakrájanú dužinu z patizónu, kápiu a chvíľku dusíme.

4. Nakoniec pridáme na kocky nakrájanú cuketu, dochutíme zeleninu soľou a kurkumou a pridáme uvarenú ryžu. Všetko spolu dobre premiešame.

5. Patizón vyberieme z rúry, naplníme ho ryžovo-zeleninovou zmesou, vrch posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 30 minút.

Tip: Kurkumu pridávaj až na koniec varenia, aby nezhorkla.

fitshaker_blog_plneny_patizon_2

fitshaker_blog_plneny_patizon3

fitshaker_blog_patizon4

Prajem dobrú chuť :-).

 

Ďalšie tipy na originálnu a výživnú večeru:

Zapekaná cuketa s olivami a parmezánom

Lahodné kuracie nuggetky so zeleninou

Chrumkavé cuketové placky

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 04/09/2015 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre