Omáčky nielen k mäsu, ako ich nepoznáš. Zdravé chutney 3x inak

Patríš k milovníkom omáčok? Máš rada nové a zaujímavé chute? Chceš prekvapiť svojich blízkych niečím netradičným? Ak sa chystáš na grilovačku alebo plánuješ pohostenie pre priateľov, tieto recepty by si mala vyskúšať. Skvele sa hodia k marinovanému mäsku či rybe alebo dotvoria aj vegetariánsky pokrm. Nechaj sa inšpirovať týmito originálnymi kombináciami :-).

Čo je to chutney? Chutney je hustá omáčka pochádzajúca z Indie. V Európe sa stala populárnou v roku 2011 a odvtedy si našla veľa obľúbencov aj na Slovensku. Chutney si môžeš poľahky vyrobiť i doma. Dám ti návod na 3 chutné varianty, ktoré si určite zamiluješ.

1. Mangovo-zázvorové chutney

Začneme trošku exoticky. Táto čisto letná kombinácia patrí medzi moje obľúbené. Obsahuje veľa vitamínov a chutí naozaj skvelo. Jemnú chuť manga vynikajúco dotvára štipľavosť zázvoru a čerstvosť mäty. Ak ti teraz prezradím, aké jednoduché je toto chutney na prípravu, ani tomu nebudeš chcieť veriť. Musíš sa o tom presvedčiť tak, že si ho pripravíš sama.

Čo budeš potrebovať na 8 porcií?

  • 400 g manga (asi 1 väčší kus)
  • 7 lístkov mäty
  • 1 cm zázvoru
  • trocha soli
  • čierne korenie
  • 1 ČL kurkumy

Ako budeme postupovať?

1. Mango si ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na menšie kúsky.

2. Pridáme najemno nasekaný zázvor a mätu. Ochutíme trochou soli a čierneho korenia a primiešame kurkumu.

3. Celú zmes zmixujeme.

TIP: Chutney môžeš zmixovať na úplne jemnú kašu, ale je super, ak obsahuje aj kúsky manga.

fitshaker-blog-chutney-prvy1

2. Cibuľovo–brusnicové chutney

Cibuľa a brusnice spolu chutia jednoducho skvele. Ak túto kombináciu ešte zjemníš medom a troškou červeného vína, máš vyhraté. Toto chutney odporúčam ku grilovaným steakom.

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 2 väčšie červené cibule
  • 1 PL medu
  • trocha červeného vína
  • 2 ČL balzamikového octu
  • malý bobkový list
  • čerstvé brusnice (môžu byť aj sušené)
  • soľ
  • čierne korenie
  • kokosový olej

Ako budeme postupovať?

1. Na kokosovom oleji orestujeme na väčšie kúsky nasekanú cibuľku.

2. Keď je cibuľa mäkká, pridáme k nej med a brusnice. Ak si sa rozhodla použiť sušené, najprv ich na pol hodinky namoč do vlažnej vody, následne preceď a pridaj k cibuli.

3. Celú zmes chvíľu povaríme, pridáme bobkový list a podlejeme trochou vína. Chutney dochutíme balsamicom, soľou a čiernym korením.

4. Pred podávaním vyberieme bobkový list a máme hotovo.

fitshaker-blog-chutney-druhy1

3. Paradajkovo-bazalkové chutney

Ak si milovníčka talianskej kuchyne, teraz máme niečo pre teba. Toto chutney je veľmi rýchle na prípravu, ale skvelé na chuť. Veď posúď sama.

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 5 väčších rajčín
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvú bazalku podľa chuti
  • 1 ČL hnedého cukru
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Ako budeme postupovať?

1. Na prúžky nakrájaný cesnak dáme na rozpálený olej a chvíľku ho restujeme.

2. Potom pridáme paradajky nakrájané na kocky a všetko spolu varíme, pokiaľ nie sú paradajky úplne mäkké.

3. Nakoniec už len stačí ochutiť soľou, čiernym korením, najemno nakrájanou bazalkou a hnedým cukrom. Celú zmes chvíľu povaríme, nech sa chute spoja.

TIP: Chutney môžeš podávať ako studené, tak aj teplé. Skús ho napríklad na opečený špaldový chlebík. Nám doma takto chutí najviac.

fitshaker-blog-chutney-treti1

Toto chutney ti v chladničke vydrží až dva týždne. Ak sa ho, ale rozhodneš zavariť, vydrží i tri mesiace.

Nechaj sa inšpirovať týmito receptami, ale neboj sa vyskúšať i svoje vlastné. Pri príprave chutney platí pravidlo, že fantázii sa medze nekladú. Budeme radi, ak sa s nami podelíš o svoje výtvory. 

fitshaker-blog-chutney-vsetky1

fitshaker-blog-chutney-vsetky2

fitshaker-blog-chutney-vsetky6

Ktorý z receptov skúsiš ako prvý?

 

Ďalšie tipy na jedlá, ktoré sa hodia na grilovačku:

Parádny vege burger

Chrumkavá focaccia alias posúch

3 x fitness recepty na grilovačku

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 03/08/2016 a zaradený do kategórie: OstatnéRAW surová stravaRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre