Obed na taliansky spôsob: Tagliatelle so zelenou špargľou

Stále tvrdím, že v jednoduchosti je krása. Keď mi dcéra, ktorá žila v Taliansku, uvarila obyčajné špagety s maslom a parmezánom, bola som unesená z úžasnej a lahodnej chuti. Využime teda opäť raz sezónnu zeleninu a vylepšíme toto jednoduché jedlo práve o špargľu. Ja som použila zelenú špargľu, ktorá sa nemusí šúpať a chutí ako mladý hrášok. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a výborne čistí močové cesty. Obľúbená je aj pri redukčných diétach pre jej nízku kalorickú hodnotu.

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 300 g zelenej špargle
  • 200 g celozrnných talianskych cestovín TAGLIATELLE (pre deti radšej necelozrnné cestoviny)
  • 100 g kvalitného masla
  • čerstvé bylinky (napr. rozmarín, oregano, tymián)
  • 50 g strúhaného syru Grada Padano
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme pre deti)
  • 4 lyžice vody, v ktorej sa cestoviny varili

Ako budeme postupovať?

1. Špargľu umyjeme a nakrájame. V hrnci dáme zovrieť vodu a špargľu vložíme do hrnca na naparovanie, alebo sitka a varíme v pare cca 10 minút. Záleží na tom, ako máte radi zeleninu, ja som špargľu robila naskus.

2. V inom hrnci dáme zovrieť vodu na cestoviny. Vodu dobre osolíme a cestoviny uvaríme podľa návodu.

3. Keď máme cestoviny a špargľu hotovú, v panvici rozohrejeme maslo, pridáme bylinky, cestoviny, špargľu a 4 lyžice vody, v ktorej sa cestoviny varili.

4. Dochutíme soľou, čiernym korením a posypeme syrom.

5. Všetko spolu dobre premiešame a môžeme podávať.

 

Tip: Recept môžeme podávať aj deťom od 1 roka, ale vynecháme korenie a radšej zvolíme necelozrnný typ cestovín.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 250 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
489 kcal

2 055 kJ

28 g 17 g 41 g 2 g

tagliatelle

 

spagety

Ak sa radšej pozeráš, ako čítaš, ponúkame ti aj VIDEORECEPT ;-).

 

Skvelé inšpirácie na recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

Páči sa ti, že tento recept je nenáročný na prípravu? Potom isto oceníš aj naše ďalšie tipy:

Bylinková ryba so špenátovým pyré

Kuracie prsia na mede s ryžou

Kuskus s tofu a hráškom

 

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 17/05/2017 a zaradený do kategórie: CestovinyPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre