Vegetariánstvo, veganstvo, vitariánstvo...majú spoločné hlavne jedno. Človek prijíma oveľa viac zeleniny a ovocia. Teda aspoň by mal. :) Ale určite sa vám už stalo, že ste stretli, prípadne poznáte ľudí, ktorí síce žijú jednou zo spomínaných životospráv, ale ani náhodou nevyzerajú zdravo. Sú bledí, vyzerajú slabo a podvýživene. A to vás núti prehodnotiť, či je táto cesta skutočne tou správnou alebo vás mnohých napadne: „ Prečo tak vyzerajú?“
Dôvodov môže byť hneď niekoľko:
- nevyváženosť a jednotvárnosť stravy,
- fakt, že ovocie a zelenina rokmi, desaťročiami, storočiami stratila viac ako polovicu svojej nutričnej výživy,
- GMO, chémia, postreky v „komerčne“ pestovaných rastlinách určite telu neprospieva,
- človek trpí poruchami trávenia.
V tomto článku budeme riešiť jeden z nich, a to nedostatok listovej zeleniny vo výžive. A to nielen vo výžive vegetariánov, či vitariánov, ale každého jedného z nás!
Keďže už som dlhý čas na rastlinnej strave, sama som venovala značný čas a pozornosť skúmaniu, čo moje telo (inak „chrám“ ako ho zvyknem nazývať) potrebuje. Štúdie a prednášky, pozorovanie vlastného tela, ako aj ostatných skutočných vitariánov (ľudia, ktorí sa živia výlučne rastlinnou stravou viac ako desaťročie a vyzerajú vitálne a zdravo). Všetko viedlo k zaujímavým poznatkom, veľa sa odlišovalo, keďže sme ako jedinci prirodzene rôzni a rozdielni. Avšak stretávalo sa v jednom bode, a to v drvivej väčšine prípadov. Listová zelenina a jej zvýšený príjem.
Pátrala som teda viac, až som sa dostala ku knihe od pani Viktorie Boutenko. Kniha má názov Zelená pre život, a hovorí o nevyhnutnosti listovej zeleniny pre výživu človeka. Pani Boutenko svoje početné a veľakrát odvážne tvrdenia podložila štúdiami, vedeckými poznatkami, faktami a rôznorodou literatúrou s výskumom na samotných dobrovoľníkoch. Popri skúmaní, čo jej v jej dlhodobej rôznorodej vitariánskej strave po rokoch chýba, narazila napr. aj na štúdie o šimpanzoch.
Čo sa môžeme naučiť od šimpanzov?
Zaujímavé, napr. je, že človek a šimpanz zdieľajú až 99,4 % DNA. Hlavné rozdiely nie sú v anatómii, ale v správaní. Šimpanz má rozdelenie krvných skupín A, B, O, mozog podobný ľudskému, dokáže sa naučiť posunkovú reč. Ba i tráviaci trakt je veľmi podobný tomu nášmu. Šimpanz konzumuje potravu tak ako mu je vlastné a prirodzené. Jeho telo presne vie, čo potrebuje a čo má, kedy konzumovať.
Veľkú časť jeho potravy tvoria 2 hlavné potravinové skupiny: listy a ovocie. Konzumuje tiež v malom množstve kvety, zhruba 5% semienok, a v suchších alebo chladnejších mesiacoch hmyz alebo dážďovky. Avšak listy tvoria takmer polovicu stravy. Z doposiaľ známych informácií a faktov o listovej zelenine, ktoré som uviedla a uvediem v nasledujúcich riadkoch, jasne vyplýva, že človek by mal listovú zeleninu konzumovať v značne vyššej miere ako je tomu zvykom. Povieme si hneď aj prečo.
Listová zelenina však nie je práve vyhľadávaná delikatesa v jedálničku väčšiny z nás. Je veľakrát braná skôr ako dekorácia, je menej chuťovo výrazná, v niektorých prípadoch spôsobuje plynatosť a konzumácia je skôr povinnosťou ako pôžitkom. Pritom má najpestrejšiu a najvyššiu výživu, ktorá vysoko presahuje zeleninu, a to vám dokážem aj na niekoľkých príkladoch. Ľudia majú veľakrát pri jej konzumácií problém s nafukovaním. Spôsobuje ho najmä odolná stavba rastlín a cenné živiny uložené v bunkách. Ich uvoľnenie nastáva až po dôkladnom rozžutí.
To je však v momentálnej uponáhľanej dobe a deformáciám priam nemožné, a to z niekoľkých dôvodov:
- deformácia sánky, ktorá stáročiami zakrpatela a už aj pre „osmičky“je priúzska :),
- kazivosť a chýbajúce zuby tiež kompletnému žutiu nepomáhajú,
- ale hlavne sme stáročiami a hektikou uponáhľanej doby skoro úplne potlačili náš žuvací reflex. Stravu viac hlceme než žujeme.
Smoothies – recept, ako si užiť výhody listovej zeleniny bez potreby žutia
Tak teda ako dostať živiny z listovej zeleniny a užiť si jej chuť naplno? Iste ste už počuli o tzv. SMOOTHIES. Pre mňa sú alfa omega. Stačí vysokorýchlostný mixér s otáčkami min. 380 km/h. Vtedy nie sú potrebné ostré nože na to, aby mixér skvapalnil, napr. aj drevo :). Ak máte menej výkonný mixér, stačí ak zeleninu nakrájate na menšie kúsky. :)
Mixované smoothies je riešenie ako dostať listovú zeleninu do tela ľahko a v plnej kvalite. Pani Boutenko spravila štúdie konzumácie na viac ako 1000 respondentoch. Tie ukázali rýchly zdravotný vzrast a prísun energie u veľkej väčšiny z tých, ktorí konzumovali cca 1 liter mixovaných zelených smoothies denne. 1 až 2 l zabezpečujú dostatok výživy na celý deň, a preto odporúčam zaradiť ich do vášho pestrého jedálnička. :)
U respondentov štúdie sa ukázala okamžitá zmena zdravotného stavu už po vypití niekoľkých smoothies a výrazná zmena pri dlhodobom pití. Telo sa dokázalo vysporiadať s vážnymi až chronickými ochoreniami rôznych druhov a vo veľkej väčšine prípadov sa úplne vyliečiť. Organizmus si časom zvykne a začne vyžadovať viac listovej zeleniny. Aj trávenie mu príde viac prirodzené. Je to veľmi pozoruhodný jav, ktorý som zaznamenala aj na sebe.
- mladistvý vzhľad (v mnohých prípadoch zmizli ľuďom dokonca aj šedivé vlasy)
- čistá pleť a pružná pokožka
- zlepšenie trávenia a vyčistenie čriev
- nárast energie
- úbytok váhy
- eliminácia pachu
- posilnenie nechtov a vlasov
- upravenie kyseliny chlorovodíkovej (inak povedané žalúdočnej kyseliny; poruchy trávenia a zlé trávenie sú totiž spôsobené jej nedostatkom)
Listová zelenina nie je len šalát!
Pri konzumovaní listovej zeleniny je dôležitá jej rozmanitosť, a nie jednotvárnosť. Komerčne známe sú druhy listovej zeleniny, ako špenát, hlávkový šalát, rímsky šalát. Málokto, ale vie, že napr. aj vňate rôznych rastlín sú veľmi výživné, a dokonca výživnejšie než samotná koreňová zelenina.
Pre porovnanie vám prinášam príklad. Podiel kalcia v listoch cvikle je 7x vyšší ako v cvikle samotnej. Čo sa týka vitamínu A, je toto číslo až 192 x vyššie. Úžasný rozdiel, však?
Čo dobré vlastne listová zelenina obsahuje?
Listová zelenina je primárnou potravinovou skupinou, ktorá sa najkomplexnejšie zhoduje s ľudskými nutričnými potrebami. Obsahuje tieto dôležité zložky:
1. Je vysokým zdrojom proteínu
Moja múza, vitariánka Tonya Zavasta, to na jednej zo svojich prednášok, krásne pomenovala: „je všeobecne známe, že mlieko je bohaté na proteín. Avšak nik sa nespýtal, odkiaľ sa proteín v mlieku berie. Kravy sú výlučne bylinožravce a proteín prijímajú z trávy.“ Tu vidíme, že listová zelenina je bohatým zdrojom proteínu a pri vyšších dávkach dokonca zastupuje dennú potrebu proteínu v strave.
2. Je zdrojom nerozpustnej vlákniny
Ďalší prínosný benefit, ktorý listová zelenina v značnej miere obsahuje je vláknina. A to v listoch petržlenovej vňate, napr. 3,30 na 100g a v listoch kvaky je to 3,20. Podobné hodnoty sú aj v ostatných listových zeleninách, bylinkách, trávach a rastlinách. V listovej zelenine je to hlavne nerozpustná vláknina, ktorá je veľmi cenná a pôsobí ako tzv. špongia – cestuje tráviacim traktom a zachytáva toxíny, ktoré následne vylúči z tela v podobe stolice. Tiež posilňuje srdce, znižuje riziko rakoviny a udržuje zdravé črevá.
Odporúčaná dávka vlákniny je 30 g na deň, pričom bežný človek skonzumuje 10 - 15 g denne. Výborným zdrojom vlákniny je okrem listovej zeleniny aj ľanové semiačko. V 1 pol lyžici sa nachádza až 6 g vlákniny.
Určite sa k vám dostala dlho preberaná téma alkalizácie tela. Po absolvovaní mnohých prednášok venovaných tejto téme sa domnievam, že zohráva podstatnú úlohu v zdraví človeka. Doktor vied a môj známy, belgický vedec – profesor Guy Elsaker, na jednej z takýchto prednášok povedal: „v zásaditom tele a prostredí nevznikne a neprežije žiadny zárodok choroby. Ten sa udrží výlučne v prekyslenom prostredí.“ Zásaditosť a konzumácia zásaditých potravín je dôležitá pre podporu imunity a celkové zdravie človeka. Listová zelenina je aj tu na popredných miestach.
4. Obsahuje chlorofyl
Listová zelenina obsahuje prirodzene veľa chlorofylu. Ten čistí orgány, ničí patogény, plesne, nádorové bunky, atď. Viaže na seba podstatné množstvo kyslíka a pomáha pri prevencii a liečbe mnohých foriem rakoviny. Rovnako eliminuje pachy tela a z úst, pomáha hojeniu rán a zlepšuje zrak. Skvelá cesta ako sa dostať k chlorofylu je pitie pšeničnej trávy. Sama si ju klíčim doma - je to jednoduché, ekonomické a obsahuje 70 % chlorofylu a 92 zo 102 vitamínov potrebných pre naše telo. Vyskúšajte. :)
Verím, že som bola pre vás malou inšpiráciou a nájdete si cestu k zeleným potravinám aj vy. Škála výberu je naozaj široká. Ako malú ochutnávku vám prinášam aj 3 vyskúšané receptíky na Zelené smoothies. Na vaše zdravie :)
ZELENÝ MATCHA ČAJ SMOOTHIE
Som fanatik do zeleného čaju. Možno vás bude zaujímať, že zelený čaj je vraj jedným z najzdravších pokrmov sveta a v porovnaní s ostatnými čajmi obsahuje najviac antioxidantov. Tieto antioxidanty, zvané polyfenoly, dávajú zelenému čaju jeho protizápalové a protirakovinové účinky. Ďalšie účinky sú napríklad: zlepšenie koncentrácie, znižovanie telesnej váhy, či zníženie rizika srdcovej porážky.
Odporúčam vyskúšať tento vynikajúci smoothie.
Čo budeme potrebovať na 1-2 porcie?
- ½ ananásu
- 1 banán nakúskovaný (môže byť mrazený, ak uprednostňujete chladnejšiu verziu)
- 1 PL práškového matcha čaju (vymiešaného v ¾ šálku horúcej vody alebo, ak nezoženiete matcha, skúste Sencha zelený čaj – je tiež vynikajúci)
- ¼ šálku mandľového mlieka
- 1-2 KL medu
- ½ KL kurkumy
Ako budeme postupovať?
1. Čaj si pripravte a nechajte odstáť cca 10 min, nech má teplotu do 50 stupňov. Ak uprednostňujete studenšiu verziu, pridajte pár kociek ľadu.
2. Prelejte do mixéra so zvyšnými ingredienciami a už len: Na zdravie :)
Čo budeme potrebovať na 1-2 porcie?
- 1 a ½ pohára akéhokoľvek listového šalátu (kľudne nakombinujte)
- ½ pohára kokosovej vody alebo mandľového mlieka
- 1x banán (olúpaný, nakrájaný)
- ½ mango (bez kože a nakrájané)
- cca 5 jahôd
- 1 pohár filtrovanej vody
- 1 KL ľanového semiačka alebo 1 KL ľanového oleja
Ako budeme postupovať?
Vymixujeme vo vysokorýchlostnom mixéri a už si len užívame sviežu chuť. :)
Čo budeme potrebovať na 1-2 porcie?
- 1 a ½ pohára kokosovej vody alebo môže byť čistá filtrovaná voda
- 1 pohár špenátu
- 2 kiwi (ošúpané)
- ½ avokáda
- ½ KL vanilky, najlepšie práškovej (zakúpite v bio shope)
Ako budeme postupovať?
Vymixujeme a veselo popíjame :)
Čo budeme potrebovať na 1-2 porcie?
- 1 pohár kokosovej vody (príp. čistej filtrovanej vody)
- 2 listy rímskeho šalátu
- 1 zelené jablko
- ½ avokáda
- ½ uhorky
- šťava z 1 citrónu
- 1,5 cm zázvoru (poriadne umyte, ale neodstraňujte šupku)
- ½ pohára čerstvej petržlenovej vňate
Ako budeme postupovať?
Ak sa vám bude zdať hustý, prilejte ešte pol pohára čistej filtrovanej vody. Vymixujeme vo vysokorýchlostnom mixéri a už len štrng-štrng. :)
Vaša Vanda (SHE´S ALL RAW)
Ďalšie články, ktoré by sa ti mohli páčiť:
Ako si pripraviť smoothie?
Ako vyzerá život na RAW strave?
Prečo šalát nie je iba pre zajaca?
Dlhé roky som aktívna vyznávačka veganského/raw životného štýlu. Venujem sa prednáškam a osvete o zdravom životnom štýle, zdravej voľbe surovín. Venujem sa tiež výrobe zdravých ľahko stráviteľných a výživných verzií pochutín ako napr. Raw – živému chlebu či kelovým chipsom. Pripravujem super zelené výživné smoothies a zdravé raw verzie hlavného menu pre veganov a vitariánov. Pozorne analyzujem zelenú listovú zeleninu, bylinky a jedlé divé trávy. Verím, že moje články, početné recepty a zaujímavosti vás inšpirujú, poučia a dajú vám niečo cenné a hodnotné do života. Pretože presne to je to, čo sa vám budem snažiť odovzdať v každom jednom z nich.