Matcha čaj – je to naozaj taký zázrak ako sa o ňom hovorí? + RECEPT

“Poznáš mača čaj?”…”Aký čaj? Mačkový?”… “Nieeee, M A T CH A čaj! To je taký úžasný japonský čaj, ktorý ťa nadopuje energiou, je skvelý namiesto kávy a ešte aj pomáha spaľovať tuky.” Takto nejako vyzerajú naše rozhovory s priateľmi vždy, keď niekoho vidíme popíjať nezdravé energeťáky. Keďže my máme Matcha tea veľmi radi, článok bol na svete. Aby sme zistili viac ako je možné nájsť bežne na Internete, urobili sme rozhovor s Evkou Faksovou, ktorá sa okrem výživového poradenstva zaoberá aj distribúciou tohto čaju na Slovensku a v Česku.

Na začiatok si vysvetlime, čo je to vlastne ten Matcha čaj?

Matcha čaj je označovaný ako perla alebo kráľovná zelených čajov. Je to unikátny čaj v práškovej forme ako napr. kakao, pričom do tejto formy sa rozomieľajú len tie najkvalitnejšie časti čajového lístka. Je to japonský obradný čaj, ktorý má za sebou úžasnú históriu spojenú so životom budhistických mníchov a samurajov. Čaj Matcha bol už dávno používaný ako meditačný nástroj, ktorý prináša pokoj a harmóniu.

 

Každý zelený čas má priaznivé a povzbudivé účinky na naše telo. V čom je Matcha tea iný oproti bežným zeleným čajom?

Tým najjednoduchším prirovnaním je fakt, že jedna šálka Matcha čaju má rovnaké nutričné hodnoty ako 10 šálok bežného zeleného čaju.
Pokiaľ pijete Matcha čaj, tak spotrebujete celý čajový list. To je hlavný dôvod, prečo je čaj Matcha 10-krát silnejší ako bežne uvarená šálka zeleného čaju.

matcha čaj fitshaker blog

Ako Matcha čaj  chutí? Podobne ako zelené čaje, alebo úplne ináč?

Matcha čaj chutí ináč, veď práve preto je to kráľovná čajov. Matcha čaj má výhodu – môžete ho použiť kdekoľvek,  na studeno, na teplo, v kuchyni …

 

Môžeme si ho dochucovať, alebo najlepšie urobíme, ak ho budeme piť čistý bez dochutenia?

Závisí od chuti, je to ako s kávou a závisí to od chuťových buniek. Čaj je lahodný aj čistý, niekto preferuje dochutenie citrónom, medom, stéviou, sirupom (výborný je napr. bazový). Veľmi obľúbený je aj ako súčasť fresh džúsov, napr. grepový alebo pomarančový džús.

 

Matcha čaj je vraj aj výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Je pravda, že nám pomáha chudnúť?

Áno je to pravda. Matcha čaj zrýchľuje metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov a je ideálny pomocník pri redukčných režimoch. Za tieto informácie vďačíme viacerým výskumom, ktoré s zaoberali touto otázkou.

 

Máme ho piť pred cvičením, po cvičením, alebo čas kedy si ho dáme nemá vplyv na intenzitu spaľovania tukov?

Pred cvičením sa aktivuje tein (kofein), to znamená, že sa naštartuje výkon (doporučuje sa cca 1 hodinu pred cvičením). Počas cvičenia doplní čaj minerály, teda je vhodný ako pitný režim. Intenzita cvičenia a výkon majú následne vplyv aj na spaľovanie tukov. Ak sa chystáme po cvičení do postele, po cvičení ho už nepite.

 

Prečo je dobré vymeniť šálku kávy za šálku Matcha čaju?

Základným rozdielom medzi Matcha čajom a kávou sú živiny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v oboch nápojoch . Káva obsahuje silný stimulant – kofeín, ktorý si okamžite nájde cestu do krvného obehu, účinky sa prejavia v priebehu niekoľkých minút a vrcholia v priebehu 30 až 45 minút. Vrchol účinku kávy je často spájaný s nervozitou, potením a následným oslabením. Matcha čaj účinkuje úplne inak. Obsahuje theofylín a theaníny, rovnako ako množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov. Živiny, ktoré obmedzujú vstrebávanie theofylínu do krvného obehu okamžite, čo vedie k postupnému uvoľňovaniu energie za čas 3 – 6 hodín.

Káva nás teda nabudí na krátky čas, okrem toho zaťažuje žalúdok a je často príčinou prekyslenia organizmu. Matcha čaj naopak telo dopĺňa minerálmi, má zásadité PH.

 

Môžeme si Matcha prášok zaliať horúcou vodou, alebo ako si z neho pripraviť nápoj, ktorý nám nahradí chuť lahodnej kávičky?

Nedoporučuje sa horúca voda hneď po zovretí, ale teplota max. 70 stupňov.

matcha káva fitshaker blog

Môžeme piť Matcha každý deň? Bude mať stále na nás také pozitívne účinky, alebo si na ne telo zvykne a už nebudeme plní energie?

Matcha čaj je vhodný na každodenný pitný režim. Vždy doplní telo energiou a minerálmi, ktoré organizmus potrebuje.

 

Môžeme si matcha čaj pridať aj do rôznych dobrôtok, ako napr. do palaciniek, mafiniek, do koláčov…nezničia sa všetky cenné látky čaju tepelnou úpravou?

Tepelnou úpravou sa nutričná hodnota samozrejme znižuje, stráca sa časť vitamínov, preto pokiaľ chceme maximálne využiť všetky prospešné látky v Matcha čaji, doporučuje sa jeho použitie bez tepelnej úpravy. V gastronómii sa Matcha čaj čoraz viac objavuje ako súčasť RAW FOOD špecialít. Ako „zelené kakao“ je čoraz viac obľúbenejší pri príprave rôznych pokrmov.

 

TIP NA OBED ALEBO VEČERU: Tekvicová MATCHA polievka

Čo potrebujeme?

  • 1 kg nastrúhanej tekvice alebo cukety
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • kôpor, soľ, korenie a bobkový list
  • 2 porcie Matcha čaju (2 x 2 g)
  • olej
  • 1 väčší nastrúhaný zemiak na zahustenie
  • citrónová šťava
  • tekvicové semienka na ozdobenie

Ako na to?

1. Očistíme a nakrájame si na drobno cibuľu aj cesnak. V hrnci si rozpálime olej a krátko osmažíme cibuľu a pretlačený cesnak.

2. Pridáme nastrúhanú tekvicu alebo cuketu, zemiak, soľ, čierne mleté korenie, kôpor a bobkový list. Necháme chvíľu podusiť a podlejeme vodou. Ďalej varíme 15 minút na miernom ohni.

Po odstavení polievky vyberieme bobkový list, pridáme Matcha čaj, kôpor a polievku zmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme tekvicovými semienkami.

TIP 1: Polievka chutí výborne s grissinami alebo teplými cesnakovými toastami.

TIP 2: Namiesto zemiaka môžete použiť konopný proteín. Vyskúšala som do hotovej polievky len zmixovať a super :-).

moja matcha soup

Otázky kládla: Lucia Švaral (rod. Méresová)

Odpovedala: Eva Faksová, poradkyňa pre výživu a detoxikáciu, ktorá miluje japonskú kultúru, ich postoj k prírode, k rodine a hlavne skromnosť a úctu. Matcha čaj z jej internetového obchodu si môžete kúpiť na www.matchatea.sk

Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 27/10/2014 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Lucia Švaral

Komentáre