Doba prípravy: 45 minút + 24 hodín macerácia
Čo budeme potrebovať na 5 l?
- 3 l vody
- 60 g kyseliny citrónovej
- 30 ks kvetov
- 1 bio citrón
- 550 g malín (ak ešte nemáme čerstvé, môžu byť aj mrazené)
- listy mäty, medovky a malinové listy (ak nemáme v záhrade maliny, môžeme vynechať)
- 2,5 kg trstinového cukru
Ako budeme postupovať?
2. Za občasného miešania necháme macerovať v chlade, na tmavom mieste.
3. Na druhý deň bazu vyžmýkame, vodu precedíme a vlejeme do väčšieho hrnca.
4. Na miernom plameni privedieme do varu a postupne pridávame cukor a miešame, až kým sa všetok neroztopí.
5. Teplým sirupom plníme pripravené fľaše a poriadne uzavrieme.
6. Fľaše necháme pomaličky chladnúť zabalené v deke.
7. Skladujeme ich na tmavšom mieste a po otvorení sirup skladujeme v chladničke.
Tip: Sirup môžeme použiť napr. v lete na osviežujúcu limonádu. Stačí k nemu pridať okrem vody pár mätových lístkov, limetku alebo pomaranč a tekuté osvieženie je na svete. Takisto môžeme sirupom pokvapkať biely jogurt alebo ním poliať lievance.
Recepty aj na letné posedko nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či II:
Keď už budeš rozbehnutá vo výrobe vlastných domácich sirupov, skús aj tieto recepty:
Jahodový sirup len z 2 ingrediencií
Jahodovo-bazový sirup s mätou a medovkou
Levanduľový, lipový či ružový sirup
Od mala zbožňujem pohyb, pozitíve veci, čas strávený v prírode a smiech. Rada tvorím originály, dolaďujem detaily a neskutočne relaxujem pri kreatívnych veciach. Milujem fotenie a foodstyling. Keď to, na čom si pochutíme, lahodí aj našim očiam. Najvzácnejší je pre mňa čas s mojou rodinkou a napĺňa ma aj keď naservírujem na stôl niečo špeciálne. Odkedy som maminou, uprednostňujem zdravé varianty a vyvážené mlsky. Budem sa tešiť, ak Ťa mojimi príspevkami inšpirujem. 😊