Mäkučký kuskusový jablčník bez lepku a laktózy

Je čas, keď sa môžeme s chuťou zahryznúť do našich výborných slovenských jabĺk. Aj u nás na dedine sa pomaly chystá jablkové hodovanie a jablkové koláče od výmyslu sveta na nás číhajú na každom kroku. Či už sú surové, pečené alebo vo forme štiav, dodá toto ovocie nášmu telu množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov, podporí trávenie, imunitu a je zdrojom energie. Čo tak si pochutiť práve na tomto kuskusovo-jablčnom koláči?

Čo budeme potrebovať na cca 30 kusov?

Na korpus:

  • 500 g bezlepkového kuskusu (napr. kukuričný; ak môžeš lepok, použi pokojne celozrnný)
  • množstvo vody podľa návodu na kuskuse
  • 200 ml extra panenského kokosového oleja
  • 1 ČL škorice
  • 150 g datľového sirupu (môžeš použiť aj iné prírodné sladidlo)

Na náplň:

  • 1 kg očistených jabĺk
  • 1 bio vanilkový cukor
  • 1 PL škorice
  • 3 PL trstinového cukru (ak máš rada sladké, môžeš pridať aj viac)
  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 2 ČL extra panenského kokosového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Kuskus zalejeme vriacou vodou, pridáme kokosový olej, datľový sirup, škoricu a dobre premiešame. Takto pripravený kuskus necháme odstáť pod pokrievkou 30 minút.

2. Keď je kuskus nasiaknutý vodou, na plech si dáme papier na pečenie, vysypeme naň kuskus a rovnomerne ho rozotrieme.

3. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút. Potom korpus vytiahneme, skontrolujeme či nie je suchý (zistíme to tak, že zrniečka kuskusu nesmú byť tvrdé), ešte ho pokropíme vodou a dáme na ďalších 15 minút do rúry. Ak je korpus vlhký, vložíme ho do rúry bez kropenia. Pozor, korpus z bezlepkového kuskusu a obyčajného sa môže líšiť.

4. Korpus vyberieme z rúry a necháme trocha vychladnúť.

5. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich v mise zmiešame spolu s vanilkovým cukrom a škoricou. Pripravené jablká rovnomerne natrieme na korpus.

6. Pomleté orechy zmiešame s trstinovým cukrom, pridáme kokosový olej a rukami ho zapracujeme do orechov ako posýpku.

7. Posýpkou zasypeme jablká a celý koláč dáme ešte na 15 minút zapiecť pri 180 stupňoch do rúry.

fitshaker_blog_kuskusovy_jablcnik_2

fitshaker_blog_kuskusovy_jablcnik_3

fitshaker_blog_kuskusovy_jablcnik_4

fitshaker_blog_kuskusovy_jablcnik_6

Netradičný jablčník z kuskusu je na svete. Dobrú chuť :-).

 

Výživová hodnota 1 kusu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
760,32 kj 9,94 g 19,44 g 2,9 g

 

Ďalšie tipy na víkendové pečenie:

Čokoláčik bez múky

Broskyňový fit dezert s posýpkou

Famózna mrkvová tortička úplne bez výčitiek

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 25/09/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre