Hubové stroganov: Vynikajúci zdravý obed nielen pre vegetariánov

Aj vegetariánske jedlá sú plné farieb a hlavne chutí. Vo vegetariánskom jedle nemusí byť hneď ako náhrada mäsa použité tofu, seitan či tempeh. Skvelé vegetariánske jedlo môže byť pripravené napríklad aj z takých húb. A môžem ti prezradiť, že fanúšikom tohto hubového stroganov sa môžu stať aj ľudia, ktorí huby všeobecne až tak nemusia. Napríklad ako môj brat, ktorému jedlo tak chutilo, že si ho pýtal aj na raňajky. Nejdem ťa už dlhšie naťahovať, pozri si recept.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 lyžicu ghee masla (príp. olivového či kokosové oleja)
  • 1 cibuľu
  • 500 g šampiňónov
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletú rascu
  • 1 lyžicu sušeného tymianu
  • ½ polievkovej lyžice sušeného rozmarínu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1-2 šálky vody
  • ¼ šálky bieleho vína
  • 1 lyžicu horčice
  • 3 lyžice sójovej alebo worchestrovej omáčky
  • ½ šálky bieleho jogurtu (napr. gréckeho)

Ako budeme postupovať?

1. Na masle opražíme do zlata cibuľu nakrájanú na kocky.

2. Pridáme huby nakrájané napríklad na plátky, soľ, korenie a dusíme 10 minút.

3. Aby sa huby nepripiekli, môžeme ich podliať troškou vody.

4. Pridáme paradajkový pretlak a 1 šálku vody.

5. V druhom hrnci privedieme do varu biele víno.

6. Varíme 5 minút. K vínu pridáme horčicu a sójovú omáčku.

7. Povaríme ešte 5 minút a pridáme k hubovej zmesi.

8. Nakoniec po lyžičkách pridáme biely jogurt a ešte chvíľku povaríme. Ak je zmes hustá, môžeme pridať trošku vody.

 

TIP: Ako prílohu môžeme podávať napríklad hnedú ryžu, varenú zeleninu a cviklový šalát. Prípadne aj cestoviny, kuskus a pod. Každý podľa svojej chuti.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
224 kcal

943 kJ

12 g 7 g 17 g 3 g

hubové stroganov

 

stroganov

 

zdravý obed

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie fantastické recepty hľadaj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

kuchárske knihy

 

Inšpiruj sa aj ďalšími receptami:

Pečená koreňová zelenina s bryndzou

Karfiolový nákyp

Quinoa panvička so zeleninou a čiernymi olivami

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 01/02/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre