Hriešne dobrý cviklový cheesecake

Jeseň je plná farieb a dozrievania chutných plodov, ktoré môžeme s radosťou využívať v kuchyni. Tekvica, cvikla či cuketa podporujú našu fantáziu na vytvorenie naozaj kulinárskych dobrôt. Cviklu najčastejšie poznáme vo forme šalátov, placiek alebo slaných dobrôt. Môžeme ju však použiť aj v sladkej forme, keď koláč nielen krásne zafarbí, ale aj ochutí. Neváhaj a ochutnaj tento netradičný cheesecake!

Čo budeme potrebovať na cheesecake s priemerom 25 cm?

Na cesto:

  • 100 g kvalitného masla
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 2 PL medu
  • 1 vajce od šťastných sliepok
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Na plnku:

  • 200 g uvarenej a očistenej cvikle
  • 3 vajcia od šťastných sliepok
  • 1 BIO vanilkový puding bez cukru
  • 125 g medu alebo iného prírodného sladidla
  • 1 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 500 g tvarohu
  • hrozno alebo iné ovocie na ozdobu

 

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si uvaríme cviklu a necháme ju vychladnúť.

2. Do misy vložíme zmäknuté maslo, vajce, med, múku, citrónovú šťavu a vypracujeme cesto.

3. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou.

4. Cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske do kruhu. Opatrne ho navinieme na valček a prenesieme do tortovej formy tak, aby nám presahovalo aj na kraje tortovej formy.

5. Zoberieme papier na pečenie a opatrne ho vložíme do formy na cesto. Na vrch nasypeme strukovinu alebo ryžu. Je to preto, aby sa cesto pri predpečení nedvíhalo.

6. Takto pripravené cesto vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút. Zatiaľ si pripravíme náplň.

7. Vychladnutú a ošúpanú cviklu vymixujeme do hladka a zmiešame s medom.

8. V druhej miske zmiešame vajcia, puding a kypriaci prášok. Pridáme k cvikle s medom a primiešame tvaroh. Všetko spolu dobre zmiešame.

9. Z rúry vyberieme cesto, odstránime papier a strukovinu a vlejeme naň náplň. Pokiaľ cesto prečnieva nad náplň zrežeme ho.

10. Opäť vložíme do rúry a pečieme pri 160 stupňoch cca 45 minút.

11. Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Dozdobíme ovocím a môžeme podávať.

fitshaker-blog-cviklovy-cheesecake1

fitshaker-blog-cviklovy-cheesecake4

fitshaker-blog-cviklovy-cheesecake5

Príjemné vychutnávanie :-)

 

Skús aj ďalšie dezerty s netradičnými surovinami:

Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)

Tekvicový koláčik na 2 spôsoby aj pre bezlepkáčov

Makovo-ovocné muffiny len zo 6 ingrediencií

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 30/10/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre