Nedávno sme narazili na jednu skvelú tzv. "superpotravinu". Vôbec sa nebudeme čudovať, ak si o nej ešte nikdy nepočula, je to novinka na našom trhu. Prečo by však nemala chýbať v tvojej kuchyni a čo s ňou? Toto všetko (a ešte aj niečo viac) sme sa spýtali pani Novosadovej.
Hnedé proso - o aký druh potraviny vlastne ide?
Proso je druh obilniny a patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Čo je v dnešnej alergénnej dobe dôležité spomenúť, neobsahuje lepok.
Kde sa tu vzalo?
Proso pochádza pôvodne z východnej Indie. Je známe, že už za čias Veľkomoravskej ríše bolo proso, resp. pšeno jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Dlhý čas patrilo medzi základné potraviny na našom území, postupne ho však vytlačila pšenica a iné druhy poľnohospodárskych plodín.
Mnohí určite poznajú žlté proso. O hnedom však málokto počul. Ako to vlastne je s tými odrodami prosa?
Existuje niekoľko druhov, resp. odrôd prosa. Podľa farby semennej šupky by sme mohli odlíšiť hnedé proso a žlté, resp. zlatožlté proso. Zo žltého prosa po odstránení šupky získame pšeno. Hnedé proso sa mlynsky spracováva na múku a vločky. Ako zaujímavosť možno uviesť, že vankúše naplnené šupkami prosa sa považujú za exkluzívne výrobky.
Hnedé proso - o aký druh potraviny vlastne ide?
Proso je druh obilniny a patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Čo je v dnešnej alergénnej dobe dôležité spomenúť, neobsahuje lepok.
Kde sa tu vzalo?
Proso pochádza pôvodne z východnej Indie. Je známe, že už za čias Veľkomoravskej ríše bolo proso, resp. pšeno jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Dlhý čas patrilo medzi základné potraviny na našom území, postupne ho však vytlačila pšenica a iné druhy poľnohospodárskych plodín.
Mnohí určite poznajú žlté proso. O hnedom však málokto počul. Ako to vlastne je s tými odrodami prosa?
Existuje niekoľko druhov, resp. odrôd prosa. Podľa farby semennej šupky by sme mohli odlíšiť hnedé proso a žlté, resp. zlatožlté proso. Zo žltého prosa po odstránení šupky získame pšeno. Hnedé proso sa mlynsky spracováva na múku a vločky. Ako zaujímavosť možno uviesť, že vankúše naplnené šupkami prosa sa považujú za exkluzívne výrobky.
V čom je hnedé proso špeciálne?
Hnedé proso ako jedinečný zdroj kyseliny kremičitej a ďalších výživných látok, je základ pri problémoch s kosťami a kĺbami. Taktiež sa postará o vaše husté a zdravé vlasy a silné nechty. Jeho pravidelná konzumácia podporí zdravé trávenie a posilňuje imunitu. Obsahuje: kyselinu kremičitú, fluór, síru, fosfor, železo, horčík, kálium, zinok, atď. Tepelne neupravené je zásadotvorné, neobsahuje lepok a je zvlášť bohaté na vitamíny skupiny B: B1, B2, B6 a B17. Minerály, stopové prvky a výživné látky obsahuje vo forme, množstve a kombinácii, ktorá ideálne vyhovuje nášmu organizmu.
Ako by sme ho mohli zaradiť do každodenného jedálnička?
Jednoznačne odporúčam konzumovať ako tzv. živú stravu – Raw food, čo znamená za surova, aby sa tepelnou úpravou nezničili enzýmy. Možno ho konzumovať nasledovne: pridať do müsli, obilnej kaše alebo jogurtu. Pozor: nie variť, ale pridať do vychladnutej kaše. Môžeme ho zamiešať do ovocnej, či zeleninovej šťavy alebo pretlaku, rozmixovať spolu s ovocím a jogurtom na lahodný kokteil, pridať do smoothies. Samozrejme, mleté hnedé proso sa môže použiť aj ako múka pri pečení, čím sa však stráca časť hodnotných látok. Denne postačujú 1-2 polievkové lyžice, ale dôležitejšia než množstvo, je jeho pravidelná dlhodobá konzumácia.
S vekom podiel kyseliny kremičitej vo väzivových tkanivách klesá. Jej nedostatok sa prejavuje tvorbou vrások, lámavosťou vlasov a nechtov, ochabovaním pohybového aparátu, chrupaviek a kĺbov, ale aj narúšaním funkcie vnútorných orgánov, zmyslových orgánov, vznikom ekzémov a alergií. Tieto procesy je možné zmierniť pravidelnou konzumáciou hnedého prosa.
Hnedé proso ako jedinečný zdroj kyseliny kremičitej a ďalších výživných látok, je základ pri problémoch s kosťami a kĺbami. Taktiež sa postará o vaše husté a zdravé vlasy a silné nechty. Jeho pravidelná konzumácia podporí zdravé trávenie a posilňuje imunitu. Obsahuje: kyselinu kremičitú, fluór, síru, fosfor, železo, horčík, kálium, zinok, atď. Tepelne neupravené je zásadotvorné, neobsahuje lepok a je zvlášť bohaté na vitamíny skupiny B: B1, B2, B6 a B17. Minerály, stopové prvky a výživné látky obsahuje vo forme, množstve a kombinácii, ktorá ideálne vyhovuje nášmu organizmu.
Ako by sme ho mohli zaradiť do každodenného jedálnička?
Jednoznačne odporúčam konzumovať ako tzv. živú stravu – Raw food, čo znamená za surova, aby sa tepelnou úpravou nezničili enzýmy. Možno ho konzumovať nasledovne: pridať do müsli, obilnej kaše alebo jogurtu. Pozor: nie variť, ale pridať do vychladnutej kaše. Môžeme ho zamiešať do ovocnej, či zeleninovej šťavy alebo pretlaku, rozmixovať spolu s ovocím a jogurtom na lahodný kokteil, pridať do smoothies. Samozrejme, mleté hnedé proso sa môže použiť aj ako múka pri pečení, čím sa však stráca časť hodnotných látok. Denne postačujú 1-2 polievkové lyžice, ale dôležitejšia než množstvo, je jeho pravidelná dlhodobá konzumácia.
S vekom podiel kyseliny kremičitej vo väzivových tkanivách klesá. Jej nedostatok sa prejavuje tvorbou vrások, lámavosťou vlasov a nechtov, ochabovaním pohybového aparátu, chrupaviek a kĺbov, ale aj narúšaním funkcie vnútorných orgánov, zmyslových orgánov, vznikom ekzémov a alergií. Tieto procesy je možné zmierniť pravidelnou konzumáciou hnedého prosa.
Pri spracovávaní potravín sa ničí veľké množstvo vitamínov. Ako je to pri prose?
Pri mletí prosa na múku sa živiny strácajú v závislosti od použitej technológie. U nás v prevádzke používame tradičný spôsob mletia na mlynských kameňoch, ktorý je šetrný voči živinám. Mleté zrniečka prosa sú pre naše zdravie prospešnejšie ako vločky, ktoré sa v procese výroby vo veľkokapacitných mlynoch naparujú a musia sa tepelne stabilizovať.
Je šupka prosa ťažko stráviteľná? Platí to aj pri múke? Mohla by spôsobovať tráviace problémy?
Šupka je zdrojom vlákniny a tiež minerálnych látok, pre ktoré je hnedé proso tak vzácne a zdraviu prospešné. Mleté hnedé proso je namleté aj so šupkou, ktorá je rozomletá buď úplne, a to vo forme tzv. jemnej hladkej múky, resp. na celozrnno, keď obsahuje aj malé čiastočky šupky. Takáto celozrnná múka sa odporúča primiešať či už do hotových kaší, smoothies, či štiav. Samozrejme osoby, ktoré majú problém, resp. rôzne typy ochorení čriev ako napr. celiakiu by sa o užívaní celozrnne namletého prosa poradiť so svojim lekárom.
Pri mletí prosa na múku sa živiny strácajú v závislosti od použitej technológie. U nás v prevádzke používame tradičný spôsob mletia na mlynských kameňoch, ktorý je šetrný voči živinám. Mleté zrniečka prosa sú pre naše zdravie prospešnejšie ako vločky, ktoré sa v procese výroby vo veľkokapacitných mlynoch naparujú a musia sa tepelne stabilizovať.
Je šupka prosa ťažko stráviteľná? Platí to aj pri múke? Mohla by spôsobovať tráviace problémy?
Šupka je zdrojom vlákniny a tiež minerálnych látok, pre ktoré je hnedé proso tak vzácne a zdraviu prospešné. Mleté hnedé proso je namleté aj so šupkou, ktorá je rozomletá buď úplne, a to vo forme tzv. jemnej hladkej múky, resp. na celozrnno, keď obsahuje aj malé čiastočky šupky. Takáto celozrnná múka sa odporúča primiešať či už do hotových kaší, smoothies, či štiav. Samozrejme osoby, ktoré majú problém, resp. rôzne typy ochorení čriev ako napr. celiakiu by sa o užívaní celozrnne namletého prosa poradiť so svojim lekárom.
Ako a kde sa u nás pestuje?
Hnedé proso sa pestuje ekologicky a hnojí organickým hnojivom. Nie je klonované a génovo manipulované. Proso nie je na Slovensku plošne významnou plodinou, aj keď pšeno (lúpané proso) je obľúbenou surovinou pre prípravu sladkej alebo slanej kaše.V súčasnej dobe z našich polí takmer vymizlo.
Kde by sme si mohli hnedé proso kúpiť?
Hnedé proso mleté je možné si zakúpiť v niektorých bio predajniach a aj na internete. U nás ho dostať na Galvániho ulici č. 6, v areáli CASAMIA a obchod s nábytkom a MALL.sk. Cez vrátnicu Kovodružstva do dvora. Obchod má názov: Farmársky Biozelovoc.
Už len vyskúšať v tvojej kuchyni a v prípade úspešnosti zaradiť do pravidelnej prípravy pokrmov ;-).
Otázky kládla: Andrea Valovičová
Odpovedala: Mária Novosadová
Hnedé proso sa pestuje ekologicky a hnojí organickým hnojivom. Nie je klonované a génovo manipulované. Proso nie je na Slovensku plošne významnou plodinou, aj keď pšeno (lúpané proso) je obľúbenou surovinou pre prípravu sladkej alebo slanej kaše.V súčasnej dobe z našich polí takmer vymizlo.
Kde by sme si mohli hnedé proso kúpiť?
Hnedé proso mleté je možné si zakúpiť v niektorých bio predajniach a aj na internete. U nás ho dostať na Galvániho ulici č. 6, v areáli CASAMIA a obchod s nábytkom a MALL.sk. Cez vrátnicu Kovodružstva do dvora. Obchod má názov: Farmársky Biozelovoc.
Už len vyskúšať v tvojej kuchyni a v prípade úspešnosti zaradiť do pravidelnej prípravy pokrmov ;-).
Otázky kládla: Andrea Valovičová
Odpovedala: Mária Novosadová
Andrea Valovičová
Redaktor vo Fitshaker
Inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.
Kategórie
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.