Geniálne jablkové minitortičky: sladkosti pre hostí nielen na Veľkú noc

Tento recept je skvelý tým, že v ňom môžeš spotrebovať zvyšné jablká, ktoré ti ostali z jesennej úrody. Minitortičky sú svieže a určite ním potešíš akúkoľvek návštevu. Napríklad aj tú veľkonočnú.

Doba prípravy: 60 minút + nechať stuhnúť cez noc

Čo budeme potrebovať na 6 ks?

Na cesto:

  • 130 g špaldovej múky T630 (kúpiš napr. v DM bio)
  • 1/3 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku perníkového korenia
  • 5 g BIO kakaa
  • 35 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 75 ml kvalitného 3,5% mlieka
  • 50 g kvalitného masla (roztopeného)
  • 1 vajíčko

Na jablkovú časť:

  • 400 g jabĺk
  • 40 g domáceho medu
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 200 ml vody
  • 1 BIO vanilkový puding
  • 1 balenie želatíny (plátky)

Na mliečnu časť:

  • 250 g mascarpone
  • 140 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • stéviu (prípadne iné sladidlo)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 175°C.

2. V mise zmiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou, perníkovým korením, kakaom a cukrom.

3. Pridáme mlieko, roztopené maslo, vajíčko a poriadne všetko spolu vymiešame.

4. Pripravené cesto vylejeme do vymastených a múkou vysypaných formičiek o priemere 10 cm (alebo vystlanej papierom na pečenie).

5. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút. Následne korpusy vytiahneme a necháme vychladnúť.

6. Ošúpeme jablká a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca, pridáme med, škoricu a zalejeme 100 ml vody.

7. Všetko spolu podusíme, až kým jablká nezmäknú.

8. Zatiaľ rozmiešame pudingový prášok so zvyšnou vodou a keď budú jablká mäkké, zmes k nim prilejeme.

9. Pokiaľ by bola zmes príliš hustá, pokojne môžeme pridať ešte trochu vody. Keď sa všetko spolu pekne spojí, odstavíme a necháme mierne vychladnúť.

10. Medzitým necháme napučať želatínu v hrnci podľa návodu na obale.

11. Kým želatína pracuje, zmiešame mascarpone, jogurt a štipku stévie (na špičku lžičky), prípadne akéhokoľvek iného sladidla (cca 1-2 lyžice).

12. Keď je zmes s jablkami hotová, môžeme ju rozmixovať tyčovým mixérom dohladka. (Bude krémovejšia a lepšie sa s ňou bude pracovať)

13. Do tejto zmesi dôkladne primiešame polovicu rozpustenej želatíny a zmes rovnomerne vylejeme na vychladnuté korpusy.

14. Druhú polovicu želatíny tiež veľmi dôkladne primiešame do mascarpone krému a ten vylejeme na jablkové časti. Opäť rovnomerne, rozdelenú do 6 foriem.

15. Pekne zvrchu krém uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky ideálne cez noc.

16. Hotové minitortičky môžeme pokvapkať domácim karamelom či karamelovým toppingom, je to skutočná delikatesa. ;)

 

TIP: Tieto tortičky sú úžasné aj s hruškami a dovolím si tvrdiť, že by sa dalo experimentovať asi s akýmkoľvek ovocím. A ak nemáme formy na minitortičky, môžeme použiť tortovú formu o priemere 24 cm.

velkonocne recepty

 

Príjemné vychutnávanie!

 

Kopec inšpirácií na zdravé sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdravé pečenie

 

Priprav pre šibačov aj takéto zdravé dobrôtky:

Domáce kinder rezy – vynikajúci tvarohový koláč s čokoládovou polevou, navyše bez múky

Domáce raffaelo guľky – na nerozoznanie od kupovaných

Čokoládové minitortičky – potešia všetkých hostí, dokonca aj šibačov

Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 24/03/2018 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre