Fantastické krémové tekvicové rizoto so syrom feta a brusnicami

Tekvicové rizoto, bohaté, krémové, so syrom a sušenými brusnicami, sa perfektne hodí k jesennej nálade. Tekvica dodáva zmesi bohatú zemitú príchuť a krémovosť, syr feta spolu so sušenými brusnicami pridajú zaujímavú chuť a dodávajú pokrmu krásnu farbu.

Čas prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 4 šálky vývaru
  • 1 šálku vopred pripraveného tekvicového pyré
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 3 lyžičky bieleho vína (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 lyžičku drveného tymianu
  • 1,5 hrnčeka ryže (napr. Arborio)
  • ½ šálky nastrúhaného parmezánu
  • 2-3 lyžice kyslej smotany alebo jogurtu
  • hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 200 g syra feta (balkánsky, kozí…) – v prípade, ak robíme recept pre deti, použijeme kozí syr
  • ½ šálky sušených bio brusníc

Ako budeme postupovať?

1. V strednom hrnci rozmiešame na miernom ohni vývar a tekvicu. Mierne zohrejeme. Prikryjeme a udržujeme v teple.

2. Na strednej teplote zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky a opekáme 2-3 minúty.

3. Pridáme víno a opekáme dozlata ďalšie 2-3 minúty.

4. Potom pridáme tymian a ryžu a ešte 1 minútu opečieme.

5. Pridáme 1-2 naberačky tekvicového vývaru a za občasného miešania varíme, kým sa tekutina neodparí.

6. Takto postupne pridávame naberačku vývaru a medzi každým prídavkom necháme odpariť. Varíme, kým ryža nie je hotová, rizoto má mať krémovú štruktúru (bude to trvať asi 20 až 25 minút).

7. Primiešame parmezán, kyslú smotanu a polovicu petržlenovej vňate.

8. Dochutíme soľou a korením.

9. Navrch dáme zvyšnú petržlenovú vňať, syr a sušené brusnice. Podávame ihneď.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 495 kJ

355 kcal

17 g 37 g 13 g 1 g

krémové tekvicové rizoto

 

kremove tekvicove rizoto

Prajem dobrú chuť :-)!

 

Aj v našom Fitness diári 2021 nájdeš na každý mesiac iný sezónny recept, ktorý sa oplatí vyskúšať:

fitness diar 2021

 

Poďme si pripraviť aj ďalšie recepty s tekvicou:

Tekvicové vafle: tip na jesenné raňajky aj pre vegánov

Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu

Tip na zdravý rýchly jesenný obed: Cestoviny s tekvicovou omáčkou a pečenou brokolicou

Pečená tekvica s olivami, cícerom a balkánskym syrom

Výborný tekvicový cheesecake: tip na dezert nielen na jesenné dni

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 21/10/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre