Famózne vajíčka plnené domácou lučinou s medvedím cesnakom

Vajíčka sú skvelým zdrojom bielkovín, preto sú vhodnou surovinou pre aktívnych ľudí. Okrem toho je ich použitie veľmi rôznorodé, či už na slano alebo na sladko. A k Veľkej noci jednoducho patria. Tento recept vznikol veľmi spontánne. Plánovala som si urobiť domácu lučinu a pri bicyklovaní som natrafila na medvedí cesnak. Spojila som teda tieto dve suroviny v jednu veľkú dobrotu. Vyskúšaj aj vo svojej kuchyni. Na dnešný deň ako stvorené :-).

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 300 g bieleho smotanového jogurtu
  • 150 g kyslej smotany (ideálne 16 %)
  • ½ lyžičky soli
  • 1,5 hrste medvedieho cesnaku
  • čerstvé vajcia (podľa počtu osôb)

Ako budeme postupovať?

1. Do misy dáme jogurt, smotanu a soľ. Lyžičkou dobre zamiešame.

2. Pripravíme si čistú utierku a vyššiu nádobu. Okraje utierky upevníme okolo nádoby tak, aby nám vznikol “vak” a doňho potom preložíme jogurtovo-smotanovú zmes. Keďže z tejto zmesi bude odtekať syrovátka, mala by byť nádoba dostatočne veľká. Takto pripravenú budúcu lučinu vložíme do chladničky na asi 24 hodín.

3. Na druhý deň lučinu vyberieme a dáme do nádoby s nadrobno nasekaným medvedím cesnakom (alebo inými bylinkami, či šalátom – rukolou, bazalkou, pažítkou a pod.).

4. Vajíčka uvaríme na tvrdo, vyberieme žĺtky a naplníme lučinou (príp. žĺtky môžeme primiešať do lučiny, aby sme ich zúžitkovali alebo ich odložíme a využijeme inak).

5. Podávame so šunkou a zeleninou, či aranžujeme ako súčasť veľkonočnej tabule.

velkonocne vajicko

syr lucina

syr na naplnenie vajicok

 

fitshake-blog-plnene-vajicka

Nech ti chutia :-).

 

Ďalšie tipy na prestretý stôl:

Chrumkavé bryndzové tyčinky

Mrkvovníky z celozrnnej múky

Cviklové trojuholníčky so semienkami

Ďalšie skvelé recepty nájdeš v novej kuchárke Z FITKA DO KUCHYNE 1.

fb-cover-z-fitka-do-kuchyne-1

Lucia Súkeníková

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).
Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 24/03/2016 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre