Tip na chutné chrumkavé raňajky? Domáci špaldový chlebík s pažítkovou pomazánkou

Pripraviť si domáci špaldový chlebík je oveľa jednoduchšie ako sa môže na prvý pohľad zdať. Potrebujeme naň suroviny, ktoré máme doma takmer vždy. Chlebík je voňavý, chrumkavý a veľmi chutný. Vydrží mäkký niekoľko dní, navyše ak si k nemu pripravíme domácu pomazánku máme postarané o skvelé raňajky, desiatu či olovrant. Keďže sa začala sezóna byliniek, dnes si pripravíme pomazánku s výbornou čerstvou pažítkou zo záhradky.

Doba prípravy: 55 minút

Čo budeme potrebovať?

Na chlieb :

  • 500 g špaldovej múky
  • 500 ml vody
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 sušené droždie

Na pomazánku :

  • 250 g nízkotučného jemného tvarohu
  • 2 lyžice kvalitného masla
  • morskú/himalájsku soľ
  • sušenú bazalku
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • aspoň 2 hrste čerstvej pažítky

Ako budeme postupovať?

1. V miske si zmiešame múku, soľ a sušené droždie. Pidáme vodu a vypracujeme hladké cesto buď vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcom na miesenie. Cesto bude vláčné a trošku lepkavé, ale také má byť.

2. Cesto si vlejeme do hranatej formy, ktorú sme si potreli maslom aby nám chlebík neprihorel.

3. Cesto zakryjeme vlhkou utierkou a necháme do vykysnúť pol hodinu na teplom mieste. Potom si chlebík pečieme vo vyhrtietaj rúre 30 minút pri teplote 200 °C, následne ho vyberieme z formy a necháme dopiecť na rošte ešte 10 minút, aby sa pekne upiekli aj boky a spodok.

4. Necháme ho poriadne vychladnúť a medzi tým si pripravíme pomazánku

5. Zmiešame tvaroh, maslo, olej, pažítku, soľ a bazalku a natrieme na chlebík.

 

domaci spaldovy chlieb

 

pažítková pomazánka

 

chlieb s pomazankou

 

Mnoho ďalších inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Ak rada doma pečieš domáce pečivo, tak potom ťa určite budú zaujímať aj tieto recepty:

Domáci chlieb s paradajkovou pomazánkou

Domáce rožky zo špaldy

Domáci ražno-špaldový chlebík

 

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 05/05/2017 a zaradený do kategórie: NátierkyPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre