Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na chutné chrumkavé raňajky? Domáci špaldový chlebík s pažítkovou pomazánkou

Pripraviť si domáci špaldový chlebík je oveľa jednoduchšie ako sa môže na prvý pohľad zdať. Potrebujeme naň suroviny, ktoré máme doma takmer vždy. Chlebík je voňavý, chrumkavý a veľmi chutný. Vydrží mäkký niekoľko dní, navyše ak si k nemu pripravíme domácu pomazánku máme postarané o skvelé raňajky, desiatu či olovrant. Keďže sa začala sezóna byliniek, dnes si pripravíme pomazánku s výbornou čerstvou pažítkou zo záhradky.
Doba prípravy: 55 minút

Čo budeme potrebovať?

Na chlieb :

  • 500 g špaldovej múky

  • 500 ml vody

  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli

  • 1 lyžičku mletej rasce

  • 1 sušené droždie


Na pomazánku :

  • 250 g nízkotučného jemného tvarohu

  • 2 lyžice kvalitného masla

  • morskú/himalájsku soľ

  • sušenú bazalku

  • 1 lyžicu olivového oleja

  • aspoň 2 hrste čerstvej pažítky


Ako budeme postupovať?

1. V miske si zmiešame múku, soľ a sušené droždie. Pidáme vodu a vypracujeme hladké cesto buď vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcom na miesenie. Cesto bude vláčné a trošku lepkavé, ale také má byť.
2. Cesto si vlejeme do hranatej formy, ktorú sme si potreli maslom aby nám chlebík neprihorel.
3. Cesto zakryjeme vlhkou utierkou a necháme do vykysnúť pol hodinu na teplom mieste. Potom si chlebík pečieme vo vyhrtietaj rúre 30 minút pri teplote 200 °C, následne ho vyberieme z formy a necháme dopiecť na rošte ešte 10 minút, aby sa pekne upiekli aj boky a spodok.
4. Necháme ho poriadne vychladnúť a medzi tým si pripravíme pomazánku
5. Zmiešame tvaroh, maslo, olej, pažítku, soľ a bazalku a natrieme na chlebík.
domaci spaldovy chlieb
 
pažítková pomazánka
 
chlieb s pomazankou
 

Mnoho ďalších inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál


kucharska kniha z fitka do kuchyne special
 
Ak rada doma pečieš domáce pečivo, tak potom ťa určite budú zaujímať aj tieto recepty:
Domáci chlieb s paradajkovou pomazánkou
Domáce rožky zo špaldy
Domáci ražno-špaldový chlebík
 
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.