Domáci špaldovo-ražný chlebík s chrumkavou kôrkou

Nič nám nedokáže navodiť dokonalú atmosféru domova tak ako vôňa chleba. Už ako malá som tú vôňu mala najradšej. Spája sa mi s mojou starkou, ktorá nám domáci chlebík piekla každú sobotu v starej kachľovej peci. Po rokoch som sa vrátila k tejto tradícii, vybrala som z knižnice recept mojej starkej a vdýchla mu trochu modernej receptúry. A i keď som v recepte zmenila múku, viem, že táto nová, zdravá verzia bude určite chutiť všetkým :-). Vyskúšaj!

Čo budeme potrebovať na 1 bochník?

Najzákladnejšou surovinou je múka. Ja používam žitnú alebo inak ražnú múku, ktorú kombinujem so špaldovou. Tieto dve múky dokopy vytvárajú v chlebíku skvelú štruktúru, vďaka ktorej je cesto nadýchané, mäkké a vláčne.

  • 400 g špaldovej múky
  • 100 g ražnej múky
  • ½ droždia
  • 1 ČL hnedého cukru
  • 2 ČL soli
  • hrsť slnečnicových semienok
  • vlažnú vodu

Ako budeme postupovať?

1. Ako prvý si pripravíme kvások. Do misky rozdrvíme droždie, pridáme čajovú lyžičku cukru a zalejeme asi deci a pol vlažnej vody. Misku zavrieme a potrasieme ňou. Potom droždie dáme vykysnúť na teplé, suché miesto.

2. Pokiaľ nám droždie kysne, vo väčšej mise si zmiešame oba druhy múk a pridáme k nim soľ a slnečnicové semienka.

3. Asi po 10 minútach vlejeme droždie k múke a začneme ho zapracovávať rukami. Počas miesenia si do cesta prilievame vlažnú vodu, pokiaľ nie je cesto spojené a vláčne.

4. Teraz musí cesto na chlieb vykysnúť. Najlepšie bude, ak misku prikryješ čistou utierkou a dáš na parapetu, kde svieti slniečko. Ak je práve zamračené, stačí ak okolo misky omotáš teplú deku.

5. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Následne do neho vytvarujeme z cesta bochníček. S cestom, ale narábaj opatrne, aby ostalo stále rovnako nadýchané. Takto vytvarované na plechu ho necháme ešte aspoň 10 minút.

6. Hurá piecť! Rúru si nastavíme na 210°C a pri tejto teplote pečieme chlieb prvých 20 minút. Potom teplotu stiahneme na 170°C a pokračujeme v pečení ešte 10 minút.

7. Chlieb po vytiahnutí z rúry prikryjeme mokrou utierkou. Vďaka tomu bude mať chrumkavú kôrku.

A to je všetko. Úplne jednoduché. Upiecť si takýto chlebík zvládne úplne každý a ak do pečenia zapojíš aj deti, atmosféra domova bude v tej chvíli dokonalá.

fitshaker-blog-spaldovy-chlebik1

fitshaker-blog-spaldovy-chlebik2

fitshaker-blog-spaldovy-chlebik3

PS: Chlebík si môžeš pripraviť aj z kvásku! Namiesto droždia daj cca 100 g kvásku (alebo 3 polievkové lyžice) a potom nemusíš pridávať cukor. Len kysnúť bude cesto dlhšie. Najlepšie, ak si ho večer pripravíš a ráno môžeš piecť.

Už len namazať maslom a obložiť zeleninkou… Prajem dobrú chuť :-).

 

Ďalšie recepty na domáce pečivo:

Domáci čistozrnný chlebík

Nadýchané žemličky s kurkumou

Špaldové bagetky pre začiatočníkov

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 06/07/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre