Čo budeme potrebovať na 6 - 8 mini rožtekov?
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1,5 dcl mlieka
- 0,5 dcl olivového oleja
- 20 g droždia
- 10-15 g soli
- 1 ČL hnedého cukru
Na vrch:
- 1 vaječný žĺtok (vystačí aj na dvojitú dávku)
- hrubozrnnú soľ
- drvenú rascu
- iné korenie podľa chuti
Ako budeme postupovať?
1. Do hrnčeka dáme mlieko a zohrejeme ho. Necháme si v ňom len trocha mlieka na kvások, ostatné mlieko pridáme k múke. Do mlieka určeného pre kvások pridáme cukor a v rukách podrvené droždie. Necháme pracovať 5-10 minút.
2. Do väčšej misy si dáme všetky ingrediencie aj s kváskom. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme a necháme 1 hodinu na teplom mieste, aby nám nakyslo.
3. Z nakysnutého ceste spravíme 6-8 bochníčkov. Tie potom vyvaľkáme do elipsy a rolujeme. Najlepšie je, ak jednou rukou rolujeme a druhou cesto naťahujeme. Rožok po upečení bude takmer ako originál - jedine s tým rozdielom, že bude oveľa zdravší.
4. Zrolované cesto môžeme aj troška ponaťahovať - záleží od toho, aké veľké rožky chceme upiecť. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom a potrieme ich rozšľahaným žĺtkom. Ak chceme, môžeme ich posypať korením alebo soľou.
5. Rožteky prikryjeme, aby mohlo cesto ešte trocha nakysnúť a necháme ich zakryté asi 10 - 15 minút.
6. Rúru nastavíme na 200° a pečieme 15 – 20 minút. Po dopečení ich preložíme na kuchynskú utierku alebo na mriežky a necháme vychladnúť.
TIP: Ak je vás v domácnosti viac, odporúčam pripravovať z dvojitej dávky :-).
Ďalšie tipy na domáce pečivo:
Bagetky aj pre začiatočníkov
Bezlepkové ciabatky
Chrumkavé žemličky
Od svojho detstva obľubujem varenie, pečenie a rôzne domáce práce. V mojich 15-tich rokoch som vážila dosť veľa. A vzhľadom na môj veka bola moja kondícia na veľmi nízkom bode, nehovoriac o tom, že moje zdravie na tom tiež nebolo najlepšie. V tom čase som si povedala dosť a zmenila som svoj život od základov. Všetko sa to začalo samotným prístupom k mnohým okolnostiam. Snažila som sa nebyť lenivá a mať viac pohybu. Postupne som si upravovala aj jedálniček, ktorý do dnes obsahuje viac ovocia, zeleniny, vlákniny, zdravých tukov a podobne. Takýto systém sa mi úspešne darí udržiavať už pár rokov, vlastne, nie je to o udržiavaní, je to už celé o zvyku. Počas tohto obdobia sa mi podarilo schudnúť cca 20 kilogramov. Teraz sa cítim zdravšie, veselšie a všeobecne lepšie. Robím to čo ma tak baví a to je fotografovanie a príprava rôznych jedál.