Čo na zdravé raňajky? Pohánkové lievance s egrešovým pudingom

Egreše sú malé kyslasté ovocie, ktoré dokáže príjemne osviežiť nejeden letný koláčik. Napriek tomu, že jeho plody sú malé a nenápadné, v ich vnútri sa nachádza množstvo vitamínov. Sú vhodné pri chrípke, pretože obsahujú veľa vitamínu C. Ale pomôžu náš organizmus aj skvelo odvodniť. Podporujú činnosť srdca a je ich vhodné konzumovať aj pri vysokom tlaku. V tomto období ich nájdete najmä na trhoviskách, alebo súkromných predajniach s ovocím a zeleninou. Tak šup na trh a vyskúšajte tento egrešový recept.

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

Na lievance:

  • 170 g pohánkovej múky
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 vajíčko
  • 100 ml vody
  • 1 bio vanilkový cukor
  • olej na vymastenie panvice (napr. kokosový)

Na egrešový puding:

  • 300 g egrešov
  • 100 g domáceho medu
  • 100 ml vody
  • 20 g bio vanilkového pudingu

Ako budeme postupovať?

1. Z múky, jogurtu, vajíčka, vody a vanilkového cukru vymiešame v jednej miske cesto na lievance.

2. Cesto by nemalo byť ani riedke, ani husté. Ak je cesto riedke, pridáme ešte múku, ak husté pridáme trochu vody.

4. Na panvici rozohrejeme olej a polievkovou lyžicou robíme lievance, ktoré opekáme z oboch strán.

5. Keď máme lievance hotové, pripravíme egrešový puding.

6. Do hrnca pridáme egreše s medom. Troška ich roztlačíme a necháme prehriať, aby pustili šťavu.

7. Vo vode rozmiešame puding a vlejeme k egrešom.

8. Miešame dovtedy, kým puding nestuhne.

9. Lievance uložíme na tanier, navrstvíme egrešový puding a ozdobíme mätou.

 

TIP: Ak nemáme po ruke egreše, môžeme ich nahradiť akýmkoľvek drobným bobuľovým ovocím. Napríklad černicami, malinami či čučoriedkami.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
478 kJ

114 kcal

2 g 20 g 3 g

pohánkové lievance

 

egreše recept

 

zdravé raňajky

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie fantastické tipy na sladké raňajky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Lievance si môžeš urobiť aj takto:

Ricottové lievance

Lievance z ovsených vločiek a jablka

Batátové lievance

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 15/08/2017 a zaradený do kategórie: RaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre