Chrumkavý raňajkový koláčik z ovsených vločiek. Úplne bez múky!

Voňavý, chrumkavý, ovocný a chutný….presne taký je sezónny ovocný koláčik s ovsenou posýpkou. Nielenže úžasne chutí a rozvoniava, ale poskytuje živiny aj tvojmu telu a pohladí tvoju dušu. Skvelé prepojenie chutí, žiadne živočíšne ingrediencie a jednoduchá príprava, sú jeho ďalšími prednosťami. Pripravuje sa kombináciou dvoch zmesí – ovocnej a posýpkovej. Môžeš použiť akékoľvek sezónne ovocie, napríklad z vlastnej záhradky. Ja som si vybrala broskyne. 

Čo budeme potrebovať na formu s priemerom 30 cm?

Na posýpkovú vrstvu:

  • 2 hrnčeky celých ovsených vločiek
  • 1 hrnček pomletých ovsených vločiek (ovsenej múky)
  • ½ hrnčeka kokosovej múky
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • 3 lyžičky bio vanilkového extraktu (použiť môžeš aj vanilkový lusk)
  • 5 lyžíc kokosového oleja
  • 80% horkú čokoládu (voliteľné)
  • mandľové lupienky, kokosové lupienky, hrozienka podľa chuti (voliteľné)

Na ovocnú vrstvu:

  • 6 broskýň (alebo jabĺčok, sliviek či lesného ovocia podľa chuti)
  • 1 lyžicu javorového sirupu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (použiť môžeš aj vanilkový lusk)
  • mletú škoricu, kardamón, iné korenie podľa chuti (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Formu na pečenie si vymastíme kokosovým olejom (alebo kvalitným maslom, pokiaľ chceme použiť živočíšny produkt).

2. Ovocie si pokrájame na malé kúsky (lesné ovocie krájať netreba) a vo veľkej mise ho zmiešame s javorovým sirupom, vanilkovým extraktom a ľubovoľnými koreninami.

3. Kým sa nám spoja chute v ovocnej zmesi, pripravíme si posýpku. V druhej mise zmiešame suché ingrediencie, postupne pridáme vanilkový extrakt, javorový sirup a 3 polievkové lyžice kokosového oleja. Všetko spolu poriadne premiešame.

4. Do vymastenej formy naukladáme pokrájané ovocie. Ak za ten čas stieklo zo šťavy, použijeme ju na poliatie posýpkovej zmesi na záver. Na ovocnú zmes nasypeme posýpku, poutláčame ju a polejeme spomínanou šťavou.

5. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch 35 až 40 minút. Vyberieme ho, keď ovocná zmes začne bublotať (alebo aj stekať po bokoch formy) a posýpka stmavne dozlatista.

6. Ak si “čokoholička”,  tak si roztopíme ľubovolné množstvo horkej čokolády s 2 polievkovými lyžicami kokosového oleja a polejeme ňou vychladnutú posýpkovú vrstvu. Pridáme ešte mandľové lupienky, kokos alebo hrozienka a dobrota je na svete :-)!

fitshaker-blog-ovocny-kolac11

fitshaker-blog-ovocny-kolac44

fitshaker-blog-ovocny-kolac55

Tento famózny dezert je vhodný na krásne slnečné dni či rodinné oslavy, rovnako však spestrí aj upršané večery a chvíle s priateľmi. Alebo si ho jednoducho upeč, keď ťa prepadne chuť na sladké :-) – pochutíš si tak na zdravom dezerte bez výčitiek. Tak poď do toho!

 

Ďalšie tipy na hriešne dobré dezerty:

Božská čučoriedková torta s domácim pudingom

Najlepšia mangová RAW torta z 5 ingrediencií

Čokoládovo-orieškové pokušenie zo špaldovej múky

Dominika Pócsová

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať pred niekoľkými rokmi a môj život sa od základov zmenil. Milujem šport, slnečné dni, úsmev a pripravovanie zdravých dobrôt. Každým dňom nadobúdam nové skúsenosti a popri štúdiu pravidelne cvičím, behám a najmä relaxujem prostredníctvom yogy. Svoj jedálniček som prispôsobila mojim intoleranciám na rôzne potraviny a týmto štýlom pripravujem každé jedlo. Naučila som sa myslieť pozitívne a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdravý životný štýl je jednoducho cesta, na ktorej neexistujú žiadne odbočky. Rada sa o svoje znalosti z tejto oblasti podelím a inšpirujem prostredníctvom článkov.
Dominika Pócsová

Článok bol pridaný dňa 16/09/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéFitness dezertyRaňajkyReceptyVegan   |   Autor: Dominika Pócsová

Komentáre