Chrumkavé, bezlepkové tyčinky, ktoré znižujú cholesterol

Pohánku poznali už naše staré mamy. Dnes sa môžeme tešiť z jej návratu do nášho zdravého stravovania. Okrem toho, že má bohaté nutričné vlastnosti, je úžasnou zásobárňou rutínu, ktorý posilňuje cievy. Preto je vhodné dopriať si ju ako prevenciu kŕčových žíl alebo hemoroidov. Pohánka prehrieva organizmus, posilňuje imunitu, znižuje cholesterol a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Tieto tyčinky z pohánkovej múky ti budú nielen chutiť, ale dodajú tvojmu organizmu aj kopec zdraviu prospešných látok. Želám fantastické zobkanie bez výčitiek :-).

Čo budeme potrebovať  na 1 plech (cca 80 ks)?

  • 250 g celozrnnej pohánkovej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 100 g kokosového masla (môžete nahradiť kokosovým olejom alebo poctivým maslom)
  • 180 g cottage chesse
  • 70 g jemného tvarohu
  • 1 ČL soli
  • 2 PL ľanových semiačok
  • 1 bielok na potretie
  • Sezam a slnečnicové semienka na posypanie

Na potretie po upečení (nemusí byť, ak nemáte radi cesnak):

  • olivový olej
  • cesnak

Ako budeme postupovať ?

1. Celozrnnú pohánkovú múku, soľ a kypriaci prášok spolu v miske zmiešame. Kokosové maslo roztopíme. K múke pridáme cottage chesse, tvaroh, roztopené kokosové maslo a ľanové semienka. Všetky suroviny dobre vymiešame a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

2. Odstrihneme si papier na pečenie (trocha väčší ako je veľkosť nášho plechu). Na papier na pečenie položíme cesto, ktoré pomaly rukou roztláčame (cesto sa trocha trhá, treba postupovať pomaly a s trpezlivosťou :-)). Keď je cesto trocha roztlačené, začneme ho opatrne vaľkať do veľkosti plechu.

3. Keď máme cesto rozvaľkané na cca 3 – 4 mm, preložíme ho aj s papierom na pečenie na plech. Potrieme rozšľahaným bielkom a nožom nakrájame na tyčinky. Nôž namáčajte v pohári s vodou, aby sa nám cesto nelepilo. Pred pečením ešte posypeme hrubozrnnou soľou, polovicu cesta sezamom a druhú polovicu slnečnicovými semienkami.

4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme s ventilátorom pri 200 stupňoch cca 25 -30 minút. Po dopečení môžeme tyčinky ešte potrieť olivovým olejom s cesnakom. Necháme vychladnúť a tyčinky v nakrájaných častiach nalámeme a môžeme podávať :-).

fitshaker_blog_pohankove_tycinky4

fitshaker_blog_pohankove_tycinky2

DSC_0139

fitshaker_blog_pohankove_tycinky1

Dobrú chuť a zdravé chrumkanie želám :-).

Výživová hodnota 1 kus cca 8 g:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
109,44 kj 1,44 g 2,17 g 1,05 g

 

Ďalšie slané krekry, ktoré ti zachutia:

Bezlepkové trojuholníčky hotové za 5 minút

Mrkvové krekry zo špaldovej múky

Slané semienkové keksíky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 18/08/2015 a zaradený do kategórie: DesiataReceptyZdravé chrumkanie   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre