Bezlepková kakaová bábovka plná ovocia

Máme tu leto a to je pre mňa čas, kedy menej stojím pri sporáku alebo rúre a viac jem ovocie. Moje recepty sú v tomto čase ľahké, plné sviežosti a čerstvých surovín. A čo je na raňajky lepšie ako voňavá káva a čerstvá vláčna banánová bábovka? :-) A k tomu všetkému bez lepku. Pusťme sa spolu do veľmi jednoduchého receptu, ku ktorému budeme, okrem ingrediencií, potrebovať iba mixér a bábovkovú formu. Z čoho teda budeme kúzliť? :-)

Čo budeme potrebovať?

  • 4 zrelé banány
  • 1 jablko aj so šupkou
  • 3 lyžice  slnečnicových semienok
  • 3 lyžice  jablkové pyré (najlepšie je domáce :))
  • 3 lyžice nepraženého kakaa
  • 3 lyžice konopného semienko (Konopné semienko obsahuje dôležité minerály a vitamíny ako vápnik, železo, horčík a vitamín E. Je skvelým doplnkom vyváženej zdravej stravy, či už ako prísada do šalátov, polievok, pečiva, müsli, či ako základ rôznych kaší alebo iných jedál. Chuťovo pripomína oriešky a v receptoch ním môžeš nahradiť vlašské alebo píniové orechy.)
  • škorica na dochutenie (prípadne môžeš pridať aj nejaké z nasledujúcich – muškátový oriešok, citrónová kôra, vanilková aróma)
  • 1 hrnček (250ml) bezlepkovej múky (v BIO predajniach nájdeš množstvo druhov, napríklad sójovú, ryžovú alebo kukuričnú, ktorú som použila aj v tomto recepte :))

 

Ako budeme postupovať?

1. Banán, jablko zbavené jadrovníka, semiačka a jablkové pyré hodíme spolu do mixéra.

2. Mixujeme dohladka a po lyžičkách pridávame múku. (Aj napriek presnému receptu sa mi občas stáva, že cesto je buď veľmi tekuté (vtedy pomaly pridávam do cesta múku) alebo sypké, a vtedy si pomôžeš obyčajnou vlažnou vodou.

3. Bábovka by mala mať teraz jemnú, vláčnu konzistenciu. Ak chceš cesto tmavšie, pridaj kakao. Bábovkovú formu si vytrieme kokosovým olejom a vysypeme múkou. Do formy vylejeme našu banánovú zmes a šup s ňou do rúry na 180 stupňov a 45 minút. Dopredu upozorňujem, že test s pichaním špáradla do cesta veľmi nefunguje, nakoľko je cesto mokré kvôli ovociu a pyré. Tento čas by však mal byť postačujúci a bábovka je hotová. :)

fitshaker_blog_babovka

fitshaker_blog_babovka2

fitshaker_blog_babovka3

Najlepšie je bábovku nechať úplne vychladnúť a tešiť sa na ňu ráno s kávičkou alebo voňavým bylinkovým čajíkom. Nech ti chutí! :-)

 

Ďalšie receptíky na sladké pochúťky:

Hriešne dobré lievance bez cukru

Zdravá domáca bábovka bez výčitiek

Ovocný RAW koláčik

Júlia Hanudelová

Redaktorka vo Fitshaker
O zdravú stravu som sa začala zaujímať v roku 2012, keď som vážila 82 kíl. Zmena stravy a viac pohybu stáli za to a ja som schudla 20 kíl. To prevrátilo celý môj doterajší systém. Varím zdravo, objavujem nové potraviny, no mojou najväčšou láskou je pečenie. Som vegánkou 6 mesiacov, a to mi otvorilo dvere nových možností. Pečiem bez bielej múky, cukru, vajec, bez masla a tuku. Najviac ma baví vymýšľať si svoje vlastné recepty a kombinovať zdravé potraviny. Preto som šťastná, že sa s vami môžem o ne podeliť :-)
Júlia Hanudelová

Článok bol pridaný dňa 28/06/2015 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyRaňajkyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Júlia Hanudelová

Komentáre