Niekedy by sa mohlo zdať, že vybrať ten správny nôž, prípadne súpravu nožov do našej kuchyne je obrovská veda. Ale nemusí to tak vôbec byť!
V dnešnom článku si postupne vysvetlíme, ako z obrovského množstva, ktoré ponúka dnešný trh, vybrať naozaj kvalitný nôž. Aké vlastnosti by mal mať, či si môžeme nože brúsiť aj v domácom prostredí a akú starostlivosť im dopriať, aby nám boli najlepšími kuchynskými kamarátmi dlhé roky.
Na pomoc sme si prizvali odborníkov na nože z internetového obchodu KNILAND. Lebo tie správne nože posúvajú radosť z varenia na ešte vyššiu úroveň 😊.
V súčasnosti existuje na trhu veľké množstvo nožov do bežnej kuchyne. Aké nože tvoria základ tých, ktoré by mal mať každý doma?
Odporúčate na domáce použitie špeciálne nože podľa určenia – na zeleninu, zákusky, syr, lososa, paradajky a podobne?
Každý by mal mať doma minimálne jeden všestranný nôž, ktorý zvládne pokrájať akúkoľvek surovinu – na toto sú najlepšie kuchárske nože (chef) alebo japonský ekvivalent Gyuto. Medzi najobľúbenejší typ nožov patrí japonský Santoku – výborný na spracovanie zeleniny a základné práce pri príprave surovín, ale aj základné spracovanie mäsa.
japonský Santoku
V prípade, že už máme takýto poriadny nôž doma, môžeme sa začať obzerať po špecializovaných kúskoch na vybrané úkony. Každému, kto sa chce posunúť v príprave surovín, a teda aj vo varení, odporúčame naučiť sa používať a zadovážiť si špecializované nože.
Vďaka tomu, že boli presne navrhnuté na špecifické úlohy, šetria čas pri príprave, zvyšujú bezpečnosť pri práci, ale hlavne zvyšujú celkovú kvalitu nimi pripravených potravín, ktoré pri zlom zaobchádzaní vieme do určitej miery znehodnotiť. Platí to najmä pri rybách a porciovaní či vykosťovaní mäsa.
Ak obľubujete pokrmy z rýb, určite si prezrite ponuku filetovacích nožov, na ľahké šúpanie ovocia sú vhodné menšie nože, mäsiarske nože zasa na spracovanie celej hydiny a veľkých kusov bravčového mäsa a na krájanie pekárenských výrobkov a väčších koláčov sú veľmi nápomocné zúbkované nože.
Japonské nože sú ideálne pre náročnejších kuchárov a znalcov nožov, ktorí preferujú prípravu tradičných ázijských pokrmov. Spravidla sa vyrábajú z ocele, ktorá dosahuje vyššiu ostrosť, je však náchylnejšia na poškodenie.
V každom prípade tradičné japonské nože sa líšia od európskej klasiky vo viacerých ohľadoch, čo by mohla byť samostatná téma na celý rozhovor. Ak je však niekto zvedavý na tieto rozdiely, o tejto téme si prečíta viac na našom blogu.
Na aké kritériá by sme sa mali sústrediť pri výbere uvedených nožov, aby sme vybrali kvalitné produkty? Akých chýb by sme sa pri nákupe mali vyvarovať? Je dôležité dbať aj na použité materiály?
Tejto téme sme venovali niekoľko článkov na našom blogu, v ktorých rozoberáme všetko, čo treba pri výbere zohľadniť, a ako postupovať pri nákupe. Ak sa niekto po prečítaní týchto návodov stále nevie rozhodnúť, veľmi radi pomôžeme telefonicky.
Kvalitné nože spoznáme najmä podľa použitých materiálov, ale aj overených výrobcov.
Z overených výrobcov môžete určite upriamiť pozornosť na značky ako Samura, Boker, Tojiro, Dick, Opinel – nožmi týchto značiek nemôžete nikdy nič pokaziť a Kniland sa špecializuje práve na tieto renomované a kvalitné kúsky, ktoré v bežných supermarketoch určite nenájdete.
Použité materiály sú jedným z najdôležitejších aspektov výberu noža, ktorým sa však nedostáva taká veľká pozornosť.
Mnoho ľudí si nože vyberá podľa dizajnu alebo jednoducho potrebuje, aby sa im hodili ku kuchynskej linke. Treba však myslieť na to, že nôž si vyberáte na dlhé roky a chcete, aby vám vydržal čo najdlhšie. Práve toto budú ovplyvňovať použité materiály.
Čepeľ nožov
Tie najkvalitnejšie nože sú vyrobené z ocele s vysokým obsahom uhlíka. Oceľ s vysokým obsahom uhlíka je známa svojou schopnosťou dosiahnuť extrémnu ostrosť.
Napríklad ocele X50CrMoV15 (1.4116), X55CrMo14, Sandvik 12C27 či AUS 8 sú štandardom medzi kvalitnými oceľami. VG10 je o triedu kvalitatívne vyššie ako predošle spomenuté ocele a tým najvyšším levelom sú japonské ocele ako Shirogami alebo SPG2.
Tie najkvalitnejšie ocele s vysokým obsahom uhlíka bývajú často vložené ako rezné jadro medzi dva pláty damaškovej ocele, čo zvyšuje ich odolnosť. Damašková oceľ na prvý pohľad zaujme najmä svojím vzhľadom, ale netreba zabudnúť na jej rezné vlastnosti a celkovú kvalitu – je to prémiový materiál na výrobu nožov.
Rukoväť
Samozrejme, treba si všímať aj rukoväť noža, nôž by sa vám mal hlavne pohodlne držať.
Drevo napríklad nie je také odolné ako iné materiály (pri nesprávnej starostlivosti vám môže dokonca prasknúť), napriek tomu je to obľúbený prírodný materiál s jedinečným vzhľadom. Veľmi odolné sú G10 a micarta.
Plastové rukoväti sa síce ľahko umývajú, ale sú náchylnejšie na ukladanie baktérií z čiastočiek jedla. Ďalším rozdielom je, že drevo nemožno umývať v umývačke riadu, pretože by sa mohlo už po pár takýchto umytiach zničiť a popraskať. Okrem toho sa môže stať, že sa čepeľ noža obije o ďalšie predmety. Plastové rukoväti sú menej náchylné na poškodenie pri umývaní v umývačke riadu a celkovo pri starostlivosti.
Tvrdosť noža
Tvrdosť ocele berie do úvahy veľmi málo ľudí, ale v konečnom dôsledku práve tá bude udávať, ako dlho si nože zachovajú svoju ostrosť a ako často budete musieť nôž dobrusovať.
Čím tvrdšou a kvalitnejšou oceľou váš nôž disponuje, tým zostane čepeľ dlhšie naostrená. Nože, ktoré majú tvrdosť menšiu ako 56 HRC, sa zvyknú otupiť oveľa rýchlejšie ako ocele s vysokým obsahom uhlíka, ktoré môžu pokojne dosahovať tvrdosť 58 – 60 HRC. Pri japonských oceliach dokonca až do 65 HRC.
Hlavne sa nezabúdajte o svoje nože riadne starať, aby vám robili v kuchyni spoločnosť čo najdlhšie – čiže používať správny nôž na správnu úlohu.
Starostlivosť znamená neumývať ich v umývačke za žiadnych okolností. Uhlíkové ocele sú náchylné na poškodenie aj pôsobením kyslých štiav (napr. citróna), preto je dobré ich umyť, len čo sme hotoví s prácou.
Mnoho ľudí si myslí, že je jedno, aký nôž sa na čo použije alebo aké nože má doma. Samozrejme, že sa dajú kúpiť v supermarkete aj za pár eur, ale po niekoľkých použitiach budú tupé, čiže ich budete musieť veľmi často brúsiť a nakoniec skončia v zásuvke nahádzané jeden na druhom.
Toto všetko rieši poctivý kuchynský nôž, ktorý má svoju hodnotu, budete si ho vážiť a starať sa oň, takže pokojne vydrží v top kondícii aj dekády. Nakoniec, s takýmto nožom je aj príprava surovín zábava, keďže všetko ide ako po masle 😊.
Okrem funkčných vlastností sú takéto nože väčšinou aj pastvou pre oči a človek si k nim veľmi ľahko vytvorí puto.
Ostré nože tvoria základ bezpečnosti pri krájaní a príprave jedál. Vieme si ich nabrúsiť aj v domácom prostredí alebo odporúčate profesionálne brúsenie nožov u odborníkov?
Mnoho brúsnych systémov je veľmi jednoduchých na ovládanie, takže si viete rýchlo naostriť všetky svoje nože v pohodlí domova a nemusíte si robiť starosti s brúsením u profesionálov.
Vieme odporučiť aj brúsky pre ľudí, ktorí v živote nebrúsili, veľmi jednoducho sa s nimi pracuje. Jednoznačne najobľúbenejší brúsny systém v nožiarskej komunite je brúsna súprava Work Sharp Benchtop Precision Adjust.
S touto súpravou dokážu brúsiť aj úplní začiatočníci. Okrem toho existuje nespočetné množstvo tutoriálov, ako pracovať s touto brúskou.
Ďalšou možnosťou je aj elektrická verzia. Samozrejme, nie každý si na takéto brúsenie trúfne, takže stále môžete dať prednosť profesionálnemu brúseniu nožov u odborníka.
Ako by mala prebiehať bežná údržba nožov, napríklad umývanie, skladovanie a podobne, aby sme nožom zabezpečili dlhú životnosť?
- Úplne najdôležitejšie je udržiavať čepeľ ostrú pomocou ocieľky a občasného nabrúsenia pomocou akejkoľvek brúsnej sústavy alebo na brúsnom kameni predávanom samostatne.
- Nezabúdajte na banálne úkony (stále ich nie každý dodržuje), ako je očistenie čepele po každom použití, ideálne pod tečúcou vlažnou vodou, a skladovanie noža na suchom a bezpečnom mieste.
- Nože nikdy neumývajte v umývačke riadu, niektoré by to síce mohli zvládnuť, zbytočne by sa však rýchlo otupili, prípadne oškreli alebo inak znehodnotili pod náporom vysokej teploty vody.
- Prémiové nože s exkluzívnymi materiálmi si väčšinou vyžadujú zvýšenú starostlivosť a zrejme budete musieť siahnuť aj po dodatočnom príslušenstve, akým sú oleje či vosky na drevo (najmä pri drevených rukovätiach nožov).
Vedeli by ste nám špecifikovať, aké najčastejšie chyby robia ľudia v kuchyni pri krájaní potravín a ako minimalizovať riziko vzniku týchto chýb?
Nekrájať na tanieri, stačí jedno takéto krájanie a môžete nôž brúsiť odznova.
V neposlednom rade krájajte opatrne a zbytočne sa neponáhľajte. Najviac úrazov vzniká práve pri rýchlom a nepozornom krájaní. Chvíľky v kuchyni vám majú prinášať radosť z dobre navareného jedla a nie zbytočné poranenia. Ani dokončenie obeda o pár minút skôr za to podľa nás nestojí 😉.
Za tieto praktické a užitočné informácie zo sveta nožov ďakujeme internetovému obchodu KNILAND, ktorý vám v prípade ďalších otázok rád poskytne odpovede. Veríme, že sme vám pri výbere správneho noža pomohli a radosť z prípravy zdravého jedla bude ešte väčší zážitok.
V tomto predvianočnom období sme si pre teba pripravili skvelý darček - zľavu až 15 % na nákup fit darčekov v našom e-shope 🤩! Nakukni a vyber niečo fit pre seba a svojich blízkych.
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.