Ako na pravé talianske rizoto krok za krokom

Tiež si si nejeden raz pochutila na skvelom krémovom rizote a myslíš si, že takto ho dokáže pripraviť len zdatný taliansky šéfkuchár? Omyl, dokážeš to aj ty. Nie je to žiadna alchýmia, len pár zásad, ktoré treba dodržať.  Poďme si pekne krok za krokom ukázať, že v tom nie je žiadna veda a za hodinku môžeš mať na stole parádne rizotko, po ktorom budeš kráľovnou kuchyne. :)

Pri príprave krémového rizota musíš mať na pamäti 2 veci – kvalitný domáci vývar (buď zeleninový alebo mäsový, nie z bujónu) a pravá talianska ryža na rizota (neboj sa, dá sa kúpiť aj u nás). Poďme, ale pekne postupne. :)

Čo znamená dobrý vývar?

Základom dobrého rizota je poctivý vývar (žiadny bujón, žiadna vegeta). Ja používam zeleninový vývar, ktorý si môžeš pripraviť skôr a nechať zamraziť alebo si pripravíme čerstvý. Do menšieho hrnca dám variť koreňovú zeleninku – mrkvu, zeler a petržlen, pridáme cibuľku a cesnak. Dochutíme petržlenovou vňaťou, tymiánom, soľou a čiernym korením. Zalejeme vodou a varíme asi 1 hodinu. Hotový vývar precedíme a môžeme ihneď použiť. Keď máš chuť, môžeš použiť ľubovoľný mäskový.

Akú ryžu môžem použiť na výborné rizoto?

Druhou, nemenej dôležitou, súčasťou krémového rizota je kvalitná ryža. V Taliansku sa pestuje niekoľko špeciálnych odrôd ryže na rizoto. Tými najznámejšími sú Arborio a Carnaroli. Obe je možné kúpiť aj na Slovensku, Arborio dokonca aj v supermarketoch. Pri varení sa jednotlivé zrniečka ryže spájajú dokopy, a získavajú tak krémovú a lepkavú štruktúru. Z ryže, ktorú sme zvyknutí používať na naše „slovenské rizoto“, takúto konzistenciu nikdy nedostaneme. Ryža na talianske rizoto sa tiež nepreplachuje. Viac sa dozvieš na konkrétnom recepte. Poďme s chuťou do toho. :)

4r

 

FANTASTICKÉ KRÉMOVÉ RIZOTO SO ŠPENÁTOM A ŠAMPIŇÓNMI

 

Čo potrebujeme na 4 porcie?

  • 1 hrnček ryže na rizoto: Arborio, Carnaroli (je možné ich kúpiť aj v supermarkete)
  • 1 cibuľka
  • cca 10 šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cukina
  • 7 hrstí mladého špenátu
  • parmezán (podľa chuti)
  • zeleninový vývar
  • olivový olej
  • kúsok masla (cca 50 g)
  • soľ, korenie, kurkuma

 

Ako postupovať?

Keď máme hotový vývar, postup prípravy rizota je veľmi jednoduchý. Akonáhle sa naučíš, v akej chvíli, čo pridať, výborný pokrm si vykúzliš presne podľa seba za prekvapivo krátky čas. :)

  1. Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju na troške olivového oleja.
  2. Následne nasypeme ryžu (na 4 porcie – 1 hrnček suchej ryže – nepreplachujeme). 2 minútky každé zrniečko ryže obaľujeme v olivovom oleji. Dávame si na tom záležať. :)
  3. Vývar si zohrejeme, aby bol horúci a po naberačkách prilievame do ryže. Dáme len toľko, aby bola ryža prikrytá. Pridáme soľ, korenie a kurkumu, nech má krásnu zlatú farbu. :) Hrniec prikryjeme a necháme variť.
  4. Vývar prilievame vždy, keď sa nám odparí, aby sa nám ryža neprilepila. Obvykle každých 5 – 10 minút. Niektorí ľudia ryžu neustále miešajú, ale necítim rozdiel v chuti medzi týmito 2 variantmi. A garantujem vám, že po pol hodine miešania vám nebude všetko jedno, preto uprednostňujem odokrývanie ryže každých pár minút a následné dolievanie vývaru. :)
  5. Kým sa nám ryža kúpe v zeleninovom vývare, pripravíme si zeleninku. Na panvičke si orestujeme cesnak, pridáme čerstvé šampiňóny nakrájané na plátky a nadrobno nakrájanú cukinu. Dochutíme. Nakoniec pridáme čerstvý špenát a niekoľko minút dusíme.
  6. Nezabúdame kontrolovať rizoto a dolievať po naberačkách vývar. Po 20-25-tich minútach odporúčam ochutnať. Ryža bude vyzerať rozvarená, ale zrniečka budú pevné. Vtedy je konzistencia ideálna. Do horúcej ryže pridáme ešte trošku vývaru (ten sa úplne nevstrebe) a zabezpečí nám krémovosť, kúsok masla a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a dochutíme.
  7. Pridáme zeleninku a zľahka zamiešame.
  8. Servírujeme, poprášime parmezánom a ozdobíme čerstvým špenátom a bylinkami podľa chuti. Mňam. :)

1r

2r

5r

Uži si pravú chuť slnečného Talianska. Buon appetito! :)

 

Ďalšie recepty na zdravú večeru:

Zapekaný ružičkový kel so zeleninkou

Expresne rýchle špagety bez múky

Bleskové potréningové jedlo z mäska a zeleniny

Romana Cibulková

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 30/05/2015 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre