9 prekvapivých potravín, ktoré môžeš jesť aj pri chudnutí

Dala si sa na diétu. Prvý týždeň zvládaš, druhý už zatínaš zuby a tretí nadávaš “o stošesť”, že máš tej jednotvárnej stravy akurát tak dosť. Vrátiš sa naspäť k predchádzajúcim zlozvykom a celé snaženie zahodíš za hlavu. Nechcem, aby si to vzdala kvôli „nude“ na tanieri, a preto som pre teba pripravila prehľad často zabudnutých a nedocenených surovín, ktoré spestria tvoj jedálny lístok, dodajú ti kopec vitamínov, energie a hlavne chuť pokračovať ďalej. Sú rozdelené do 3 kategórií- sacharidy, tuky, bielkoviny. Nechaj sa inšpirovať. Zdravej strave a zhodeným kilečkám zdar! :-).

SACHARIDY:

Či už si vrcholový športovec alebo len rekreačný, každopádne potrebuješ na svoj výkon určitú energiu. Práve túto energiu treba čerpať z tých najlepších sacharidov. Mnohí si teraz predstavia sladkosti, pizzu alebo klasické cestoviny, či bielu ryžu. Ponúkam ti 3 overené, odskúšané a hlavne zdravšie varianty! Dovoľ, aby som ti predstavila top favoritov medzi sacharidmi – hnedá ryža, ovsené vločky a domáci chlebík!

1. Hnedá ryža

Obsahuje totiž vyšší podiel vlákniny, minerálov a vitamínov ako naša stará známa biela ryža. Veľkým pozitívom hnedej ryže je schopnosť detoxikovať organizmus od škodlivín. Energia sa uvoľňuje postupne a navyše má aj nízku glykemickú hodnotu.

fitshaker-blog-potraviny-chudnutie-hneda-ryza

2. Ovsené vločky

Ovsené vločky sa stanú skvelým pomocníkom pri redukcií hmotnosti. Vďaka vysokému obsahu vlákniny dokonale prečistia tráviaci trakt a udržia naštartovaný metabolizmus. Takisto ťa zasýtia na dlhú dobu a čo je ešte lepšie, ovsené vločky zabraňujú prudkým zmenám po konzumácii potravín s vyšším obsahom cukru. Najmä kvôli týmto zmenám sa z nás stávajú často nevrlé a nervózne osôbky.

Takže, ak máš pred sebou náročne dopoludnie alebo namáhavý tréning, zjedz misku ovsených vločiek s jogurtom a lyžicou medu. Budeš mať kopec postupne sa uvoľňujúcej energie a k tomu aj úsmev na perách.

fruits-926734_1920

3. Domáci chlieb

Výroba, hnietenie, pečenie… kým sa nám chlieb „narodí“, chvíľku to potrvá, ale ver mi, stojí to za to. Pečivo, ktoré sa nachádza v obchodných reťazcoch je často viackrát prihrievané, obsahuje škodlivé pridané látky, ktoré ho udržujú nadýchané, voňavé, trvácnejšie. Buď rozumnejšia a napeč si svoje vlastné. Presne vieš, z čoho je vyrobené, koľkokrát je uhnietené a ako dlho pečené. Odporúčam použiť špaldovú múku a pre celiatikov, napríklad múku značky Promix CH alebo Schar Mix B.

TUKY:

Tuky sú ďalšou významnou zložkou nášho jedálnička. Nemali by sme to s nimi preháňať a ani ich úplne vynechať. Treba sa riadiť heslom “zlatá stredná cesta”. Nezabudni sa vydať po tejto ceste i so super parťákmi, ako avokádo, mandle, či olivový olej.

4. Avokádo

Obsahuje až o 60 % viac draslíka ako banány. Draslík je potrebný najmä na regeneráciu po fyzickej aktivite. Ďalej sa v ňom nachádzajú i vitamíny skupiny B a pomocník vo forme vitamínu C, ktorý nám posilní obranyschopnosť. Pri avokáde nemožno nespomenúť zdraviu prospešný tuk, ktorý obsahuje. Nemusíš sa ho báť, jedná sa o tuk neusádzajúci sa na bokoch či stehnách.

avocado-933060_1280

5. Mandle

Mandle sa označujú ako kráľovné orechov. Niet sa čomu čudovať. Medzi ich zázračné účinky patrí napríklad eliminácia rapídnych zmien glykemického indexu, normalizácia hladiny cukru v krvi a odkyslenie organizmu. Takisto ich oceníme i pri učení alebo práci, pretože navodia v našej nervovej sústave príjemné tvorivé prostredie.

almonds-768699_1280

6. Extra panenský olivový olej

Pokiaľ sa to dá, vymeň klasiku od babičky, ako slnečnicový olej alebo bravčovú masť, za extra panenský olivový olej. Tuk predstavujúci dekadentnú chuť, ktorá krásne dochutí každý pokrm. Keď ho budeš nalievať, napríklad na svoj obľúbený šalát, mysli na jeho extra účinky. Znižuje krvný tlak, znižuje zápaly a zabraňuje nežiaducemu zrážaniu krvi. Olej je nabitý antioxidantmi, vitamínom K a E, ktoré majú ozdravné účinky na náš organizmus.

olive-oil-968657_1280

BIELKOVINY:

Bez pochýb tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho jedálnička. Sú potrebné na tvorbu svalovej hmoty a napomáhajú nám dosahovať lepšie výkony pri športe. Mnoho ľudí prijíma iba bielkoviny živočíšneho charakteru, ako vajcia, mäso, tvarohy. Lenže po čase nám začnú tie isté kombinácie ísť hore krkom. Preto som pre teba vybrala bielkoviny rastlinného charakteru, na ktoré sa veľakrát zabúda, no pritom sú nesmierne dôležité. Obsahujú vysoké percento bielkovín, sú ľahko stráviteľné a ako bonus dostanete ešte aj poriadnu dávku vitamínov.

7. Šošovica

Šošovica v sebe ukrýva na 100 gramov až 25 gramov bielkovín, 58 gramov sacharidov, veľa vlákniny a vitamíny ako B6, C, K a iné. Vhodná je pre tehotné mamičky, vegetariánov, celiatikov i športovcov. Jej veľká výhoda je v tom, že urýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie a zasýti nás na dlhú dobu. Vrele ju odporúčam podávať ako prílohu alebo len tak samotnú.

fitshaker-blog-chudnutie-sosovica

8. Hrach

22 gramov bielkovín na 100 gramov, 19 gramov vlákniny, draslík, fosfór, horčík a ďalšie minerály. Podporuje naše trávenie, znižuje vysoký cholesterol a zabezpečí pevné svaly a nechty. Hrach slúži aj ako prevencia voči kardiovaskulárnym ochoreniam, tak šup šup do kuchyne uvariť výbornú hrachovú polievku!

whole-grains-1107479_1280

9. Quinoa

Quinoa obsahuje síce menej bielkovín, ale za to sa dostávajú do popredia jej iné pozitíva. Už jednou šálkou uvarenej quinoi sa dá zahnať migréna, znížiť vysoký krvný tlak i cholesterol. Nemá vysokú kalorickú hodnotu a skombinovaním s predchádzajúcimi bielkovinami má dostatok výživovej hodnoty pre správne fungovanie tela. Podporuje trávenie, samotné chudnutie, zabezpečuje aj preventívne opatrenia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, takže táto ideálna bezlepková potravina môže nájsť miesto v každom jedálničku.

fitshaker-blog-obilniny-quinoa-kasa

Dúfam, že som ťa touto stručnou analýzou o potravinách presvedčila o tom, že sa netreba báť experimentovať s novými surovinami, pretože každou z nich si budeme zveľaďovať telo, ducha i myseľ. Prajem príjemné nakupovanie a ešte lepšie varenie :-).

 

Ďalšie články, ktoré odporúčame prečítať:

15 najčastejších otázok o proteínoch

Ako zabrániť neželanému jojo efektu?

7 potravín, ktoré účinne spaľujú tuky

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 24/04/2016 a zaradený do kategórie: ChudnutieStravovanie   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre