5 x zdravé bezlepkové raňajky na slano, ktoré neomrzia

Po sladkom týždni tu máme 5 x raňajky na slano. Sú pestré nielen na pohľad, ale i z výživového hľadiska. Každý jeden variant obsahuje rôznorodé zastúpenie vitamínov, minerálov, nájdeš tam aj bielkoviny či zdravé tuky. Každé ráno dostaneš do tela množstvo plnohodnotných živín, ktoré sa ti odvďačia vitalitou a hromadou energie. Zabudni na jednotvárne raňajky a poď s nami trošku experimentovať :-).

Deň č. 1: BALKÁNSKA OMELETA S LAHȎDKOVOU CIBUĽKOU

Vajíčková omeletka, mňaaam. Doplň cesto o voňavú lahôdkovú cibuľku, kúsok roztekajúceho sa balkánskeho syra a vznikne ti nadýchaná omeleta pripomínajúca chuť exotiky. V takejto dovolenkovej podobe dodáš telu energiu i dostatočný prísun bielkovín.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 2 vajcia
  • 20 g strúhaného balkánskeho syra
  • pol hrste lahôdkovej cibule nakrájanej na jemno
  • 1 ČL GHEE masla alebo klasického masla
  • soľ, čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. V mise si zmiešame vajcia, balkánsky syr a zmes korení. Na panvici necháme roztopiť maslo a pridáme jarnú cibuľku. Prilejeme do nej pripravenú zmes. Opekáme z každej strany 2 minúty.

2. Podávame so zeleninou.

fitshaker_blog_slane_ranajky_omeleta

Deň č. 2: PIKANTNÁ TVAROHOVÁ NÁTIERKA S MRKVIČKOU

Tá správna dávka bielkovín, sacharidov a vitamínov na naštartovanie dňa. Ak si na ráno nerada dávaš cesnak, tak ho nahraď troškou chilli, aby mala nátierka tie správne grády :-). V prípade, že nie si alergická na lepok, odporúčam špaldový kváskový chlebík. Ak si, tak siahni po bezlepkovej variante alebo si nátierku vychutnaj s kúskami nakrájanej mrkvy či kalerábu.

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 stredne veľkú mrkvu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • kurkumu
  • čierne korenie a soľ
  • bylinky podľa vlastnej chuti (ja som použila oregano a bazalku)

Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu si nastrúhame, pridáme k nej tvaroh a premiešame.

2. Pretlačíme cesnak a dochutíme bylinkami a koreninami.

3. Môžeme potierať hrubou vrstvou nátierky.

mrkvová

Deň č. 3: CHLEBETA S PARADAJKOVÝM KLOBÚČIKOM A COTTAGE SYROM

Chlieb či omeleta? Čo tak oboje?! Vyskúšaj bezlepkovú chlebletu s paradajkovo-cottage klobúčikom. Príprava je naozaj jednoduchá a zaberie oveľa menej času ako príprava klasického chlebíka. A skvelá je aj na cesty.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 3 PL cottage syru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL GHEE masla alebo klasického masla
  • 1/3 hrnčeka kukuričnej múky (ak môžeš lepok, použi špaldovú a nemusíš pridávať agar)
  • 1/3 ČL guarovej gumy alebo agaru
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • soľ, čierne korenie
  • voliteľné: ľanové, sezamové, chia semiačka

Ako budeme postupovať?

1. V miske si vymiešame vajíčka a soľ. Pridáme cottage a kukuričnú múku spolu s kypriacim práškom a guarovou gumou.

2. Na panvici si roztopíme maslo. Pridáme pripravenú hmotu a pečieme z každej strany 2 minúty. Na záver omeletu ozdobíme paradajkou plnenou cottage syrom a posypanú ľanovými semiačkami.

fitshaker_blog_slane_ranajky_chlebeta

Deň č. 4: SLANÉ TYMIÁNOVÉ BUCHTIČKY

Nedokážeš sa vzdať voňavého a hebučkého pečiva, ktoré si s radosťou servíruš každé ráno? Nezúfaj, obyčajný pšeničný chlieb môžeš nahradiť za tieto bezlepkové tymiánové buchtičky. Krásne rozvoňajú celú kuchyňu. A náhrada za slané pečivo je vyriešená.

Čo budeme potrebovať na 6 kusov?

  • 4 vajcia
  • ½ hrnčeka kukuričnej múky (ak môžeš lepok, pokojne pridaj špaldovú)
  • 3 plátky poctivej šunky
  • 3 kolieska olomouckých syrečkov
  • pol hrste lahôdkovej cibule
  • čerstvo nasekaný tymián

Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Nádobu na muffiny môžeme vymastiť maslom a umiestnime do nich pravú šunku. Pripravený plech si odložíme bokom.

2. Rozbité vajce vylejeme do nádoby a mixujeme ručným mixérom ho hustej tekutiny. Za stáleho miešania pridáme kukuričnú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Osolíme, okorením a pridáme tymián.

3. Nakoniec dáme do pripraveného cesta nakrájane syrečky a posekanú lahôdkovú cibuľku.

4. Hmotou naplníme pripravené formičky so šunkou a dáme piecť do zlatista.

fitshaker_blog_slaner_ranajky_tymianove_bochnicky

Deň č. 5: LAHODNÁ OMELETKA S PREKVAPENÍM

Len vajíčko a poriadna dávka obľúbenej bazalky. Za pár minút si pripravíš jedlo hodné šampióna. A keď ho doplníš o avokádový dip, získaš hodnotné tuky a energiu na celé dopoludnie. Namiesto chlebíka si len nakrájaj čerstvú zeleninu a vychutnávaj. Tento recept je vhodný aj pre alergikov na laktózu.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 – 2 vajíčka
  • bazalku alebo bazalkové pesto
  • 3 PL sójovej smotany (ak nie si alergická na laktózu, použi klasickú šľahačkovú smotanu)
  • 1 avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie
  • kurkumu

Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka vymiešame so sójovou smotanou, soľou, korením, kurkumou a lístkami bazalky.

2. Na rozohriatu panvicu vylejeme a pečieme omeletu. Stred potrieme hojným množstvom bazalky alebo bazalkovým pestom. Omeletku prehneme.

3. Ako prílohu podávame zeleninku a avokádový dip, ktorý si pripravíme zmiešaním avokáda, cesnaku, lyžice olivového oleja, soli a korenia.

12179893_10205860827544731_1732189177_n

Inšpirácie na sladké raňajky nájdeš v tomto článku. Prajeme dobrú chuť a nádherné ránko :-).

Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 15/11/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéNátierkyRaňajkyReceptyVajíčka na raňajky   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre