Ktoré potraviny nám teda môžu pomôcť osídľovať črevo živými probiotickými kultúrami?
1. Jogurt
Nie všetky jogurty a syry však obsahujú probiotické kultúry. Normálne ostávajú probiotické kultúry použité v jogurte živými a aktívnymi vo výslednom produkte po procese fermentácie. Avšak procesom pasterizácie alebo inými procesmi, ktoré predlžujú trvanlivosť jogurtu až na niekoľko mesiacov, môžu byť tieto zničené.
2. Kyslá kapusta
Opäť však narážame na problém – nie všetky druhy kyslej kapusty výraznejšie pomáhajú pri zachovaní zdravia v čreve. Komerčne balená kyslá kapusta zvyčajne tiež prešla tepelnou úpravou a pasterizáciou, ktorá ničí tie malé dobré potvorky – dobré baktérie. Preto, ak chceme použiť kyslú kapustu z obchodu ako súčasť post-antibiotickej diéty, uistime sa, že je označená ako „nepasterizovaná“ alebo „bez tepelnej úpravy“. A čo nás napadne v tejto súvislosti? Jednoduchá a finančne nenáročná cesta – urobiť si kyslú kapustu po domácky.
3. Cesnak
Existujú dokonca odporúčania množstva prebiotík, ktoré sa líšia od účelu použitia. Pre podporu zdravého trávenia je odporúčaných cca 4-8 gramov prebiotík, pre podpornú liečbu problémov s trávením až okolo 15 gramov (a kto zvládne, aj viac).
Aby sme si vedeli predstaviť množstvo cesnaku, ktoré je potrebné skonzumovať -> 3 väčšie cesnakové strúčiky nás dokážu zásobiť prebiotikami v množstve cca 2 gramy.
Tip: Priprav si výborný DIP v gréckom štýle, ktorý obsahuje probiotické baktérie a prebiotické uhľohydráty, zmiešaním probio-jogurtu a surového cesnaku.
4. Topinambur (alebo Jeruzalemský artičok)
Dokonca účinkom podpory rastu bifidobaktérií a zdravého osídlenia čreva, ako aj znižovaním koncentrácie karcinogénov v črevnom prostredí pomáha inulín predchádzať rakovine hrubého čreva, zápalovým procesom v črevách a infekčným ochoreniam čriev (napr. hnačke).
5. Mandle
Mandle dokonca pomáhajú bojovať proti vírusovým infekciám akými sú bežné nachladnutie a chrípka. Po liečbe antibiotikami je totiž naše telo, ktorého imunita sa antibiotikami oslabila, náchylnejšie na nové infekcie.
Látky obsiahnuté v mandľových šupkách zlepšujú schopnosť bielych krviniek rozpoznať vírusy a zmobilizovať telo na boj proti ich množeniu.
Varený topinambur s kyslou kapustou preliaty jogurtom ochuteným cesnakom. A ako dezert jogurt s kúskami mandlí. :-)
Malý tip na záver:
Zdroj obrázkov: flickr.com (Creative Commons only)
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.