1. časť: Raw strava – móda či večné zdravie? 5 faktov o surovej strave.

Niektorí veria, že im dlhý život zaručí správny výber jedla. To, čo jeme, skutočne môže prispievať k dobrému zdraviu, prípadne sa ako faktor podieľať na vzniku choroby. Ako strava účinkuje, vieme už dávno. Nie vždy sa však odporúčaniami riadime. Z času na čas, obvykle v určitých módnych vlnách, sa však objavia diéty alebo revolučné spôsoby stravovania, ktorých priaznivci veria, že objavili niečo nové. Často sľubujú zázračné schudnutie či večné zdravie. Ako je na tom vlastne RAW strava?

Svetom sa už nejaký čas valí módna stravovacia vlna RAW FOOD, v preklade surová alebo živá strava. Zjednodušene – ide o “varenie” bez varenia. Ľudia, ktorí sa stravujú výhradne surovou stravou, sú obvykle vegáni, sú však i takí, čo si dožičia surové mäso. Čiže žiadne halušky, rezne, klobásy, ale ani cereálie, syry či palacinky. Môžeme byť zdravší, len tým, že vypneme sporák?

Čo je surová/ RAW strava?

Raw food (vegánstvo) je strava, ktorá sa pripravuje prakticky bez varenia. Inými slovami – nesmie prejsť tepelnou úpravou nad 40 stupňov Celzia. Potraviny sa konzumujú predovšetkým čerstvé, prinajhoršom sušené pri nízkych teplotách, prípadne kvasené. Predstavou vyznávačov raw food-u je, že ohrievaním jedál sa znižuje množstvo živín a jedlo sa vraj stáva toxickým a menej stráviteľným. Prívrženci raw food-u hovoria o “živých” a “mŕtvych” potravinách. Živé, tepelne neupravené, potraviny sú podľa nich naplnené  životnou energiou. Častým spôsobom prípravy jedla je tiež odšťavovanie, lisovanie a príprava “zelených smoothies. Táto stravovacia stratégia stojí na niekoľkých myšlienkach, ktoré možu, ale nemusia byť celkom správne.

fitshaker-blog-raw-food3

Fakt č.1: Ničia sa varením živiny v jedle?

Treba povedať, že niekedy práve “ničenie” zabezpečí, že varením sa uvoľňujú živiny, ktoré by pri konzumácii v surovom stave ostali pre ľudské telo nedostupné alebo nestráviteľné. Varené paradajky majú päťnásobne výššiu biologickú dostupnosť antioxidantu lykopénu voči paradajkám neuvareným. Podobne je na tom aj beta-karotén z varenej mrkvi, telo ho lepšie absorbuje. Zeleninové polievky sú plné živín, hoci sú už tepelne spracované. Praznivci surovej stravy veria, že varením sa môžu zničiť niektoré chemické látky z rastlín, ktoré spomaľujú absorpciu minerálov, vrátane zinku, železa, vápnika a horčíka. Faktom je, že C vitamín a aj niektoré vitamíny skupiny B sa varením ničia. Prevarenie a spálenie však môže byť oveľa väčší problém. To už v mäse či zelenine skutočne môže vytvárať rakovinotvorné látky. Suma sumárum: pravda je na oboch stranách :-).

Fakt č. 2: V živej strave sú enzýmy

Teplo pri varení jedla skutočne ničí enzýmy v ňom. No pravdou však je aj to, že ľudské telo je schopné vytvárať si vlastné tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú rozoberať veľké molekuly potravín na menšie. Zdravé telo produkuje primerané množstvo vlastných enzýmov potrebných na strávenie potravy. No nášmu telu môžeme dopriať aj nejaký ten enzým navyše, čo ty na to? :-)

green-422995_1280

Fakt č.3: Surové potraviny detoxikujú

Vo všeobecnosti detoxikačné procesy v zdravom tele prebiehajú automaticky. Za detoxikáciu sú zodpovedné najmä dva orgány: pečeň a hrubé črevo. Pokiaľ ide o pečeň, tento orgán “filtruje” toxíny, a preto toxínov musí byť plný. Pitie čerstvých štiav a aj čistej vody však má pri detoxikačných procesoch dôležitý efekt – pomôže obličkám účinnejšie odprevadiť odpad von z tela.

Fakt č.4: Živou stravou zdravo schudneš

Zrejme si si všimla, že vegáni sú zväčša štíhli ako prútiky. Dôvod je jednoduchý. Je totiž nemožné prijať z výživného smoothie so semiačkami rovnaké množstvo kalórií ako zo segedínskeho guláša s 5 knedľami :-). Takže áno, RAW strava ti zabezpečí úpravu tvojej hmotnosti, no je dôležité povedať, že musíš dbať na dostatočný príjem všetkých živín nevyhnutných pre ľudské telo. Spomínajú sa najmä vitamíny B12 a D alebo stopové prvky selén, zinok, železo a tiež omega-3 mastné kyseliny. Preto, ak si sa rozhodla pre tento typ stravovania, treba mu venovať dostatok vzdelávania a informácií, aby si svojmu telu viac neuškodila, ako pomohla. Istotu kompletného portfólia potrebných živín fanúšikom živej stravy prináša aj suplementácia – dopĺňanie stravy preparátmi obvykle vo forme tabletiek.

Zrejme si nedávno zachytila informácie o tom, že po negatívnych udalostiach v zahraničí, odborníci neodporúčajú vegánstvo pre deti, práve kvôli dostatočnej výžive. Tu treba podotknúť, že pri deťoch treba extra dbať na správne zloženie stravy. Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie, preto verím, že v tomto prípade vždy zavládne zdravý rozum.

breakfast-1575064_1280

Fakt č.5: Iba surové je prírodzené

Pri tomto fakte stoja oproti sebe dve tvrdenia. “Žiadne iné zviera nevarí jedlo,” uvádzajú mnohí nadšenci nevarenia ako jeden z hlavných argumentov. Ak by sme sa mali odvolať na históriu, nie je dôkaz o tom, že by sa nejaká známa ľudská kultúra niekedy pokúšala prežiť iba na surovej strave. Väčšina vedcov sa preto zhoduje v názore, že práve s konzumáciou mäsa a varením jedla môže súvisieť evolučná výhoda človeka – rozvoj ľudského mozgu. Tu mi napadla paralela: povie mi už konečne niekto, ako je to s tou sliepkou a vajcom? :-)

carrot-1503538_1280

Ako vo všetkom aj v strave určite platí, že všetko sa má brať s mierou. Raw strava je určite skvelým oživením jedálnička moderného človeka. No dobrá, teplá polievka v zimnom období taktiež nie je na zahodenie.

 

Zdraviu zdar :-)

 

RAW aj neRAW! U nás nájdeš všetko:

Ovocný RAW koláčik, ktorý Ťa dostane do formy

Makovo-ovocné muffiny len zo 6 ingrediencií

Ovocný smoothie spaľovač tukov

Adela Jasenovcová

Článok bol pridaný dňa 12/11/2016 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Adela Jasenovcová

Komentáre