Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 80 g trojfarebnej quinoi (môžeš použiť aj jednofarebnú a nájdeš ju v BIO obchodoch)
- 160 ml vody
- 20 g sušených dubákov (prípadne iných hríbov podľa sezóny)
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhaného syru do 30 % tuku v sušine
Na šalát budeme potrebovať:
- ¼ hlavičky červenej kapusty
- 1 menšie jablko
- 1 PL umeoctu (kúpiš v predajni zo zdravou výživou)
- 1 PL medu
Ako budeme postupovať?
1. Dubáky vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli.
2. Quinou si vysypeme do sitka a dvakrát prelejeme vriacou vodou, aby nebola horká. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme pri miernej teplote, kým sa quinoa neuvarí.
3. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom zlejeme vodu z dubákov cez sitko, pridáme k cibuli, podlejeme trochou vody a podusíme, kým nie sú hríby mäkké.
4. Keď sú hríby udusené, pridáme k nim pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a uvarenú quinou. Chvíľu ešte prehrejeme, pridáme nastrúhaný syr a spolu dobre premiešame.
5. Pripravíme si šalát. Červenú kapustu na jemno nakrájame a vložíme do misy. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme ku kapuste.
6. Ochutíme umeoctom a medom. Dobre pomiešame a môžeme podávať.
Energetická hodnota 1 porcie:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
2 435 kj - 580 kcal | 20 g | 66 g | 33 g |
Ďalšie tipy na netradičnú večeru:
Pohánkové rizoto so zeleninou
Zapekaná cuketa s olivami a parmezánom
Pikantná kukuricová polievka
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.