Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pečieme na Vianoce: škoricové koláčiky pre hryzkošov

Predstavte si vôňu škorice, do toho kúsky kvalitnej čokolády a sladučkých sliviek. Mňaaam! Presne touto pochúťkou nás obdarovala na Mikuláša Lucka Jurčová, redaktorka Fitshakra. Kedže táto mňamka bola fantastická, ihneď sme žobronili o recept. Našťastie, podarilo sa :-). A tak sú škoricové koláčiky napečené už aj u nás doma. Ľahučké na prípravu, úžasné v ústach a ingrediencie si môžete prispôsobovať podľa aktuálnych zásob v kuchyni. Prajeme nádherné vianočné pečenie :-).

Čo budeme potrebovať na 25 ks?


  • 2 šálky ovsených vločiek ( nemusia byť len ovsené ),

  • ½ šálky trstinivého cukru alebo medík (ja som teraz dala len med - 3 polievkové lyžice),

  • 1 hrnček celozrnnej múky (použila som hladkú špaldovú),

  • ½ lyžičky morskej/himalájskej soli,

  • 1 lyžičku sódy bikarbóny,

  • 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva z vínneho kameňa (tento kypriaci prášok je vhodný aj pre celiatikov, pretože obsahuje kukuričnú zložku, nie pšeničnú, ako obyčajné kypriace prášky do pečiva),

  • 2- 3 lyžičky škorice,

  • 50 g masla,

  • 200 – 250 ml podmaslia (alebo acidko, zákysanka, kefír, alebo ak si doma robíte kyslé mliečko z tibetských húb – môžete použiť i to :-) ),

  • 1 vajíčko,

  • 2 mrkvy,

  • a teraz čo vás len napadne, čo máte radi: hrozienka, kokos, mak, kúsky kvalitnej čokolády, rôzne druhy orieškov, goji, semienka ... mám veľmi rada takéto recepty, kde sa medze fantázii nekladú. Môžete si urobiť aj niekoľko variant. Skúste napríklad do niektorých pridať aj postrúhanú kôru z bio pomaranča, tiež sú fantastické :-).


Ako budeme postupovať?

1. V miske si najskôr zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu, prášok do pečiva. Potom ďalej pridávame ďalšie ingrediencie: ovsené vločky, škoricu a ak použijeme cukor, tak ho pridáme k týmto suchým zložkám koláčika, ak med tak k druhej časti (mokrej). Pridáme aj ostatné drobné maškrtky, ktoré chceme do koláčikov použiť – ja som pre tentokrát pridala goji, sušené slivky( ktoré som pokrájala na drobné kúsky), plátky kokosu a kúsky 90 % horkej čokolády...snáď som na nič nezabudla :-).
2. Teraz prejdeme k mokrej časti koláčika: vymiešame roztopené masielko (necháme ho trošku vychladnúť, nepridávame po roztopení  horúce) s podmaslím, vajíčkom (ak ste použili med, tak ho pridajte teraz a vymiešajte spolu) a po vymiešaní pridáme ešte postrúhanú mrkvu.
3. Nakoniec zmiešame obidve masy spolu, plech si vyložíme papierom na pečenie a s lyžičkou si tvarujeme také maličké kôpky.
4. Dáme piecť na 180 °C na 20 minút.
recept skoricove kolaciky
 

Pre bezlepkovú verziu:

Moje malinké krsniatko sa musí pomaly od rôčka a pol  obmedzovať... tak som pre neho vymyslela bezlepkovú verziu. Nahradila som špaldovú múku ryžovou a ovsené vločky amarantovými pukancami. Nedala som žiadny cukor ani med, ale namočila som si dopredu ďatle a slivky a potom som ich zmixovala a pridala do mokrej zmesi, aby boli koláčiky sladučké. Inak je postup rovnaký :-).
...a už sa len pustiť do hryzkania ;-). Dobrú chuť!
kolaciky zo skorice
 
skoricove kolace s cajom
TIP: Ak sa recept zaujal, ale nemôžeš jesť vajíčka, nezúfaj. Použi psyllium. Zmiešaj jednu lyžičku psyllia a 5 polievkových lyžíc vody.

Fit darček na Vianoce pre fit ženy:

 
daruj clenstvo
 
Lucia Jurčová
Redaktor vo Fitshaker

Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.