Čo budeme potrebovať na 18 ks?
- 370 g vody
- 1 lyžicu trstinového cukru
- ¾ kocky BIO droždia
Do vlažnej vody primiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť.
Na žemličky:
- 700 g múky (zvolila som pomer 1:1 celozrnná špaldová a biela špaldová hladká múka)
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžičku byliniek (oregano)
- kvások
Na plnku:
- domáci pretlak alebo kečup (resp. BIO pretlak)
- olivy
- kukuricu
- oregano
- kvalitnú domácu slaninku
Na posypanie:
- syr čedar
Ako budeme postupovať?
2. Cesto rozdelíme na 16 - 18 častí, ktoré rukami roztlačíme na placku a potrieme ju ľubovoľnou plnkou, ja som použila domáci kečup, olivy, kukuricu, oregano, slaninku, ale môžete si tam pridať všetko možné podľa svojej chuti.
3. Placku opatrne zbalíme do batôžteka a otočíme otvorom nadol.
4. Batôžteky poukladáme na plech dostatočne ďaleko od seba, aby ešte mohli kysnúť asi 30 - 60 minút.
5. Pred pečením na ne položíme kôpku syra a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 20 - 30 minút.
Aj tento recept sa objavil v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).