Kuskus šalát som prvýkrát ochutnala asi 5 rokov dozadu vo Francúzsku, kde je to na počudovanie jedno z najobľúbenejších jedál a dostalo sa sem vďaka kuchtíkom prisťahovalcom zo severnej Afriky. Ide vlastne o cestovinu, ktorej čaro spočíva v jednoduchosti prípravy, keďže sa nevarí, ale iba sa zalieva horúcou vodou... Ja doma pripravujem kuskus najradšej ako prílohu k mäsu alebo studený šalát, ktorý si ráno pred odchodom do práce prichystám do obedovej krabičky a o sýty, chutný obed mám expresne rýchlo postarané. Tento marocký kuskus je inšpirovaný presne tým, ktorý som jedla v Paríži a aj dnes si najradšej pripravujem kuskus s cícerom, hrozienkami, ochutený škoricou, zázvorom, podľa chuti aj s čerstvým koriandrom a opraženými voňavými kešu orieškami.
Doba prípravy: 20 min
TIP: Ak máš chuť papať šalát ako hlavné jedlo bez prílohy, odporúčam pridať napríklad tofu syr alebo restovaný baklažán.
Čo budeme potrebovať?
- 160 g kuskusu
- vriacu voda alebo zeleninový vývar
- 400 ml konzervu cíceru
- 1 PL oleja
- 1 červenú cibuľu
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL mletej škorice
- hrsť nasekaného čerstvého koriandra
- 1 PL citrónovej šťavy
- 40 g kešu orieškov
- 60 g hrozienok (namočíme predtým do vody aspoň na 30 minút)
- podľa chuti aj štipku kajenskej papriky
- soľ
Ako budeme postupovať?
2. Prikryjeme a necháme pariť 5-10 minút.
3. Na oleji speníme nakrájanú cibuľku, orestujeme dozlatista.
4. Pridáme mletý zázvor a mletú škoricu. Iba chvíľu restujeme.
5. Pridáme cícer, citrónovú šťavu, hrozienka, kuskus. Nakoniec aj čerstvý koriander a nasekané kešu oriešky. Osolíme podľa chuti. Môžeme podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo.
TIP: Kešu oriešky odporúčam pridať do šalátu tesne pred podávaním a mierne ich predtým opražiť na suchej panvici, aby pekne voňali.
Kuskusové inšpirácie:
Zapekaná cuketa so zeleninou a kuskusom
Mäkučký kuskusový jablčník bez lepku a laktózy
Chrumkavé kuracie kúsky v syre s kuskusom a zeleninkou
V bežnom živote právnička, no mojou skutočnou vášňou je písanie o sladkom živote v kuchyni a fotenie mojich výtvorov. Som zakladateľkou foodblogu The Story of a Cake. Hoci neskutočne milujem všetko sladké, riadim sa tým, že v živote aj v stravovaní je potrebná rovnováha, a preto často volím zdravšie alternatívy nielen v pečení ale aj varení a snažím sa používať len kvalitné suroviny.