Zemiakové muffiny – fit príloha k mäsu či rybe

Tieto zemiakové muffiny so sezónnou zeleninou predstavujú ideálnu letnú prílohu ku grilovanému mäsku alebo ľahkej rybe. Ak však do nich pridáš aj kúsky kuracieho mäsa a necháš to zapiecť spolu s delikátnym syrom Chedar, lahodnú a rýchlu pochúťku máš na svete raz-dva. Som presvedčená, že sa týmto jedlom zavďačíš aj najmladším členom rodiny. Muffiny sú farebné, hravé a chutné, jednoducho sa do nich zamilujú nielen veľkí, ale i tí najmenší.

Doba prípravy: cca 35-40 minút

Čo budeme potrebovať na cca 14 ks?

  • kvalitné maslo na vymazanie formy na muffiny
  • špaldovú alebo bezlepkovú strúhanku na vysypanie formy na muffiny
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 menšia biela cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia červená paprika
  • 200 g kukurice z konzervy (príp. 1 čerstvá kukurica)
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 10 stredne veľkých šampiňónov
  • 2 vajíčka
  • 150 g syru chedar (príp. eidam či gouda)
  • 2 lyžice špaldovej alebo bezlepkovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • čerstvo nasekaná petržlenová vňať – voliteľné

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejme na 180 °C. Formy na muffiny vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.

2. Do väčšej rozpálenej panvice pridáme 1 lyžicu olivového oleja, na ktorom do sklovita opražíme nadrobno nasekanú cibuľku s cesnakom.

3. Pridáme nadrobno nasekanú papriku, umytú kukuricu a nahrubo postrúhané zemiaky a restujeme do zhnednutia.

4. Do druhej väčšej panvice pridáme 1 lyžicu olivového oleja. Na miernom plameni restujeme umyté a nadrobno nakrájané šampiňóny.

5. Potom obe zmesi premiestnime do hlbokej misy, kde ich poriadne premiešame.

6. Pridáme vajíčka, postrúhaný syr a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.

7. Osolíme, okorením a pridáme mletú rascu. Ak chceme, môžeme použiť aj petržlenovú vňať.

8. Pripravené cesto pridáme lyžicami do priehlbiniek na muffiny.

9. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15-20 minút, kým zemiakové muffiny zvrchu nezhnednú.

zemiakove muffiny so zeleninou

 

muffiny zo zemiakov

Prajem ti príjemný gastronomický zážitok a dobrú chuť k obedu! ;-)

 

Zaujímavé prílohy k jedlám nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Inšpiruj sa aj týmito prílohami:

Hráškové pyré ideálne ku kuracinke

Paradajková omáčka vhodná k rybke

Kaša z červenej šošovice

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 18/08/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre