Zdravý ryžový nákyp bez lepku, cukru a laktózy
Stáva sa ti, že dostaneš chuť na sladký obed? Priprav si napríklad ryžový nákyp. Tento recept neobsahuje ani štipku cukru, a predsa uspokojí tvoje mlsné chúťky. Vďaka kokosovému mlieku, jablkám a škorici sa stáva výživným pokrmom, ktorý zasýti. Odporúčam konzumovať aj s čerstvým ovocím a praženými orieškami :-).
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 400 g nelúpanej guľatej ryže
- 250 ml kokosového mlieka (môže byť aj iné rastlinné mlieko)
- 250 ml vody
- 2 PL medu
- škoricu
- hrsť hrozienok
- 2 jablká
- ovsené vločky na vysypanie zapekacej misy
- kokosový olej
Ako budeme postupovať?
1. Ryžu premyjeme, zalejeme kokosovým mliekom zmiešaným s vodou a varíme domäkka. Keď je ryža uvarená, ochutíme ju medom, škoricou a pridáme hrozienka. Spolu premiešame.
2. Zapekaciu misu vytrieme kokosovým olejom, vysypeme ovsenými vločkami a dáme prvú vrstvu ryže.
3. Jablká ošúpeme, nakrájame na mesiačiky a poukladáme na ryžu. Posypeme škoricou. Nakoniec na poukladané jablká navrstvíme druhú polovicu ryže. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a zapekáme cca 25 minút, kým jablká nezmäknú.
4. Keď je nákyp hotový, môžeme servírovať. Nezľakni sa, ak bude nákyp sypký a bude sa ti zle naberať, nič sa nezmení na tom, že je veľmi chutný a výživný.
A sladký obed je na stole. Dobrú chuť :-).
Výživové hodnoty 1 porcie (cca 300 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
2191 kj
521 kcal |
12 g | 93 g | 7 g |
Júlia Rašlová
Najnovšie články od Júlia Rašlová (zobraziť všetky)
- Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce - 29. novembra 2019
- Recept na rýchly domáci syr bez syridla - 22. novembra 2019
- Geniálny marinovaný losos: tip na predjedlo, pohostenie na oslavu či ako silvestrovské jednohubky - 15. novembra 2019
Článok bol pridaný dňa 06/06/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyRecepty | Autor: Júlia Rašlová