Zdravé slovenské rizoto na obed: Krupoto so špargľou a koreňovou zeleninou

Ak máš rada rizoto, určite si zamiluješ aj jeho obdobu v podobe krupota. Krupoto sa pripravuje z jačmenných krúpov, ktoré bývali kedysi súčasťou našej kuchyne, no akosi sa na ne pozabudlo. V súčasnosti sa však opäť vracajú na naše taniere. Môj recept je nenáročný, zdravý, veľmi chutný a svieži. Navyše je z ingrediencíí, ktoré nezaťažia tvoju penaženku, čo je dôkazom toho, že stravovať sa zdravo nemusí automaticky znamenať stravovať sa draho.

Doba prípravy: cca 45 minút + namáčanie 1-2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 2-3 porcie?

  • 200 g jačmenných krúp
  • lyžicu kvalitného masla (napr. ghee)
  • 1 šalotku
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 kaleráb
  • 250 g špargle
  • 1 menšiu cuketu
  • nastrúhaný parmezán
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Krúpy prepláchneme, namočíme na 1-2 hodiny do vody a necháme napučať.

2. Napučané krúpy uvaríme domäkka.

3. Zeleninu nakrájame na malé kúsky.

4. Na masle speníme šalotku, pridáme petržlen, kaleráb a mrkvu. Spolu restujeme 10 min.

5. Potom pridáme nakrájanú špargľu a ďalej restujeme.

6. Asi po 5 minútach pridáme ešte nakrájanú cuketu.

7. Zmesi doprajeme ešte pár minút tak, aby nám všetka zelenina ostala al dente.

8. Zeleninovú zmes zmiešame s uvarenými krúpami a nastrúhaným parmezánom. Osolíme a ochutíme čiernym korením.

 

zeleninové krupoto

 

rizoto z krúp

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie zaujímavé bezmäsité jedlá nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Pozri aj iné recepty na rizotá nielen z ryže:

Pohánkoto so zeleninou

Kuskusové rizoto s proteínmi

Originálne talianske rizoto

Sisa

Som trénerka a inštruktorka skupinových cvičení. Okrem toho milovníčka dobrého a zdravého jedla. Rada ľudí motivujem k tomu, aby sa viac hýbali a aby sa zaujímali o to, čo skončí v ich žalúdku. Kombinácia pohybu a vyváženej stravy môže každému zabezpečiť nielen krásnu postavu, ale predovšetkým pevné zdravie, dostatok energie a vitality.
Sisa

Článok bol pridaný dňa 30/06/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Sisa

Komentáre