Vynikajúci krehký jablkový koláč ako od babičky, navyše úplne bez lepku

Koláče z krehkého cesta mám spojené s mojou babičkou. Keď som bola malá, pripravovala nám ich veľmi často. My so sestrou sme ich jedli ešte teplé z plechu. Keďže som si chcela babičku pripomenúť, rozhodla som sa trošku pretvoriť jej recept. Nakoľko je môj priateľ celiatik, nemôžem v receptoch používať klasickú múku. A tak vznikla táto bezlepková podoba koláčika.

Doba prípravy: cca 80 minút

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

Na cesto:

  • 100 g hl. pohánkovej múky
  • 150 g hl. kukuričnej múky
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 3 žĺtka
  • 170 g ghee masla

Na plnku:

  • 5 červených jabĺk
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 1 štamprlík rumu (voliteľné)
  • šťavu z 1/2 citrónu
  • 1 lyžicu mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 1 cm nastrúhaného zázvoru

Na mrveničku:

  • 150 g kukuričnej strúhanky
  • 50 g studeného ghee masla
  • 25 g kokosového cukru

Ako budeme postupovať?

1. Všetky ingrediencie na cesto vymiešame do pevného cesta rukou alebo v kuchynskom robote.

2. Hotové cesto dáme odpočívať do chladničky na 20 min.

3. Medzitým nakrájame jablká na malé kúsky a vložíme do malého hrnca.

4. Pridáme med a pomaly privedieme k varu.

5. Prilejeme rum a citrónovú šťavu.

6. Plnku necháme variť na nízkom plameni, kým sa rum neodparí.

7. Potom pridáme škoricu a zázvor. Povaríme ešte chvíľku a necháme úplne vychladnúť.

8. Ďalej pripravíme mrveničku tak, že rukou pomaly spájame strúhanku, cukor a studené maslo.

9. Maslo sa pod teplom ruky prispôsobí a spojí so strúhankou. Mrveničku necháme tiež chvíľu odpočívať v chladničke.

10. Na koniec spojíme všetky časti do jedného koláča nasledovne. Vychladené cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy s priemerom 27 cm.

11. Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení uvoľnila para a cesto sa nenafúklo. Dáme ho na 10 minút zapiecť do rúry na 170 °C.

12. Na upečené cesto pridáme jablkovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celom povrchu cesta.

13. Na vrch posypeme mrveničku. Koláč pečieme 30 minút pri 170°C.

krehký jablkový koláč

 

jablkový koláč

Po upečení tohto chutného a voňavého koláčika ti stačí vydržať, kým vychladne a potom si na ňom pochutnať. Príjemné mlsanie. ;-)

 

Kopec skvelých receptov na fit sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdrave sladkosti

 

Máš rada jablkové koláče? Vyskúšaj aj tieto recepty:

Jablkovo-mrkvová torta s čokoládovou polevou

Jablkovo-tvarohový mrveničkový koláč

Zapekané jablkové palacinky – chutia neodolateľne

Jednoduchý jablkový koláč – pohladí chuťové poháriky aj zrak

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 29/07/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre