Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vynikajúci krehký jablkový koláč ako od babičky, navyše úplne bez lepku

80 min
12 porcií
jablkový koláč

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 100 g hl. pohánkovej múky
  • 150 g hl. kukuričnej múky
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 3 žĺtka
  • 170 g ghee masla
  • Na plnku:
  • 5 červených jabĺk
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 1 štamprlík rumu (voliteľné)
  • šťavu z 1/2 citrónu
  • 1 lyžicu mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 1 cm nastrúhaného zázvoru
  • Na mrveničku:
  • 150 g kukuričnej strúhanky
  • 50 g studeného ghee masla
  • 25 g kokosového cukru
jablkový koláč

Koláče z krehkého cesta mám spojené s mojou babičkou. Keď som bola malá, pripravovala nám ich veľmi často. My so sestrou sme ich jedli ešte teplé z plechu. Keďže som si chcela babičku pripomenúť, rozhodla som sa trošku pretvoriť jej recept. Nakoľko je môj priateľ celiatik, nemôžem v receptoch používať klasickú múku. A tak vznikla táto bezlepková podoba koláčika.

Ako na to?

1

Všetky ingrediencie na cesto vymiešame do pevného cesta rukou alebo v kuchynskom robote.

2

Hotové cesto dáme odpočívať do chladničky na 20 min.

3

Medzitým nakrájame jablká na malé kúsky a vložíme do malého hrnca.

4

Pridáme med a pomaly privedieme k varu.

5

Prilejeme rum a citrónovú šťavu.

6

Plnku necháme variť na nízkom plameni, kým sa rum neodparí.

7

Potom pridáme škoricu a zázvor. Povaríme ešte chvíľku a necháme úplne vychladnúť.

8

Ďalej pripravíme mrveničku tak, že rukou pomaly spájame strúhanku, cukor a studené maslo.

9

Maslo sa pod teplom ruky prispôsobí a spojí so strúhankou. Mrveničku necháme tiež chvíľu odpočívať v chladničke.

10

Na koniec spojíme všetky časti do jedného koláča nasledovne. Vychladené cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy s priemerom 27 cm.

11

Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení uvoľnila para a cesto sa nenafúklo. Dáme ho na 10 minút zapiecť do rúry na 170 °C.

12

Na upečené cesto pridáme jablkovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celom povrchu cesta.

13

Na vrch posypeme mrveničku. Koláč pečieme 30 minút pri 170°C.

Výživové hodnoty na 1 ks:

383 kcal

1610 kJ

T:

21 g

B:

4 g

S:

40 g

V:

2 g

krehký jablkový koláč
jablkový koláč

Po upečení tohto chutného a voňavého koláčika ti stačí vydržať, kým vychladne a potom si na ňom pochutnať. Príjemné mlsanie. ;-)

Kopec skvelých receptov na fit sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdrave sladkosti
Fotka autora
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.