Vianočné pečenie: Famózne škoricové hviezdičky

Vôňa škorice je tá pravá vianočná vôňa. Toto magické korenie milujem v akejkoľvek podobe a to viac, keď viem, že je prospešné aj pre moje telo. Pôsobí antibakteriálne, antioxidačne a protizápalovo. Zlepšuje trávenie, čo nám v týchto dňoch dobre padne. V kombinácii so špaldovou múkou a dobrým domácim džemom si vykúzlime zdravé, chrumkavé keksíčky, ktoré rozžiaria sviatočný stôl :-).

Čo budeme potrebovať na 35 kusov?

  • 100 g trstinového cukru rozmixovaného v mixéri
  • 150 g mäkkého kvalitného masla
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 2 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 1 vajce
  • 50 ml jogurtu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • ríbezľový alebo slivkový džem na zlepovanie

Na posypanie:

  • 1 rozšľahaný bielok
  • trstinový cukor
  • škoricu

Ako budeme postupovať?

1. Múku preosejeme do misy cez jemné sitko. Pridáme nakrájané maslo, rozmixovaný cukor, škoricu a prášok do pečiva. Všetko spolu spracujeme s maslom na sypkú hmotu. Pridáme vajce, biely jogurt, šťavu z citróna a vypracujeme cesto. Cesto je pomerne mäkké, preto ho zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.

2. Keď je cesto tuhé, rozkrojíme ho na polovicu. Na dobre pomúčenej doske ho rozvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme hviezdičky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou polovicou cesta, ale do hviezdičiek vykrojíme ešte malý kruh, aby nám vznikla diera.

3. Hviezdičky pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 8-10 minút. Keď sú upečené, necháme ich vychladnúť a zlepujeme džemom.

TIP: Nakoniec polovicu hviezdičiek natrieme rozšľahaným bielkom a posypeme trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou.

vianočné pečenie

škoricové hviezdičky

vianočné koláče

recepty na vianoce

A keksíčky sú hotové. Sladkú chuť, priatelia :-).

 

Výživové hodnoty 1 ks (cca 20 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
348 kj

83 kcal

4 g 10 g 1 g

Darček pre ženy na Vianoce

k2

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 21/12/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre