Ľahučká vanilkovo-citrónová bábovka s čerstvým ovocím

S letom prichádza aj kopa zdravého čerstvého ovocia. Či už si svoje pestuješ vo vlastnej záhradke alebo ho nakupuješ na trhoch, tento lahodný a ľahučký koláčik plný černíc a ríbezlí musíš skúsiť! Sladké vanilkovo-citrónové cesto krásne kontrastuje s kyslosťou ovocia a skvelo sa hodí do horúcich letných dní. Môžeš ho pripraviť vo forme bábovky alebo ako ho peč v tortovej forme. Je to len na tebe :-).

Černice patria medzi najzdravšie druhy ovocia – silno podporujú imunitný systém, chránia bunky, slúžia ako prevencia proti rakovine a majú výrazné protizápalové účinky. Mrkva nie je jediná potravina, ktorá chráni náš zrak. Černice taktiež pozitívne ovplyvňujú naše videnie, zlepšujú činnosť nášho srdca a sú skvelé aj na dýchacie cesty. Ríbezle taktiež nezaostávajú. Podporujú tvorbu krviniek, takže by ich mali do jedálnička zaradiť najmä tí, ktorí majú problémy s chudokrvnosťou. Tak šup do pečenia :-).

Čo budeme potrebovať do formy s priemerom 26 cm?

  • 2 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku bez fosfátov
  • ½ hrnčeka medu (môžeš aj menej – podľa toho, ako máš rada sladké)
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 1 lyžičku soli
  • 2 vajíčka
  • ¼ hrnčeka vytlačeného citrónu
  • 1 lyžicu masla
  • 100 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 hrnček kvalitného mlieka
  • 2 hrnčeky černíc a ríbezlí

Ako budeme postupovať?

1. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou. V druhej miske zmiešame roztopené maslo, vajíčka, jogurt, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a med.

2. Misky premiešame dokopy a prilejeme mlieko.

3. Cesto vylejeme do tortovej alebo bábovkovej formy s papierom na pečenie. Poukladáme naň černice a ríbezle. Najprv zopár ponoríme do cesta a zvyšné len poukladáme navrch. Cesto je dosť husté, takže nám všetky kúsky neprepadnú až na dno.

4. Pečieme asi 30 minút pri 180 stupňoch.

babovka6

babovka7

babovka8

Sladký deň želám :-).

 

Ďalšie letné dezerty, ktoré odporúčame:

Zdravé domáce nanuky

Pšenové rezy s tvarohom

Marhuľovo-tvarohový koláč

Nela Juričová

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.
Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 30/07/2016 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyRaňajkyRecepty   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre