Už žiadny fastfood! Zdravý burger s mrkvovými hranolkami

Tiež občas dostaneš nezastaviteľnú chuť na typické fastfoodové jedlo a dala by si všetko na svete za burger v chrumkavej žemli, samozrejme, s hranolkami? Nie, nepovieme ti, že je to v poriadku a môžeš si kľudne odpochodovať na obed do mekáču. Máme pre teba niečo lepšie! Upgrade obľúbeného pokrmu na zdravší spôsob. Šťavnatý burger, ktorý si môžeš počas dňa dopriať úplne bez výčitiek. A pridaj si k nemu aj pár hranoliek. Nasleduj tento recept a vyčaruj si rýchle jedlo z čerstvých surovín aj doma :-).

Prečo je mäso z väčšiny fastfoodov nezdravé? Zvieratá obvykle nie sú chované v podmienkach, aké by si zaslúžili, o zdrojoch ich výživy ani nehovoriac. Navyše, podiel mäsa v hamburgeroch je veľmi nízky a spravidla obsahuje chrupavky, kosti a aditíva na zvýraznenie chuti. Riešením môže byť návšteva malých poctivých “fastfoodov”, kde majitelia dbajú na kvalitu alebo doma pripravený burger, napríklad aj bez mäsa. Zeleninová verzia je ľahšie stráviteľná a obsahuje kopec vitamínov.

Čím teda nahradiť mäso? Jednou z najobľúbenejších tekvíc – hokkaido tekvicou, ktorá má práve svoju sezónu! Táto tekvička tvojmu telu len a len prospeje, a to napríklad pri trávení, či pomôže pri problémoch s obličkami. Už jej farba nám dokazuje, že je bohatá na betakarotén, no okrem toho obsahuje najmä vitamíny B a C. Poďme sa pustiť do prípravy toho najlepšieho burgeru aj so svetovou prílohou!

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 300 g hokkaido tekvice
  • 2 paradajky
  • 5 PL ovsených vločiek
  • 1 vajíčko
  • 30 g parmezánu
  • kokosový olej
  • soľ
  • štipku bazalky
  • 4 celozrnné žemle (ideálne doma pripravené napríklad podľa tohto receptu, z overeného zdroja či poctivej pekárne)

Ako na to?

1. Tekvicu si nakrájame na plátky a dáme piecť pri 200 stupňoch do zlata. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a popučíme vidličkou.

2. Popučenú tekvicu zmiešame s nadrobno nakrájanými a posolenými paradajkami, vajíčkom, ovsenými vločkami, štipkou soli a štipkou bazalky.

3. Rukami vytvarujeme hrubšie placky a odložíme do chladničky, aby stuhli.

4. Placky vyberieme, necháme na panvici rozpáliť kokosový olej a stranu, ktorú ideme opekať posypeme ovsenými vločkami. Takisto postupujeme aj pred obrátením na druhú stranu.

5. Vložíme do žemle, pridáme plátky paradajky a trocha rukoly.

TIP: Pečivo pokojne vynechajme a môžeme podávať len s čerstvou zeleninou alebo mrkvovými hranolkami.

 

Príloha: Mrkvové hranolky

Čo budeme potrebovať?

  • 2 veľké mrkvy
  • kokosový olej
  • štipku soli
  • štipku červenej papriky
  • štipku bazalky

Ako na to?

1. Ošupané mrkvy si nakrájame na pásiky v tvare hranoliek.

2. Pomastíme ich trochou roztopeného kokosového oleja, posypeme soľou, paprikou a bazalkou a dáme piecť pri 200 stupňoch asi 15 minút.

fitshaker_blog_hamburker1

fitshaker_blog_hamburger2

fitshaker_blog_hamburger3

Šťavnatý burger so zdravou prílohou je na svete. Uži si ho :-).

 

Ďalšie tipy na výdatné obedy:

Šošovicovo-karfiolová dobrota

Palacinky naslano ako ich nepoznáš

Nevieš, čo na obed? Vyskúšaj tento špíz!

Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 25/10/2015 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre