Tradičný makový závin na zdravý spôsob

Makový závin je tradičným pokrmom našich babičiek, ktorý má rád azda každý. Tento koláč zvykneme jesť hlavne na sviatky, či už počas Vianoc alebo Veľkej noci. Našťastie pre nás, ktorí si radšej zvolíme zdravšie varianty jedál, sa tejto pochúťky nemusíme vzdať. Tento recept ťa naučí piecť makový závin zdravo a jednoducho. Pozor však na porcie. Jeden-dva kúsky za deň a dosť. Zo zvyškom ponúknime rodinu a priateľov. Ale teraz, pusťme sa do prípravy :).

Mak je známy je bohatý na mnoho významných a dôležitých živín. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, taktiež tukov, vitamínu E, a hlavne vápnika, ktorý je dôležitý pre naše kosti. Mak dokonca ponúka oveľa viac vápnika, ako mlieko či výrobky z neho. Nechýba mu ani horčík či železo, ktoré takisto naše telo potrebuje. Je skvelé, ak dokážeme aj zo sladkej maškrty získať veľa prospešného pre naše telo. Tento koláč je toho dôkazom :).

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 200 g pomletého maku
  • kvások
  • 2 lyžice medu
  • 1 dl mlieka

Ako budeme postupovať?
1. Múku zmiešame s kváskom a cesto necháme vykysnúť. Rúru dáme nahriať na 180 stupňov.

2. Mak povaríme v mlieku a pridáme 2 lyžice medu (kto má rád sladšie, môžte pridať aj 3 lyžice).

3. Cesto rozvaľkáme, potrieme makom a stočíme. Prenesieme na plech a pečieme cca polhodinu.

fitshaker_blog_makovy_zavin1

fitshaker_blog_makovy_zavin2

fitshaker_blog_makovy_zavin3

Hotovo. Prajem dobrú chuť! :)
 

Tipy na ďalšie sladké koláčiky:

Zdravá domáca bábovka bez výčitiek

Čokoládový srnčí chrbát bez múky

Pšenové rezy s tvarohom a ovocím

Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 19/06/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyKváskovanieRecepty   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre