Tip na Valentín: Fantastický čokoládový koláč bez lepku

Čokoláda a jahody neodmysliteľne patria k láske. Osláviť Valentína však môžeš aj v zdravšej verzii a vôbec sa týchto dobrôt nemusíš vzdávať. Nie každý koláč musí byť z múky. Pri malom experimentovaní múku môže nahradiť napríklad aj fazuľa. Nikto neodhalí v koláčiku túto “tajnú” ingredienciu a ty vykúzliš nielen zdravý, chutný, ale i bezlepkový dezert. Prajem príjemné pečenie :-).

Doba prípravy: 60 min.

Čo budeme potrebovať na 12 kusov?

Na cesto: 

  • 250 g uvarenej červenej fazule
  • 5 vajíčok
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (s min. 70% podielom kakaa)
  • 70 g kvalitného masla
  • 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 2 čokoládové BIO pudingy
  • 12 g kypriaceho prášku z vínneho kameňa

Na ozdobenie:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 BIO vanilkový cukor
  • 250 g čerstvých jahôd alebo iného ovocia

Forma na pečenie:

  • 1 veľká silikónová formu v tvare srdca a 4 malé formy v tvare srdca

TIP na pečenie: Pokiaľ takúto formu nemáš, môžeš použiť klasickú tortovú formu, ktorú pred pečením odporúčam vytrieť olejom a vysypať špaldovou múkou. Ak chceš zachovať bezlepkovú verziu, použi na vysypanie bezlepkový druh múky. Treba však rátať s tým, že koláč bude vyšší. Záleží na tom, aký priemer tortovej formy použiješ. Poprípade môžeš použiť aj košíčky na muffiny.

Ako budeme postupovať?

1. Fazuľu namočíme deň vopred a potom uvaríme do mäkka. Pokiaľ nestíhame, môžeme použiť aj fazuľu z plechovky.

2. Uvarenú fazuľu vložíme do mixéra, pridáme 2 vajcia a rozmixujeme na hladko.

3. Do hrnca nalejeme vodu, na vrch položíme misku, do ktorej nalámeme horkú čokoládu. Pridáme maslo a spolu s čokoládou necháme nad parou roztopiť, občas premiešame.

4. V mise vyšľaháme 3 vajcia s trstinovým cukrom do peny. Pridáme čokoládové pudingy, opäť spolu premiešame.

5. K takto pripravenej zmesi pridáme vymixovanú fazuľu, roztopenú čokoládu a kypriaci prášok. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy.

6. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov cca 25-30 minút. Pokiaľ budeme piecť koláč v malých formách, doba pečenia sa skráti.

7. Kým sa koláč pečie, v mise rozmixujeme tvaroh s vanilkovým cukrom.

8. Jahody umyjeme a nakrájame na plátky.

9. Keď je koláč upečený, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.

10. Ozdobíme tvarohom a jahodami podľa fantázie.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 160 kJ

276 kcal

15 g 24 g 10 g 3 g

Tip na Valentína: Fantastický čokoládový koláč bez lepku

Tip na Valentína: Fantastický čokoládový koláč bez lepku

Tip na Valentína: Fantastický čokoládový koláč bez lepku

Ak nemáš doma čerstvé jahody, môžeš použiť aj iné sezónne ovocie. Čokoládový koláč sa krásne snúbi aj s bobuľovitým ovocím ako sú napríklad čerstvé maliny alebo čučoriedky. Prajem ti nádherného Valentína! :-)

 

Tento recept a mnoho ďalších (nielen na zdravé sladkosti) nájdeš v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

 

Ďalšie chutné a zdravé recepty na čokoládového Valentína: 

Fantastický gaštanovo-čokoládový cheesecake

Hriešne dobrý čokoládovo-banánový zákusok bez múky

Zdravá čoko-tvaroh tortička bez múky

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 12/02/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre