Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na obed: Špargľovo-lososové lasagne, vhodné aj pre vegetariánov

Vždy som si lámala hlavu nad tým, či klasické lasagne musia byť tak jednotvárne. Veď je toľko možností, ako celý tento recept pozmeniť a dodať mu štipku svojej fantázie. A tak jedného dňa vznikol recept na lososovo -špargľové lasagne. Je to síce troška komplikovanejší recept, ale ja verím že to každá z vás zvládne. Tak sa do toho pusťme. ;-)

Doba prípravy: 80-90 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

Na omáčku:

  • 30 g kvalitného masla (napr. ghee)

  • 3 lyžice hladkej špaldovej múky

  • 1 l kvalitného mlieka (môžeš použiť aj ryžové mlieko)

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • cca 50 g parmezánu

  • 12 plátov celozrnných cestovín na lasagne (cca 500 g)

  • 600 g lososa

  • 1 lyžicu olivového oleja

  • 12 ks bielej špargle (cca 120 g)


Ako budeme postupovať?

1. Najprv si pripravíme bešamelovú omáčku. Na masle opražíme 3 lyžice múky, a potom postupne prilievame mlieko.
2. Do omáčky pridáme soľ, čierne korenie a primiešame 2 hrste strúhaného parmezánu. Varíme, kým omáčka nezhustne.
3. Odstavíme zo sporáka, necháme omáčku vychladnúť.
4. Medzitým si pripravíme pláty lasagní. Dáme ich variť podľa návodu, po uvarení ich prevesíme napríklad po obvode nejakej misky, aby sa k sebe neprilepili.
5. Lososa pomasírujeme olejom, okoreníme, osolíme a dáme opiecť na panvičku z oboch strán. Opekáme tak, aby stred ostal stále ružový, ale jednotlivé kúsky sa už začali od seba oddeľovať.
6. Bielu špargľu ošúpeme a uvaríme
7. Keď máme všetky ingrediencie pripravené, môžeme začať ukladať do zapekacej misky strednej veľkosti. Vymastíme ju olivovým olejom, aby sa cestoviny neprilepili.
8. Na dno misky dáme 4 pláty cestovín, na ne vrstvu z 1/2 pripraveného bešamelu, 1/2 pripraveného lososa nakrájaného na menšie kúsky a špargľu, ktorú sme si takisto nakrájali na menšie kúsky. Posypeme asi hrsťou parmezánu a zopakujeme celý postup ešte raz.
9. Lasagne dáme piecť na 170°C asi na 30 minút. Tesne pred koncom pečenia ich môžeme ešte posypať parmezánom a nechať ho zapiecť.
Tip: Recept je vhodný aj pre deti od 1 roka, ale vynecháme čierne korenie.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
705 kcal
2 961 kJ
23 g40 g81g5 g
 
lososove lasagne
 
lososovo-sparglove lasagne
Tadááá. Zvládla si to! Verím, že ti bude tento recept chutiť a dáš nám o tom vedieť. ;-)
 
Ďalšími skvelými receptami sa inšpiruj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
kucharska kniha z fitka do kuchyne special
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.